Saab 9-3 (1999)

Saab 9-3 (1999) törésteszt

2001.08.13. 14:46

Érdekes eredménnyel zárult a 9-3 töréstesztje: míg az oldalsó tesztben nem vesztett pontot, frontális ütközési tulajdonságait nem találták kimondottan megnyugtatónak a tesztelők.

Frontális és oldalsó ütközésvédelem          
Gázolási rizikófaktor        


Teszteredmények:
Frontális 8(50%) Oldalsó 18(100%) Összesítés 26(76%)

 
   
   

A frontális ütközésben a mellkasokon mért adatokból komoly sérülésveszélyre következtettek, és a kormány hátramozdulásának mértéke a sofőr számára csak ront a helyzeten. A térdek védelmére egy kétszintű borítást találunk a műszerfal alatt. Első szintje a bekötött utas térdére vigyáz, míg a második a bekötetlen utas túlzott előrecsúszását hivatott meggátolni.
Mivel Európában mindenhol kötelező a biztonsági öv használata, ez az elrendezés csak Amerikában nyer értelmet, nálunk viszont kifejezetten szerencsétlen megoldás, bekötött utasnál több a kára mint a haszna. Az ülésbe épített fejet és mellkast védő légzsákok jelesre vizsgáztak, segítségükkel száz százalékos eredményt ért el az oldalsó ütközésben az autó. A pózna teszt is igazolta, hogy a fejlégzsák nagyban hozzájárulhat a fejsérüléssel járó ütközés súlyosságának csökkentéséhez.
A Saab márkájú és menetiránnyal szemben elhelyezett gyermekülések az NCAP által eddig tesztelt ülések közül a legjobb védelmet nyújtották. Rögzítésük a biztonsági övek segítségével lehetséges, ezen kívül még egy pányvával hozzáerősíthetőek az első ülésekhez. Egyetlen kritikai észrevétel ezzel kapcsolatban, hogy a veszélyekre figyelmeztető matrica ragasztása nem volt tökéletes. A gyalogosok védelme szinte nem létezik a 9-3-asban, a lehetséges ütközési pontok közül mindössze kettő volt barátságosabb a többinél.