Mától működnek az új szupertraffipaxok

2016.04.05. 06:46

Jó reggelt kívánunk április 5-én, kedden, Vince névnapján. Az előrejelzések azt mutatják, hogy szép, napos időnk lesz ma, kevés gomolyfelhővel, fátyolfelhővel. Egy kis árnyékot csupán az vet majd az utakra, hogy a rendőrség reggel nyolckor élesíti a VÉDA közúti intelligens kamerarendszert, úgyhogy nem árt kicsit résen lenni. Most pedig szorítsuk magunkhoz a kávéscsészét, dörzsöljük meg szemeinket, és vágjunk bele: itt a friss, ropogós Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Ma reggel nyolc órakor élesíti a VÉDA közúti intelligens kamerarendszert a rendőrség. A teljes országos hálózatra 14,5 milliárd forintnyi európai uniós pénzt költöttek el. Ebből 365 kamerára futotta, amelyek az ország 134 pontján helyezkednek el. Az ígéretek szerint éjjel-nappal, sőt szélsőséges időjárási körülmények között is működni fognak. A cél, hogy javuljon Magyarország közlekedésbiztonsága. A teljes listát térképpel erre találják.

    Rendes traffipaxhoz méltón természetesen elsősorban a gyorshajtókra vadásznak majd, de a rendszer számos más szabálysértés kiszűrésére is alkalmas lesz. Képes lesz kiszűrni a vasúti átjárók tilos jelzésein, illetve a piros lámpákon áthajtókat, a forgalommal szemben közlekedőket, a szabálytalanul sávot váltó, valamint vezetés közben telefonáló autósokat is.



    Mivel a kamerahálózat közvetlen összeköttetésben áll a központi jármű-nyilvántartással, felvételei alapján utólag el tudják dönteni, hogy a lefotózott autónak volt-e érvényes kötelező biztosítása, és nem járt-e le a műszaki vizsgája. A 2014-es pályázaton nyertes ARH Zrt. kameráival a lopott autókat is könnyebben megtalálják majd. A szupertraffipaxokról szóló alaposabb cikkünket itt olvashatják.
  • Újabb vidámparkot létesít a Ferrari. Abu-Dzabi és Barcelona után ezúttal Kína valamely nagyvárosában építik fel az élményközpontot. Valójában ezeket a komplexumokat nem is maga az olasz sportkocsigyártó húzza fel és üzemelteti, ők csupán a licencet adják ki másoknak. Jelen esetben például a BAIC-nak. (motorauthority)
  • Rekordot döntött a Nissan GT-R Nismo. Azt viszont egyelőre nem árulják el, pontosan milyen rekordról is van szó. Annyit azért sejteni, hogy mivel a Nissan közel-keleti részlege tette közzé az erről szóló videót, minden bizonnyal abban a régióban sikerült világcsúcsot felállítaniuk. Méghozzá egy kicsit módosított GT-R-rel: új váltót és nagyobb intercoolert is kapott a Nismo. Az új rekordról hamarosan pontosabb infókat is közzétesznek. (worldcarfans)

Anno – április 5.

  • 1955-ben e napon mondott le Nagy-Britannia miniszterelnöki posztjáról Winston Churchill.
  • 1903-ban játszotta második hivatalos mérkőzését a magyar labdarúgó-válogatott. A csehek elleni 2-1 az első győzelmet jelentette.
  • 1614-ben éppen ezen a napon ment férjhez Pokahontasz. Ez már a második házassága volt az amerikai bennszülött indián nőnek – az angol John Rolfe-hoz ment hozzá.
  • Április ötödikén két Forma-1-es futamot is rendeztek. 1992-ben Interlagosban Nigel Mansell, 2009-ben Sepangban Jenson Button állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

Totalcar retró

  • Tíz esztendeje Dubajban jártunk, méghozzá az IBM forgalomirányítási megoldását ismerhettük meg. Hogy pontosan milyen rendszerről van szó? Ide kattintva megtudhatják.
  • Nyolc évvel ezelőtt nem akármilyen autó járt nálunk. Egy Cadillac DeVille-t teszteltünk. Egy darabka a hatvanas évek Amerikájából, erre tessék!

Tegnap a Totalcaron

  • Egymillió kilométer, és még mindig megy. Miért ne tudhatná ezt egy francia autó is? Íme, a dízel Clio, amely teljesítette a hihetetlennek hangzó számot.
  • A motorsport-rajongók eseménydús hétvégén vannak túl, volt itt Forma-1, túraautó-vébé, IndyCar-futam, Eger-rali, de még MotoGP is. A Motorsport Hétfőt itt olvashatják.

Ma

  • Kíváncsiak, melyik lesz Winkler új következő autója? Még mielőtt tövig rágnák a körmüket, klikkeljenek inkább ide, és olvassák el a Kia Sportage tesztjét.

Cukor

  • Egy nem túl hosszú, ám hangban annál jóval erősebb felvételt hoztunk, egyenesen a Rallye Dream Blogról. Egyszerűen csupán egy Škoda Fabia WRC rajtja. Üvölt, mint Tarzan, és olyan szelet vet, hogy a meteorológusok éppen próbálják elnevezni.

Üvölt mint Tarzan, és olyan szelet vet, hogy a meteorológusok éppen próbálják elnevezni. - Skoda Fabia WRC rajt Wicokától.

Közzétette: Rallye Dream Blog – 2016. április 4.

Közlekedési koffein

  • Befejeződött a helyszínelés és a műszaki mentés a 7458-as számú út balesettel érintett szakaszán, ezért a rendőrök az útlezárást 2016. április 5-én 3 óra 50 perckor feloldották. (police.hu)
  • Az M5-ös autópálya 92-es kilométerénél személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt. A rendőrök a korábbi lezárást 3 óra 52 perckor feloldották, így Szeged irányába ismét járható a sztráda. (police.hu)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

1994-ben éppen ezen a napon halt meg Kurt Cobain, a Nirvana énekese. 27 évesen lett öngyilkos, de halálának körülményeiről számos teória látott napvilágot. Az együttes első albuma egyébként 1989-ben jelent meg Bleach címmel, az utolsó, az In Utero pedig 1993-ban jött ki. Ezen szerepel többek közt a Heart-Shaped Box című szám is.

A nap képe

Volvo 850 R a versenypályán. Igazából elég meglepő látvány ebben a környezetben, de nem volt ez annyira ördögtől való dolog. 1994-ben például kombi kasznival álltak rajthoz a Brit Túraautó-bajnokság futamain, ahol végül két pilótájuk a 14-15. helyet hozta számukra.