Chuck Norris szakállára

2017.06.01. 07:32

Jó reggelt június első napján, csütörtökön, Tünde névnapján. Túlnyomórészt meleg, napos idő várható, 28 Celsius fokos maximummal. Csapadékra főként a Dunántúl nyugati, délnyugati részén számíthatunk. Nem baj tehát, ha magunkkal visszük az esernyőt. Mindenesetre a napindításban ezúttal is a Hidegindító segít.

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Chuck Norrisnak nincs szüksége pickupra ahhoz, hogy valamit szállítson vagy vontasson. Megoldja önerőből. A mémmé vált színész-harcművész személyisége, és a körülötte kialakult mítosz ugyanakkor kiválóan alkalmas marketingcélokra, ezt pedig a Fiat Professionalnél is felismerték. Ettől a hónaptól kezdve Európában, Afrikában és a Közel-Keleten is vele népszerűsítik modelljeiket, így a Fullbacket, a Doblót vagy épp a Ducatót, több reklámszpotban is feltűnik majd. (motor1)
  • Nemzeti villanyautó-stratégián dolgoznak Kanadában. Több minisztérium is részt vesz a kidolgozásban, de bevonnak szakértőket és civil szervezeteket is. A kidolgozás során többek az elektromos autók vételárát, a tulajdonlással járó előnyöket, a megítélést és az infrastruktúrát is vizsgálják. Az ország közlekedési minisztere, Marc Garneau szerint a kanadaiaknak fontos a környezetük védelme, ehhez szeretnének hozzájárulni a zéró emissziós autók arányának növelésével. A stratégia 2018-ra készülhet el. (carscoops)
  • Nem engedhetsz meg magadnak egy Lancia Stratost, pedig megfog a stílusa? Akkor ez az óra éppen neked való. Az 1970-es Torinói Autószalonon bemutatott Lancia Stratos Zero Concept ihlette, néhány évvel a tanulmányautó bemutatása után dobták piacra a limitált szériás karórát. Minden egyes példányt Nuccio Bertone, a Carozzeria Bertone egykori ügyvezetője, a cégalapító fia készített saját kezűleg. Nagyon ritkán bukkannak fel eladó példányok, most azonban az eBay-en éppen van egy 389 euróért, vagyis 120 ezer forintért. (motor1)

Anno – június 1.

  • 1991-ben e napon írták alá a Varsói Szerződés tagállamainak vezetői a szervezet megszűnéséről szóló egyezményt.
  • 1979-ben következett be a 20. század egyik legsúlyosabb hazai ipari balesete, a sajóbábonyi TNT-robbanás.
  • 1958-ban éppen ezen a napon alakított kormány Franciaországban Charles de Gaulle.
  • 1916-ban véget ért az I. világháború legnagyobb tengeri csatája, a skagerraki ütközet.
  • 1815-ben fogadott hűséget Franciaország alkotmányának Bonaparte Napoleon.
  • Mátyás király 1485-ben elfoglalta Bécset és hozzáfogott Bécsújhely ostromához.
  • Forma-1-es futamból csupán egy jutott erre a napra: 2003-ban Monacóban Juan Pablo Montoya győzött.

Totalcar retró

  • Éppen tíz esztendeje már annak, hogy Winkler írt az ébredező hotrod-mozgalomról. Hogy miről is van szó? Erre felfrissítheted.
  • Öt évvel ezelőtt pedig Stump Bandi kapta el egy interjúra Varga Pétert, a Porsche sztárdizájnerét. Az akkori anyagot ide kattintva olvashatjátok el, ezen a linken pedig Tóth Zoltán épp egyhetes anyagát találjátok Péterről.

Tegnap a Totalcaron

Össze akartuk hasonlítani a Kia Riót a Suzuki Swifttel. Csakhogy... Hogy mi lett a vége? Aki lemaradt, itt pótolhatja.

Hoztunk egy képes beszámolót a Mazda-múzeumból és egy giga-galériát a Mille Migliáról is.

Mai műsor

"Ötvennel megyek, a váltó kettesben, a bokszer vészjóslóan zúg a hátam mögött, érzem, ez durva lesz. Sosem vezettem még Porschét, most pedig az 580 lóerős 911 Turbo S-ben ülök, 66 millió forint regadó nélkül. Koppan a pedál a tűzlemezen, hirtelen egy 300 kilós gorilla ül a mellkasomra, miközben az autó még 100 felett is keresi a tapadást, pedig, összkerekes" - Sturcz Anti mindenféle Porschékkal élvezkedett.

Cukor

  • Ha csak egy videót nézel meg ma, akkor célszerű erre fordítani az idődet. Az 1970-es évek nagyszerű versenyautójának, a Porsche 917-esnek a motorja újul meg, a folyamatot egy háromperces timelapse-videón láthatjuk.

Közlekedési koffein

  • Az M51-es autóút és az M5-ös autópálya csomópontjában garanciális munkákat végeznek. Az autóútról az M5-ös autópályára Röszke felé nem lehet felhajtani. A forgalmat az M5-ösön a főváros felé terelik el és a bevásárlóközpontnál tudnak megfordulni. A terelő utat táblák jelzik.
  • Hegyeshalomnál az M1-es autópályán, valamint az 1-es főúti határátkelőnél a ki- és a belépő forgalom folyamatos. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

Ma kereken ötvenesztendős a Beatles nyolcadik lemeze, a Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. A szép hosszú cím magyarul annyit tesz: Bors őrmester Magányos Szívek Klubjának zenekara, de gyakran csak röviden, Bors őrmesterként hivatkoznak rá. Hallgassuk hát a címadó nótát.