Az elmúlt évek vesztese

Használtteszt: Nissan X-Trail 1.6 DCI 4WD (2016)

2021.06.15. 12:40

A városi terepjárók divathulláma nem csitul, márpedig ami újként trendi, az használtként is keresett szokott lenni. Ezt az X-Trailt mégsem egyszerű eladni, amiről szinte biztosan nem a színe tehet, inkább az 1,6 literes dízelmotor az orrában. A kis DCI alapvetően akár jó vétel lehet, csak rávetül a dízelbotrány hosszú árnyéka és a drága fenntarthatóság .

A Nissan még az európai szabadidő-autó divat elején, 2000-ben dobta piacra az X-Trailt, ami macsó dobozformájával a többieknél valódibb terepjárónak hirdette magát. Annak ellenére, hogy ugyanúgy személyautó alapokon készült, mint ellenfelei. 2014-ben, a harmadik generációval azonban elhagyta a sarkosságot, és kedvesebb, simulékonyabb, urbánusabb kinézetet kapott a családi SUV, ami sosem látott sikert hozott el: az európai piacon 2016-17 volt a modell legjobb időszaka. Ez a gyöngyház-fehér, ötszemélyes, összkerék-hajtásos példány is pont 2016-os, viszont azóta nem csak a három év gyártói garancia járt le, hanem a plusz pénzért megvehető kiterjesztett bizalom is. Ugyanis az csak 150 ezer kilométerig él, ebben meg 163 ezer van, ami szép teljesítmény öt év alatt.

A magyarországi autó megismerhető előélete alapján ez a jelentős futásteljesítmény nagyjából eseménytelenül forgott le: a gyári periódusnak megfelelően harmincezrenként járt olajcserén, hatvanezrenként a fékfolyadékot és az üzemanyagszűrőt is cserélték, 2019-ben már másodszor. 120 ezer kilométer után kapott új első féktárcsákat és -betéteket, 144 ezernél pedig lecserélték a vezérműláncot, vízpumpával és egy kihajtótengely tömítéssel egyetemben. És nem csak a karbantartási lapról hiányoznak a nagy meglepetések, de a vezetési élményből is, mert az X-Trail hiába futott korához képest sokat, mégis gyárias a mozgáskultúrája. Jól rugózik, a magasságához képest mégis viszonylag kevés oldaldőléssel veszi a kanyarokat, kellemes a pedálok működése és a váltó is jó. Csak annyit vethetünk a hatfokozatú manuális szemére, hogy hosszúnak érződik a bot, inkább teherautós a mozgatása, mint személyautós.

Traktor mélyítette poros csapáson jól vizsgázik az összkerék-hajtás is, az X-Trail akár három keréken billegve is szépen, ügyesen mozog, és bizonyít a jelentős, húsz centi feletti hasmagassága – olyan helyeken, ahol sok crossover már leérne, ez gond nélkül siklik át. A dolgok vas-oldala tehát pontosan azt a strapabírást sugallja, amiért Nissan terepjárót venne valaki, mindössze amiatt futnak össze a ráncok a homlokon, hogy alánézve nem csak a kipufogón, de a drágán cserélhető lengőkarokon és a karosszérián is vakrozsda barnul. Ez most még semmilyen gondot nem jelent, de ha valaki hosszú távra gondolkodik, érdemes azelőtt foglalkozni vele (tehát például alvázvédelemmel foglalkozó szakemberhez vinni), mielőtt valami átlyukadna.

Az igazi gond nem a rozsda, hanem hogy az amúgy bizalomgerjesztő technika körítése sajnos sokkal kevésbé fényes. A konkrét autóban zörgött valami műanyag bal hátul, de ez lehet egyedi jelenség, azonban az általános, hogy a Nissan Connect fejegység képernyője a haszontalanságot súrolja. Már újkorából az maradt meg nekem, hogy feltűnően pixeles, azaz kicsi a felbontása, mostanra meg fakult is kicsit. Ez zenelejátszáskor mindegy, de a tolatókamera képét nagyon lerontja, hiába ad összesen négy kamera 360 fokos lefedettséget, a kisebb akadályokat nem lehet felismerni a kijelzőn. A legmeglepőbb fáradás pedig az, hogy az indexkar végére szerelt világítás kapcsoló meglazult, és indexeléskor könnyen eltekeredett. Figyelemmel a világítás szerepére a biztonságban (látszani!), ez olyan jele az öregedésnek, amit érdemes lenne javítani.

Nissan Xtrail DCI 130 (2016) forgalomba helyezési költségek [Ft]
Eredetiségvizsgálat 18 500 Ft
Vizsga 27 000 Ft
Regisztrációs adó 37 896 Ft
Vagyonszerzési illeték 62 400 Ft
Forgalmi 6 000 Ft
Törzskönyv 6 000 Ft
Rendszám 8 500 Ft
Kötelező biztosítás (éves, 30 éves vidéki férfi, 13 éves jogsi) 54 404 Ft
Gépjárműadó (éves) 28 800 Ft

Ezzel szemben a többi kapcsolók és a kárpitelemek nagyon jól bírják a használatot, még a kormány bőrözése is teljesen egészséges. A vezetőülés sincs kiülve, sem az oldala kikopva a sok ki-beszállástól. Igen ám, csakhogy az X-Trail belső már új korában olcsó hatású volt, és ezen a kor semmit sem javított, sőt: ezt az ötéves autót tíznek is elhinné a tájékozatlan szemlélő. Így az a furcsa helyzet állt elő, hogy bár a technika bírja a strapát, a kisugárzása ennek az ellenkezőjét állítja – és mivel az autóvásárlás nagyrészt érzelmi kérdés, melyben sokszor leginkább a benyomásainkra hagyatkozhatunk csak, ez komolyan rontja az esélyeit.

De talán a legváratlanabb fordulat, hogy a Renault-féle 1,6 literes dízelmotor e strapabírási vízválasztón inkább a hajtás többi elemével meg a futóművel tart. Renault-szakos szerelőt kérdeztem, aki arról számolt be, hogy alapvetően jó konstrukció, sem a fődarabok, sem a befecskendezés elemei nem szoktak gondot okozni. Kényes viszont az olaj minőségére és elhasználtságára, amin nem segít a hosszú gyári periódus – ha ritkás a csere, akkor akár megnyúlhat a vezérműlánc, szélsőséges esetben át is ugorhat. Ezen a kocsin azonban már cserélték a láncot, az új tulajnak tehát annyi a dolga, hogy innentől felejtse el, amit a gyár állít, és cseréltesse a (megfelelő minőségű) kenőanyagot tízezrenként, és akkor jók a motor további túlélési esélyei.

A szerelő szerint ha figyelünk a sűrű olajcserére, akkor még a városi üzem sem feltétlen öli meg a kisdízelt, a megfelelő körülmények között ugyanis ki tudja égetni a részecskeszűrőjét alacsony sebességen is. A kokszosodás is inkább azokat a motorokat veszélyezteti, ahol sokáig hagyják az olajat dolgozni – azt hiszem, most már mindenki érti a lényeget. Renault modellekben annyi még a gond vele, hogy nagyon kicsi helyre építik, és van egy olyan szilikon cső az EGR rendszerben, melyet gyakran kell cserélnie a szerelőnek – ám például a Scenic motorterében szinte hozzáférhetetlen. Ebből a szempontból szerencsésebb az X-Trail tágasabb orra.

Alkatrész megnevezése Alkatrész márkája Webshop bruttó kisker ár
Első féktárcsa (db) Brembo 29 856 Ft
Első fékbetét (garn.) Brembo 29 859 Ft
Lengéscsillapító (első, db) Bilstein 99 985 Ft
Lengőkar (első, db) Sidem 51 792 Ft
Vezérműlánc készlet Swag/Febi 102 519 Ft
Olajszűrő (db) Mann Filter 4 924 Ft
Levegőszűrő (db) Bosch 5 690 Ft
Pollenszűrő (db) Filtron 4 014 Ft
Üzemanyagszűrő Mann Filter 28 652 Ft

A vezetési élmény szempontjából a kis dízel nem sokat változott újkora óta – alacsony fordulaton most is nyomatékszegény, ami terepezéskor hátrány, hiszen felező nincs, tehát forgatni kell a motort és lendületből haladni. Országúton és autópályán azonban elemében van, ott jól eltalált az áttételezés, kulturált a hangja, és erős is, beleférnek az előzések. A fogyasztása mindeközben barátságos marad, spritmonitor szerint 6,9 liter a nagy átlag, ami kifejezetten jó ekkora autótól. Ha tehát ismert előéletű, gondosan szervizelt X-Trailt választunk ezzel a motorral, akkor nem elérhetetlen az álom a nagytudású, tágas terepjáró viszonylag olcsón, és egyelőre úgy tűnik, a megbízhatóság is stimmel.

Ennek ellenére ott a légy a levesben, hogy a kocsi külseje, és pláne a belseje nem erről a megbírási képességről mesél. Ráadásul ott a Qashqai, melyben ugyanez a motor, ugyanezzel a műszerfallal és hajtáslánccal, nagyon hasonló arculat mögött elérhető, és mégiscsak egy kisebb, személyautósabb gép. Ez sokaknak, akik tartanak a nagy autótól, előny, de az igazi gond nem az, hogy őket elveszti az X-Trail, hanem hogy nem nyer a méretéből akkora előnyt, mint lehetne. Az övcsatok rossz elhelyezése miatt ugyanis a hátsó-középső ülés gyakorlatilag pótülés, két gyerek felett csak a hétszemélyes változat jöhet számításba, aminek viszont a csomagtere kevésbé ügyes, miközben a 6-7. ülés elég kicsike.

Úgyhogy maradnak azok, akik legfeljebb négyen, de sok csetresszel mozognak, és nem kerülik el a genyóbb földutakat sem. Az X-Trail kiszolgálja őket még annál jobban is, mint ahogy puha alakja és nem túl bizalomgerjesztő műanyagjai alapján gondolnánk, tehát alapvetően használtan is jó autó. Csak valahogy végig ott motoszkált bennem, hogy mennyivel jobb lehetne finomabb utastérrel, ügyesebb hátsó üléssel, szebb képernyővel. Hagyott bőven okot tehát, hogy inkább az ellenfeleit válasszuk, akikből itt a 4-6 millió forintos magasságban akad bőven.

A cikkben szereplő autót a CarNext by Leaseplan kínálatából választottuk. Ide kattintva kereshet még hasonló Nissan X-Traileket a Jóautókon.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.