2015.09.29. 07:54

Szép reggelt mindenkinek szeptember 29-én, Mihály napján. Egyre kíméletlenebbül kopogtat az ősz: északon még csak-csak előbújik a nap, máshol borult idő várható, a déli országrészben még akár eső is előfordulhat. Húsz évvel ezelőtt, ezen a napon már egy olyan szám uralta a Billboard Top 100-at, amelyet életében egyszer garantáltan hallott mindenki. Jöjjön Coolio, és a Gangsta’s Paradise. A refrénig mindenképp hallgassák, az a néhány másodperc maga a kilencvenes évek.

A nap rejtélye

1913 szeptemberében ezen a napon tűnt el Rudolf Diesel. Az öngyulladós motor feltalálója hajóval utazott Angliába, ahol motorjának tengeralattjárókba való beszereléséről akart tárgyalni, ám 29-én éjszaka váratlanul eltűnt. Holttestére tíz nappal később bukkant rá egy holland hajó, ám addigra már csak az iratai és személyes tárgyai alapján tudta azonosítani fia, Eugen. A hivatalos nyilatkozat szerint öngyilkos lett, de ahogy az ilyenkor lenni szokott, összeesküvés elméletek is szárnyra kaptak: egyesek egészen odáig mentek, hogy a német titkosszolgálat végzett vele, hogy ne adjon el több szabadalmat Angliának, mások az olajlobbit sejtették a háttérben. Hogy pontosan mi történt, már sosem fog kiderülni.

Akit érdekel a dízelmotor történelmi háttere, az itt elolvashatja a részleteket.  

Közlekedési koffein

  • Baleset miatt Bicskénél leterelik a forgalmat az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán. Egy teherató eddig tisztázatlan okokból nekiütközött a szalagkorlátnak, és felborult a 31. kilométerszelvénynél. Az arra járók Herceghalomnál hajthatnak vissza az autópályára. - via MTI.
  • A magyar-osztrák határon Hegyeshalomnál zavartalan az átkelés, de az 1-es főúti átkelőt gépjárművek továbbra sem használhatják. - Útinform
  • A magyar-szerb határon a röszkei átkelőnél sincs probléma, de az 5-ös főúti átkelő még le van zárva. - Útinform
  • A magyar-horvát határon Letenyénél rendben halad a forgalom, de a 7-es főúton csak félpályán engedik a forgalmat az átkelőhöz. - Útinform

Napi álhír

Schumacher nem halt meg. Sokadszor futja körbe a Facebookot az a poszt, amely azt állítja, hogy elhunyt a Formula-1-es legenda. A hír természetesen nem igaz, a mérvadó hírportálok legutolsó információja is a Daily Express nevű bulvárlaptól származik, amely szerint a versenyző gyógyulása nagyon lassan halad, és drasztikusan lefogyott. Továbbá Schumi hivatalos oldalán sem közöltek ilyen, vagy erre utaló információt.

A nap szülötte

Az ikon jelzővel dobálózni egy autónál elég elcsépelt dolog, de ha valami, hát a Chevrolet Camaro megérdemli. Tudták, hogy a szó franciául havert, vagy barátot jelent? Létrejöttéhez mégis a viszály kellett, ugyanis a General Motorsnak kellett egy ütőképes ellenfél a Ford Mustanggal szemben, amely akkor épp minden eladási rekordot megdöntött. A fejlesztés során még Panther kódnéven futó modell forgalmazása aztán 1966 szeptember 29-én kezdődött meg. 3800 köbcentitől 7000-ig lehetett válogatni a motorok közül, és hála a legerősebb V8-asoknak, a Camaro az autós kultúra megkerülhetetlen darabja lett. A név egészen 2002-ig élt, igaz, a forma már közel sem volt olyan markáns, mint az első években. 2010-re aztán a Chevy is felült – némi késéssel – a retró vonatra, és talán a legjobb újrázást hozta össze az amerikai mezőnyben. Itt pedig olvassák el Gyulavitéz tesztjét.  

Egy perc KRESZ (Pető Attila Kreszprofesszorral)


Tekerhetnek egymás mellett a bicajosok?

Biztosan mindenki felidézi az iskolai kerékpáros oktatáskor elhangzott gondolatsort, hogy kerékpárral tilos egymás mellett közlekedni. Azonban ez nem egészen így van!

Először is, a kerékpáros is megelőzhet egy másikat, és eközben kénytelen, ha rövid ideig is, de mellette haladni. Másodsorban pedig, bármilyen furcsa lehet, de bizonyos helyeken nem tiltja a KRESZ a folyamatos egymás mellett haladást!
A képen egy kerékpárút látható, tehát itt nem tilos egymás mellett kerékpározni!
A képen egy kerékpárút látható, tehát itt nem tilos egymás mellett kerékpározni!


A KRESZ ezt írja:
"Kerékpárral az útpadkán, az úttesten és a járdán csak egy sorban szabad haladni."

Mivel a szabály alaplogikája, hogy ami nincs tiltva, azt szabad, ebből a mondatból az is következik, hogy minden egyéb helyen szabályos lehet a több sorban haladás is. Például a kerékpárúton, vagy a leállósávban (természetesen nem autópályán lévő leállósávra értem).

További tippek és tanácsok a Kreszklub oldalán.

Autóipari hírsaláta

  • Az Arab Gt csípte el el az alábbi képet a Mission Impossible 5. részének forgatásán lezúzott új M3-asokról. Szomorú látvány, de sokat elmond a film költségvetéséről, hogy ez sem okozott különösebb megrázkódtatást.
  • Összkerék-hajtást kap a Skoda Octavia Rs - írja az Autoblog. A benzinpártiak kimaradnak a jóból, a hátul is hajtó Octavia Rs csak dízelmotorral lesz elérhető, de legalább kombi és szedán kasznival is megvehetjük.
  • Befejezik a Halálos iram szériát - írta Vin Diesel közösségi oldalán. Megijedni nem kell, a lezárás egy három részes trilógia lesz, így a saga tízrészesre bővül. A sztár azt is elhintette, hogy még nincs meg a nyolcadik rész rendezője, bár ez nem lehet gond, hiszen eddig történet nélkül is egész jól elvoltak. 
  • Eladó egy Mercedes G-osztály 6x6 AMG, a hatkerekű rettenetet Dortmundban hirdetik. Az áráról nincs hír, viszont alig 100 kilométert futott, így ki sincs igazán próbálva. Aki megveszi, garantáltan ki fog lógni a tömegből, nem csak méretei, de ritkasága miatt is. via GT Spirit.
  • A Ferrari nem szokott kesztyűz kézzel bánni a replikákkal, de most megkegyelmeztek, sőt, az 1967-es 330 P4 utánzatát még el is ismerték, mint hivatalos autó. Igaz, ehhez az is kellett, hogy a donor is egy Ferrari legyen. Bővebben itt, a CarBuzzon olvashatnak róla.
  • Együttműködik a Renault és a Dongfeng. A céljuk, hogy egy teljesen elektromos járművet dobjanak piacra, egyelőre kízárólag a Kína számára. Az autók a Dongfeng márkanév alatt futnak majd, de csak 2017-től. - írja a News press.

Ma történt

  • 1848-ban ma kezdődött a forradalom és szabadságharc egyik legjelentősebb csatája. A Pákozd-Sukoró-Pátka háromszögben zajló ütközetben Móga altábornagy seregei győzték le a horvát Jellasics bánt.
  • 1990-ben ezen a napon repül először az YF-22, az F-22-es vadászrepülő egyik prototípusa. Az F-22-esből a gyártás 2011-es leállításáig 195 darab készült, egyenként 160 millió dolláros áron.
  • Boldog születésnapot kívánunk Andrew Dice Clay-nek, aki itthon leginkább a Ford Fairlane című film címszereplőjeként vált ismertté. Érdekes, hogy a film Amerikában tulajdonképp megbukott, de több országban, hála a markáns szinkronoknak – nálunk Nagy Feró – kultikus darab let.

Tegnap a Totalcaron

  • Nem telhet el nap a dízel-botrány nélkül. Most éppen a Bosch kényszerült magyarázkodásra, hiszen ők szállították a befecskendező rendszert és a szoftverét, amely lehetővé tette a csalást.
  • Itt pedig Lendvai Zsolt posztját olvashatják egy feltörekvő magyar tervezőről, igen gusztusos rajzokkal.

Kerüld el a dugót!

A nővel az ágyban, a gyerekkel a játszótéren vagy a kollégákkal egy fontos kávé mellett? Nem kérdezzük, hol töltené a dugókban elvesztegetett félóráit, csak segítünk őket visszaszerezni. A Hidegindító partnere, a WAZE közösségi navigációs szolgáltatás felhasználói folyamatosan segítik egymást: jelentik hol láttak igazoltató rendőrt, útfelbontást, forgalomelterelést, a program pedig megtervezi a leggyorsabb útvonalat A-ból B-be, és teljesen mindegy, hol autózunk éppen. A WAZE-nek Budapesten már több mint 130 ezer felhasználója van, és a tábor folyamatosan bővül. A trükk egyszerű: ez a megoldás tényleg működik. Aki még nem töltötte le a telefonjára, itt kipróbálhatja, aki már használja, indulás előtt gyorsan megnézheti, mi vár rá a forgalomban. Nagyítson bele a térképbe, vagy írja be, hová indul ma.

Egy kép a végére

Ennél a 190-es Mercinél csak az lehetett a cél, hogy a szembe menjenek a divattal. Kapásból az, hogy driftre építették, nem gyakori a típusnál, nem úgy mint a kortárs BMW E30-as esetében. Ráadásul dízel is, és hogy teljes legyen a káosz még egy modern C-osztály lökhárítóját is felcsavarozták rá. Önöknek kiadja?