Citroën Saxo (2000)

Citroën Saxo (2000) törésteszt

2001.08.01. 12:56

A Saxo jelenleg még futó, de hamarosan leváltásra kerülő modellje gyenge eredményt ért el a törésteszteken, bár a gyermekülés teljesítménye jobb volt, mint több későbbiekben tesztelt autóban.

Frontális és oldalsó ütközésvédelem          
Gázolási rizikófaktor        


Teszteredmények:
Frontális 5(31%) Oldalsó 8(44%) Összesítés 13(38%)

 
   
   

A frontális ütközést követően a kormány elmozdulása és a légzsák nem megfelelő működése miatt a sofőr lefejelte a kormányt, és a mellkasán is túlzott terhelést mértek. Az ütközés hatására az utastér erősen deformálódott, ami a bent ülő utasokra nézve veszélyes. Kinyílt az autó ajtaja és a műszerfal alatti különösen kemény szerkezeti elemek veszélyeztették a vezető térdét és combját. Hátul a középső biztonsági öv csak kétpontos. A Saxo-ban nincs oldalsó ütközésvédelem, így gyakorlatilag a bent ülők minden testrészére veszélyes egy esetleges oldalirányból bekövetkező baleset. Kétféle gyermekülést teszteltek, mindkettő menetiránnyal megegyező állású volt, és kiváló védelmet nyújtottak a babáknak leszámítva a másfél évesnél mért magas nyaki terhelést, de ez a probléma ilyen típusú üléseknél fennáll.
Gázolás szempontjából a Saxo teljesítménye átlagos. A 2000. évi modellektől kezdődően vezetőoldali légzsák, előfeszítős, erőhatárolós biztonsági övek elöl, és ISOFIX rögzítési pontok képezik a biztonsági felszerelések széria részét, az utasoldali és oldalsó légzsákok extraként rendelhetők.