Volvo XC90 (2003)

volvo xc90 (2003) törésteszt

2003.08.31. 22:44

Nem tudhatjuk, melyik jött ki elôször a tesztcsarnokból, így legjobb, ha azt állapítjuk meg, hogy a BMW X5-ös és a Volvo XC90-es holtverseny- ben a világ elsô ötcsillagos terepjárói.

Frontális és oldalsó ütközésvédelem          
Gázolási rizikófaktor        


Teszteredmények:
Frontális 14(88%) Oldalsó 18(100%) Biztonsági öv emlékeztető 2 Összesítés 34

 
   
   

A Volvo SUV bóracéllal erôsített karosszériája iszonyatosan masszívra sikeredett, az ütközések alig deformálták a hatalmas testet. Szinte elhanyagolhatóak voltak a frontális ütközés hatásai, némi mocorgás a pedálok körül, enyhe térdsérülésveszély az elsô utasoknál, de semmi durva.

     
 Sérülés esélye a sofőrön frontális ütközés esetén  Sérülés esélye az utason frontális ütközés esetén  Sérülés esélye a sofőrön oldalütközés esetén

A középsô üléssor háttámláit lehajtás után csak akkor állíthatjuk vissza egyenesbe, ha a fejtámlákat már helyre tettük. A középsô ülésben beépített gyermekülés-magasítót helyeztek el. Az EuroNCAP történetének legalacsonyabb terhelési értékeit mérték a bábukon az oldalütközés során. A mindenhol elhelyezett függöny-, oldal és egyéb légzsákok a póznatesztben is megfelelô védelmet nyújtottak, a hátul és a még hátrébb ülôknek is.
A Volvónak sikerült kielégítenie az NCAP gyermekülésekkel kapcsolatos összes elvárását. Remek matricázással látták el az autó belsejét és a gyermeküléseket, precíz használati útmutatóval és az esetleges veszélyek leírásával. A matricákat a napellenzôkön és a műszerfal mindkét oldalán elhelyezték.
Brutálisan magas az autó orra, így a lökhárító és a gépháztetô éle nem túl kíméletes. Mindenesetre a Volvo annyira kipárnázta a motorháztetôt, hogy az két csillagot érdemelt. Ezen még lehet javítani, de hozzátartozik az igazsághoz, hogy ez az eredmény mindmáig egyedülálló a nagy terepjárók között.
A Volvo XC90-esben találunk légzsákot számolatlanul, biztonságiöv-elôfeszítôt, erôhatárolót az elsô öveken, ISOFIX ülésrögzítô füleket, ostorcsapás és felborulás elleni védelmet, biztonságiöv-emlékeztetôt elöl és ABS-t.