Nissan Serena (1999)

Nissan Serena (1999) törésteszt

2001.08.30. 16:39

A Nissan nagyobbik buszlimuzinja a frontális ütközésben nem teljesített túl jól, különösen a sofőr helyzete ad okot aggodalomra, de az oldalsó ütközés egy egészséges átlagra emelte az eredményt.

Frontális és oldalsó ütközésvédelem          
Gázolási rizikófaktor        


Teszteredmények:
Frontális 5(31%) Oldalsó 16(89%) Összesítés 21(62%)

 
   
   

Az ajtót tartó zsanérok közül az alsó letört a frontális ütközéstől, lógásra késztetve az ajtót. Ennek ellenére a sofőr mellkasát és fejét jól védte a légzsák. A pedálsor hátrafelé mozdult erősen, ez a bokát és a lábfejet veszélyeztette, a térdek környékén pedig mindenképp szükség lenne valamilyen védőburkolatra. Másik furcsa és csöppet sem biztonságos jelenség az utas ülésének előrecsúszása volt, az ütközés hatására a rögzítőfülek fölmondták a szolgálatot.
A középső sima kétpontos biztonsági öv sem felel meg az NCAP elvárásainak, mivel könnyen okozhat gerinc vagy hátsérülést. A Serena magassága miatt nagyon jól teljesítette az oldalsó ütközési tesztet, a vezető védelme tökéletes volt, mindössze két pontot vesztettek a maximumból.
A gyermeküléseket elvileg a középső üléssor két szélére lehet rögzíteni, de a használati útmutatóként felragasztott matricák nem elég világosak, a teszt után a Nissan ígéretet tett ennek megváltoztatására. Az ülések egyébként nem voltak kompatibilisek a biztonsági öv csatjaival, és rosszul is teljesítettek, a három éveseknek szánt modell különösen gyengének bizonyult mind a frontális, mind az oldalütközés következményeinek csökkentésében. A lökhárító kialakítását egészen gyalogosbarátnak találták a tesztelők, joggal járt a két csillag.