Mákunk volt, lett egy remek
F1-es pályánk

A Hungaroring története

Tartalomjegyzék


Kis híján Motorondo Budapest lett a neve, nem igaz, hogy Bernie Ecclestone egy szalvétára rajzolta fel a tervezett vonalvezetést, de a születése így is legendás volt – ez a Hungaroring, ami 33 éve tartozik a motorsport világába. A pálya történetének legszebb, legemlékezetesebb és legfontosabb pillanatait gyűjtöttük össze.

1986. augusztus 10-én történelmi eseményre került sor a Budapesttől észak-nyugatra található Mogyoród dombjai között, hiszen ekkor rendezték a keleti blokk első Forma-1-es futamát.
A Magyar Nagydíj és annak helyszíne, a Hungaroring azóta is kitart, mint egyetlen kelet-közép-európai verseny, illetve helyszín. A kilencedik legtöbb F1-futamot itt rendezték, ami igen nagy szó.

De nem csak ezért mondhatjuk, hogy a 4381 méteres Hungaroring, amit kihívást jelentő vonalvezetése és a fővároshoz való közelsége miatt nagyon sok pilóta tart számon a kedvenc pályái között, örökre beírta magát a Forma-1 és a motorsport történetébe.

hungaroring pályarajz

Első fejezet

Mesébe illő születés

Bernie Ecclestone, a Forma-1 akkori ura már az 1980-as évek elején fejébe vette, hogy nagydíjat hoz a keleti blokkba. Az viszont nagyban múlt a szerencsén is, hogy ez a helyszín végül Magyarország lett. Ecclestone 1982-ben puhatolózó látogatáson vett részt Moszkvában, de sem a Szovjetunió, sem képviselői nem voltak szimpatikusak neki, ezért új keleti célország után nézett. Azt vetette fel az éppen nála vendégeskedő Rohonyi Tamásnak, egy Brazíliában élő magyar üzletembernek, hogy Jugoszlávia legyen az új helyszín. Rohonyi azonban Magyarországot ajánlotta Jugoszlávia helyére, Ecclestone pedig el is küldte felderítő útra.  A hosszas előkészítés vége az lett, hogy Rohonyi és Ecclestone az 1983-as Olasz Nagydíj után Monzából egyenesen Budapestre jöttek, ahol az F1-vezért azonnal magával ragadó tervet prezentáltak: a remekül megközelíthető, a főváros központjában található Városligetbe tervezték a magyar futamot. 

Erről Ecclestone-nak Monte-Carlo és Detroit jutott eszébe, úgyhogy villámgyorsan igent is mondott a tervekre, sőt, azt is kijelentette, hogy 1984 szeptemberében már meg is rendezhetik az első Magyar Nagydíjat. De hiába tervezgetett, mert a Fővárosi Tanács később úgy döntött, mégsem adják át a Városligetet logisztikai, környezetvédelmi és anyagi aggályok miatt – 350 millió forintot kellett volna költeni a belvárosi futamra, amire nem volt fedezet. 

A második terv a Népliget lett, amit 1984-ben a Magyar Autóklub elnöke, Balogh Tibor mutatott be Londonban Ecclestone-nak, ekkorra már 1985-re csúszott volna az első magyar F1-futam, de a tervezés most is elhamarkodott volt, a főváros ugyanis ezúttal a Könyves Kálmán körút használata miatt vétózta meg a végleges engedélyeket.

Világossá vált, hogy ha Magyarország
 nem akar alulmaradni az első Vasfüggöny 
mögötti nagydíjért folyó versenyben, 
gyorsan helyszínt kell találni, 
és ennek egyértelműen 
Budapesten kívülre kell esnie.

Balogh Tibor sorra meggyőzte az akkori állami vezetőket a leendő Magyar Nagydíj fontosságáról, de a mogyoródi helyszín kiválasztásában egy nem várt szövetséges is segítségére volt: Vassné Nyéki Ilona, Kerepestarcsa tanácselnöke. Ma azt mondanánk, polgármestere, de Vassné egyben a nagytarcsai katonai egység parancsnokának felesége is volt. A nagy lehetőséget meglátva nem akarta, hogy más környékre kerüljön a pálya, férjén keresztül pedig ki tudta nyomozni, katonai szempontból mely területeket lehetne megszerezni a pályának. Így esett a választás a Kerepestarcsa és Mogyoród közötti homokos krumpliföldekre, amik közül a Hármasforrás völgye lett a végső befutó.

A nyomvonal, illetve az egész pálya megtervezésével, pontosabban az összes munkálat összefogásával az Aszfaltútépítő Vállalat mérnökét, Papp Istvánt bízták meg Ecclestone-ék. 
Ugyanis mindenkitől azt a választ kapták, Papp a legalkalmasabb a feladatra, hiszen neki már volt némi tapasztalata hasonló munkákban, korábban - ugyanis tervezett egy végül soha meg nem épülő versenypályát a Velencei-tó partjára is. 
A nyomvonalat a cég mérnöke, Gulácsi Ferenc készítette el.

Pappék úgy készítették elő a teljes munkát, hogy előtte egyetlen F1-pályát sem láttak élőben, de Ecclestone nem is akarta, hogy bárhova elmenjenek tanulmányútra, nehogy esetleg átvegyenek ötleteket, mert azt szerette volna, hogy teljesen egyedi, karakteres legyen a magyar versenypálya, ami végül ilyen is lett. A tervekbe alig szólt bele, így természetesen az sem igaz, hogy Ecclestone rajzolta volna meg a nyomvonalat egy szalvétára - emlékezett vissza Papp a GP Híreknek adott 2015-ös interjújában.

A munkálatok végül 1985. október 15-én kezdődtek el, és világszinten is hihetetlen gyorsan, nyolc hónap alatt be is fejeződtek, Papp emlékei szerint 363 millió forintból. Ez magyar szinten rengeteg pénz volt akkoriban, de nyugaton csak a tervezést vállalták volna ennyiből, tehát a mogyoródi, akkor még 4013,7 méteres pálya “akciós” áron készült el. Már csak a nevet kellett kitalálni: a legfontosabb kitétel az volt, hogy a külföldiek által is könnyen megjegyezhető név legyen. 

Hogy mennyire jól sikerült Pappék munkája, azt jól mutatja, hogy 1986 óta minössze két kisebb átalakítást végeztek a vonalvezetésen: 1989-ben levágták a négyes kanyart jelentő sikánt, 2003-ban pedig megnyújtották a célegyenest, és a 12-es kanyart nagyjából derékszögűre vették – így jött létre a mai 4381 méteres hossz. A nagyjából négy kilométeres távot Ecclestone kérte, hogy a megszokott versenytávval egy kétórás közvetítést adjon ki a verseny.

 
Az ötletelés végén olyan 
nevek kerültek a kalapba,
mint “Hungarospeed”, 
 Budaform ‘86”,  vagy épp
“Motorondo Budapest”
a végül győztes
Hungaroring mellett.

Második fejezet

A történelmi 1. Magyar Nagydíj

1986. augusztus 10. – valószínűleg elég sokan tudják fejből az első Magyar Nagydíj dátumát (első, ha az 1936-os Grand Prix-sorozat eredményébe nem számító népligeti futamot nem számoljuk). Az viszont kevésbé ismert, hogy a pályát több hónappal korábban már felavatták. Először a motorosok vehették birtokba a Hungaroringet az 1986. március 24-én tartott Drapál János-emlékverseny alkalmából, majd autóversenyzők jöttek a Béke és Barátság Kupával (BBK) júniusban. Ezen a Forma-V alkatrészeiből átépített Forma Easterekkel indulhattak a kelet-európai versenyzők, a csehszlovák (ekkor még Csehszlovákia kettéválása előtt voltunk)  Vaclaw Lim győzelmével záruló teljes futam elérhető a YouTube-on, a felvételen jól látható, hogy kevesebb mint két hónappal az első GP előtt még nemigen voltak készen a pálya körüli földmunkákkal.

                           


                             Rajtrácslányok az első magyar nagydíjon, 1986-ban 





Tűzoltók nézik a futamot

a Hungaroringen,1986-ban





Pályakarbantartók sziesztáznak a Hungaroringen

az első magyar nagydíj alatt, 1986-ban





Sajtóközpont mechanikus 

írógépekkel, 1986

Az első Magyar Nagydíj nagy drámát hozott. A történelmi versenyhétvégére több mint 300 ezer néző látogatott ki, ebből a vasárnapi versenyre 180-200 ezer ember, ami a mai napig óriási rekord a Hungaroring történetében.
Az első időmérőt Ayrton Senna nyerte meg Nelson Piquet előtt, az 1:29,450-es pole-ideje állítólag majdnem ezredre pontosan az volt, amit a tervező Pappék előre jósoltak papíron végzett számításaik alapján. A két brazil mögül Alain Prost rajtolhatott, de a 100. F1-futam nem jött össze a franciának, McLaren-Porschéja (McLaren-TAG) akkumulátorhiba miatt a rajtrácsra menet lerobbant, a tartalék autó (akkoriban még ilyen is volt) pedig csak 23 kört bírt a futamon.
Senna és Piquet csatájába senki nem tudott beleszólni, a két brazil összesen háromszor cserélt helyet az élen, és olyan tempójuk volt, hogy a teljes mezőnyt lekörözték, még a harmadik helyen záró Nigel Mansellt is. 
A futam végül 76 körös lett a kétórás időhatár lejárta miatt, és a végére már csak tízen voltak versenyben a huszonhat indulóból.
A verseny Piquet és Senna csatája
miatt emlékezetes, leginkább Piquet 57. körben bemutatott fantasztikus előzése miatt.
Hatalmas sebességgel esett be Williamsével Senna elé a célegyenes végi kanyarba a külső ívről, majd raliversenyzőket megszégyenítő farolással tartotta az ideális íven autóját Senna Lotusa előtt. Piquet ugyanitt két körrel korábban csak egy pillanatra tudta megelőzni Sennát, akkor a belső íven támadt, de az nem jött össze. A hatalmas előzés után Piquet elhúzott, és végül 17 másodperccel nyert.
Az 1986-os Magyar Nagydíjon a rekordnagyságú közönség nagy része először találkozott a Nyugat hangulatával a Forma-1-nek köszönhetően, de az F1 ászai is ismerkedtek kicsit a keleti viszonyokkal. Mivel mindenkinek új volt a pálya, minden apró plusz információ előnyt jelenthetett a többiekkel szemben, ezért Ayrton Senna kölcsönkért egy 1200-es Ladát, hogy azzal menjen pár kört a pályán, és minél jobban képbe kerüljön a Hungaroring vonalvezetésével. A teszt eredménye meg is lett, hiszen övé lett a pole pozíció. Senna ladás képét  a műszaki mentőcsapatban 1986 és 1992 között dolgozó Mitrovics Zsoltnak köszönhetjük, aki egyedülálló sporttörténelmi pillanatot rögzített.

Brabham-BMW csapat versenyautóját mentik a pálya széléről.

Formula-1 első magyar nagydíjon Keke Rosberg autóversenyző

1986.  Hungaroring Riccardo Patrese, a Brabham-BMW csapat versenyzője

1986. Hungaroring Riccardo Patrese, a Brabham-BMW csapat versenyzője

Egy évvel később, az 1987-es Magyar Nagydíjon ismét Piquet, Senna volt az élen a sorrend, a harmadik helyet pedig Alain Prost csípte meg. Igaz, a brazilok nem saját maguknak köszönhették az újabb kettős győzelmet, hanem Nigel Mansell műszaki hibájának.
Az óriási előnnyel vezető angol drámája öt körrel a vége előtt jött, amikor a négyes kanyarban lerepült a jobb hátsó kerékről a főcsavar, így Mansell kiállt, és a korlátról figyelte, ahogy a csapattársa, Piquet másodszor is nyer a Hungaroringen. 
Az 1987-es szezonja egyébként sem volt túl szerencsés Mansellnek, végül 1986-hoz hasonlóan az összetett második helyén zárt.
1987-ben volt turbóproblémája, elrontott kerékcseréje, vádligörcse és motorhibája is, ám mindegyik eset közül a hungaroringi volt a legpechesebb. Két versennyel korábban, Silverstone-ban a szerelők észrevették Piquet kocsiján, hogy a hátsó kerékrögzítő csavarok meglazultak a verseny közben, de nem vizsgálták ki a hibát, ami Mansell futamgyőzelmébe került aztán Mogyoródon.
Az összefoglalóban 3:40 környékén, a visszajátszáson tisztán kivehető, ahogy a főcsavar elpattog Mansell Williamsétől:
Bár hivatalosan egyetlen
hungaroringi 
kanyarnak sincs neve,
szinte minden 
pilóta Mansellként
emlegeti a 4-es kanyart.
Arról már megoszlanak a vélemények, hogy az anyacsavaros 1987-es eset, vagy a már az átépített, sikán nélküli kanyarban bemutatott 1989-es Mansell-előzés miatt. Akkor az élen haladó Senna, tőle szokatlan módon picit tétovázott Stefan Johansson lekörözésével, Mansell pedig kapva az alkalmon mindkettejük mellett elhúzott a Ferrarival, első magyarországi győzelmét szerezve.
Még egy kanyart szoktak emlegetni egy másik pilótáról, a 11-est Jean Alesiről. 1995-ben a francia többször is megpördült, a legnagyobb hibája az első időmérőn jött, amikor a 11-es kanyarban lecsúszva a falba csapódott.
Visszatérve 1987-re, a pénteki edzések után az akkor 25 éves Kesjár Csaba több próbakört is mehetett a Hungaroringen a Zakspeed Turbóval, így lett ő az első magyar autóversenyző, aki F1-kocsit vezethetett. Amikor három kör után kiszállt az autóból, az újságírók hősként ünnepelték, a fiatal tehetséget emlegették az első lehetséges magyar F1-pilótaként, de Kesjár Csaba 1988-ban, egy német F3-futam edzésén az életét vesztette egy baleset következtében.

Harmadik fejezet

A Hungaroring első magyar hőse, Krasznai János

Az 1980-as évek végén a feltörekvő Kesjár Csaba mellett volt még egy sztárja a magyar autósportnak, méghozzá a válogatott jégkorongozóból kamionsofőrnek, majd kamionversenyzőnek álló Krasznai János. Ő a Forma-1-hez hasonló tömegeket tudott a Hungaroringre csalni, 1987-ben 130 ezren szurkoltak neki a pálya mellől. Krasznai bajsza és versenycélokra átalakított, zöld Rába S16-os kamionja egyaránt legendás lett, pedig a hőskori kamionversenyek csak négy évig mentek a Hungaroringen 2015-ös, újkori visszatérésük előtt.
Krasznai 22 éves koráig egészen magas szinten jégkorongozott, a KSI, majd a Ferencváros játékosaként 75-szörös válogatott is lett. A sporttal felhagyva a Hungarocamionnál lett sofőr, bár amikor a céghez csatlakozott, valószínűleg még nem is sejtette, hogy később újra ünnepelt sportoló lehet belőle. Nem véletlenül döntött egyébként a kamionozás mellett – hokisként civil állásból kapta a fizetést, papíron a Tejipari Vállalat alkalmazottja volt, és bár nem kellett volna dolgoznia ilyen minőségében, hajnalonta teherautóval hordta ki a tejet edzések előtt, majd napközben az edzések után is.

1986. Formula-1 első magyar nagydíj, balra a Ligier-Renault csapat kamionja.

1987. Hungaroring, Fiú kerékpárral és trabanttal

A Hungarocamion a kamion Európa-bajnokság 1987-es, magyarországi versenye előtt szervezett a cégen belül válogatót azzal a céllal, hogy a Hungarororingen, illetve az Eb több másik futamán is saját kamiont indítson. Krasznai nagy kedvvel vágott neki a kamionos próbának, és nem bízta a véletlenre, hogy a végén ő lehessen a szerencsés, aki a Rába volánjához ül. Addig körözött saját Trabantjával a mogyoródi pályán, hogy az autót végül generáloztatni kellett, cserébe annyira kiismerte az íveket, hogy ő lett a legjobb a válogatón, és belekezdhetett a kamionversenyzésbe.
1987-ben 130 ezren mentek ki szurkolni neki, egyből az ország egyik legismertebb sportolója lett – 1990-ig maradt a kamionsportban. 1988-tól a legerősebb kategóriában indult, abban az évben hatodik, 1989-ben harmadik, 1990-ben pedig - nem teljes szezont futva - hatodik lett. 1989-ben az év autóversenyzőjének is választották.
A kamionozással és a versenyzéssel is jól keresett – utóbbiért a helyszínre kiutazásért kapott pénzt, illetve minden, az eredményével szerzett ponttal 6000 forintot keresett, így volt, hogy egy hosszabb úttal óriási összegeket kaszált.
 
“1989-ben az egyik hónapban három futamot is megnyertem, Angliában, illetve Svédországban. Felvehettem tehát a pénzt a hosszú fuvarért és a pontokért is. Amikor bementem a pénztárba, azt mondták a kolléganők, hogy nem fizethetik ki nekem ezt az összeget. A vezérigazgató ugyanis 250 ezer forintot kapott abban a hónapban, nekem viszont 625 ezer forint járt volna. Felhívták a vezért, aki azt mondta, ha jól számolták ki az összeget, akkor jár nekem ez a pénz. Ki is fizettek” 



- emlékezett vissza a legjobb időszakára egy 2009-es cikkben a 2015-ben elhunyt versenyző.
Krasznai János az előtérben, a dobogón Kiss Norbert áll 
A kamionversenyek szokatlan világa meglepő pillanatokat is hozott a Hungaroringre. Mivel a kamionok nem bírták volna ki az állórajtot, felvezető autó mögött tették meg az első kört, majd repülőrajttal indult a futam. 1987-ben egy Alpine A310 volt a hungaroringi felvezetőautó, csakhogy az Alpine nem bírta a kamionok tempóját, és ahelyett, hogy a célegyenesben elhúzott volna az óriási gépektől, inkább csak fogyott közöttük a távolság, ezért az Alpine-nak le kellett húzódnia a fűre, nehogy eltiporják.
Visszatérő betétfutam is volt a hungaroringi kamionversenyek között, hogy a nézők ne unatkozzanak: a vállalkozó kedvűek Trabantversenyen vehettek részt, amin a 150 jelentkezőből végül 50-en indultak, a legjobb pedig egy Trabantot vihetett haza fődíjként.
A kamion Eb 25 év kihagyás után, 2015-ben visszatért a Hungaroringre, részben a 2014-ben és 2015-ben is Európa-bajnok Kiss Norbert sikereinek köszönhetően, és azóta minden évben van kamionverseny a mogyoródi pályán.

Negyedik fejezet

Hova tűnt Damon Hill?

 A Hungaroringnek több furcsa pillanatot is köszönhetünk. A magyar nézők között talán legismertebb ilyen az 1997-es nagydíj közvetítésében történt, és az F1-futamokat hosszú éveken át közvetítő Palik Lászlónak köszönhetjük. Hill abban az évben a nem túl ütőképes Arrows-Yamahával indult, ő és csapattársa, Pedro Diniz egész szezonban három pontszerző helyet hoztak össze, több futamon estek ki, mint amennyit befejeztek. Viszont a Bridgestone gumiknak is feküdt a pálya, Hill is nagyon ráérzett a Hungaroringre, és hatalmas meglepetést okozott már azzal is, hogy a harmadik lett az időmérőn. Azzal pedig végképp, hogy előbb a rajtnál megelőzte Jacques Villeneuve-öt, majd a hatodik körben az élről rajtoló Michael Schumachert is.
Hill Innen lényegében végig vezetett, ám az utolsó körben lelassult, majd elvesztette első helyét. Végül így is második lett, 9 másodperccel az őt megelőző Villeneuve mögött intették le, ám ez az élő adásban csak rövid kavarodás után derült ki, az adásrendezőnek ugyanis sikerült szem elől tévesztenie Hillt, és amikor nem látták, hogy áthalad a célvonalon, Palik ordítva kereste az első helyről visszaeső angolt. Ekkor született meg a szállóigévé vált mondat:

"Hova tűnt Damon Hill?"

A leintés után kiderült, hogy egy filléres alkatrész, egy tömítés okozta azt a hidraulikus problémát, amitől a váltó harmadikban ragadt, és végül ezen úszott el az Arrows futamgyőzelme. Hillnek ekkor nem jött össze a magyarországi futamgyőzelem, ahogy két évvel korábban.

Az volt az az év, amikor Alesi balesete miatt nevet kapott a 11-es kanyar, és amikor a verseny közben motorhiba miatt kieső japán pilótát, Inoue “Taki” Takacsihót elütötte a pont az ő segítségére érkező Tatra 623-as orvosi kocsi.

A saját magát is minden idők legrosszabb F1-pilótájának nevező Inoue – aki erről bárkivel hajlandó vitázni Twitteren – alatt elfüstölt a Footwork Hart motorja, a japán pedig a gyors megoldás reményében szeretett volna besegíteni a pályabíróknak az oltási munkálatokba. Amikor egy poroltóval a kocsijához sietett vissza, nem volt elég körültekintő, és belépett az épp a helyszínre érkező Tatra elé, ami nézők millió szeme láttára elütötte - a jelenet sztenderd alkatrésze azóta is minden fontosabb fail compilationnek:
Inoue egyébként 1994-ben a Japán Nagydíjra ugrott be az F1-be, de 1995-ben teljes szezont kapott a Footwork csapattól. A tizenhét futamból azonban csak ötöt fejezett be, a legjobb eredménye a Monzában szerzett nyolcadik hely volt. Inoue egyébként 1994-ben a Japán Nagydíjra ugrott be az F1-be, de 1995-ben teljes szezont kapott a Footwork csapattól. A tizenhét futamból azonban csak ötöt fejezett be, a legjobb eredménye a Monzában szerzett nyolcadik hely volt.
Egy – valószínűleg örökre – megdönthetetlen rekordja így is van a Forma-1-ben, ugyanis kétszer is balesetezett a pályán szervizkocsival.
A Magyar Nagydíj előtt Monacóban is volt egy furcsa kalandja, akkor a pénteki első szabadedzés végén vitték vissza épp a kocsijában ülő Inoue Takit egy teherautó platóján, amikor az egyik kanyarból kivágódó biztonsági autó nagyot farolva beléjük csapódott, lelökve a Footworköt a platóról. 
A kocsi fejjel lefelé landolt, Inoue sisakja is megtört a becsapódástól, és ha pár másodperccel korábban nem hajtja le a sisak plexijét, akár súlyosabb, legrosszabb esetben halálos fejsérülést is szenvedhetett volna.
A tíz évvel későbbi, 2005-ös versenyhétvége is  is hasonlóan furcsa volt, egyrészt a Red Bull-pilóta Christian Klien rajt utáni átfordulós balesete, másrészt a Minardihoz beugró izraeli pilóta, Chanoch Nissany miatt.
Klien balesete érthetőbb volt, mint Nissany szereplése – a Red Bull-Cosworth jobb hátsó kereke Jacques Villeneuve Sauberjének a bal első kerekével ért össze, amitől Klien többször is átfordulva az egyes kanyar végi betonon állt meg. Nissany el sem jutott el a vasárnapi futamig, csak a pénteki szabadedzésre kapott lehetőséget a Minarditól.
A Budapesten élő Nissany 38 évesen kezdett vezetni, első szezonjában ezüstérmes lett a Formula 2000 magyar bajnokságban, amit 2009-ig bezárólag összesen ötször meg is nyert, ami azért mutatja, hogy nem ez volt a legerősebb sorozat. 
2005 elején lett tesztpilóta a Minardinál azok után, hogy az előző évben a Jordannél tesztelt F3000-es autóval. Az első és utolsó lehetőségét a Hungaroringen kapta, épp 42. születésnapján, ami jól mutatja, hogy valószínűleg csak egy PR-próbálkozás volt ez a Minarditól. Nissany a leggyorsabbhoz képest majdnem 13 másodperccel maradt le, de még a huszonkettedik időt autózó Nicolas Kiesától is kapott 6 másodpercet, végül a sóderágyban zárta az edzést. A kicsúszást érthetetlen módon a rádióban a túl nagy tapadással indokolta a csapatnak.
“Aki annyira lassú, mint Nissany, annak nincs helye
Forma-1-es autóban. Nagy veszélyt jelent a pályán a többi pilótára”

– foglalta össze röviden véleményét a beugró Minardi-pilótáról Nick Heidfeld. Nissanynál azóta sem volt lassabb F1-pilóta Mogyoródon, a Minardi többé nem is engedte autóba ülni.

Ötödik fejezet

Tényleg Schumacher volt a Hungaroring királya?

A 2000-es évek eleje, Michael Schumacher F1-dominanciájának időszaka a Magyar Nagydíjra is komoly hatással volt. A hagyományosan a szezon második felére eső mogyoródi versenyen mindig benne volt a kalapban, hogy a német újabb vb-címet ünnepelhessen, ezért a lelátók roskadoztak a Schumacher miatt érkező, főként német Ferrari-rajongóktól, akik vörösbe borították a Hungaroring lelátóit.
Azt azért nem mondhatjuk, hogy az 1994-2004 között hét vb-címet nyerő német ásznak nem ment annyira a Hungaroringen, hiszen a négy magyarországi győzelménél csak a hat Magyar GP-t nyerő Lewis Hamilton sikeresebb, de a sorban öt Ferrarival nyert vb-címéből csak egyet ünnepelhettek a német tömegek nálunk: 2001-ben a mogyoródi futamgyőzelmével már négy futammal a szezon vége előtt biztossá vált, hogy negyedszer is világbajnok lesz, ez volt az egyetlen év, hogy nálunk dőlt el a cím sorsa.
2000-ben túl szoros volt a csatája a vb-címért Mika Häkkinennel;
2002-ben rekordkorán eldöntötte a bajnoki cím sorsát, amit már két futammal a Hungaroring előtt, a Francia Nagydíjon ő ünnepelhetett; 2003-ban egy másik finn, Kimi Räikkönen szorongatta az utolsó futamig (és nem is sikerült túl jól az a Magyar Nagydíj neki);
2004-ben pedig csak a Hungaroring után, Belgiumban lett biztos, hogy abban az évben sem tudják legyőzni.
Mindettől függetlenül több meghatározó versenye is volt itt a hétszeres világbajnok németnek. 1998-ban például stratégiai szempontból minden idők egyik legjobb versenyét hozta össze Schumacher és a Ferrari a Hungaroringen, igaz, ehhez kellett a Ferrarit akkor vezető Ross Brawn zsenialitása is. Schumacher a szezon kezdetétől fogva hátrányból üldözte a mclarenes Häkkinent, muszáj volt valahogy az összetettben 16 ponttal vezető finn előtt végeznie a futamon.  Viszont Schumi az időmérőn csak harmadik lett a két McLaren, Häkkinen és David Coulthard mögött.
A rajt után Coulthard remek hátvédként tartotta fel Schumachert, a helyzet pedig az első kerékcsere után sem változott, a skót egyre nagyobb kocsisort hozott össze a nem százszázalékos autót vezető Häikkinen mögött. Amikor Brawnék látták, hogy hiába gyorsabb Schumacher, nem tud mit kezdeni a McLaren mögötti sorral, hirtelen két kerékcseréről háromra változtatták a taktikát, hogy a német üres területre jöhessen vissza, és így kihasználhassa a tempóját. A váratlan húzás bejött, pedig Schumachernek 19 kör alatt 25 másodpercet kellett ledolgoznia. 
A McLaren megpróbálta Coulthardot ismét Schumacher elé rakni, de nem voltak elég gyorsak, a német a boxkiállással előzött, 
amitől a McLaren bepánikolt, és Häkkinent is kerékcserére hívták – Schumacher ekkorra mindkét McLaren elé került, csakhogy neki még volt hátra még egy kerékcseréje, az angol csapat viszont csak két kiállással tervezett.
Schumacher őrültként nyomta a Ferrarinak, és 15 körrel a vége előtt már 27 másodperccel vezetett, ami pont elég volt a harmadik kerékcseréjére, ami után 9 másodperccel nyert David Coulthard előtt. A futam talán a legszebb példája volt annak, mire volt képes Schumacher és Brawn együtt, enélkül Häikkinen alighanem sokkal kényelmesebben szerezte volna meg azévi világbajnoki címét.

2010-ben, már a visszavonulásból visszatérve, Mercedesben ülve okozott kemény pillanatokat egykori ferraris csapattársának, Rubens Barrichellónak, akit kis híján felkent a boxutca falára a célegyenesben. A korábban együtt hatalmas sikereket elérő páros a tizedik helyért harcolt, amikor Schumacher a rá jellemző könyörtelenséggel próbálta meg hárítani  a brazil manőverét.


“Az hiszem, az volt az egyik legszebb manővere pályafutásomnak, neki pedig az egyik
legborzasztóbb mozzanata”


– mondta az esetről később Barrichello, aki centikre került a betonfaltól. Schumacher végig a tükörbe nézett, pontosan látta, mennyi helyet hagyott a Williamsnek, de ettől nem lett kevésbé veszélyes a védekezése. Barrichello végül a 10. helyen fejezte be a futamot, Schumacher pedig 10 rajthelyes büntetést kapott a következő versenyre.
A 2003-as futam a spektrum másik véglete miatt maradhatott emlékezetes Schumacher rajongóinak, Fernando Alonso ugyanis úgy lett az akkori legfiatalabb F1-futamgyőztes 22 évesen, hogy tíz körrel a vége előtt Michael Schumachernek is adott egy kört a Renault-val.
Hamilton viszont már túlszárnyalta Schumachert, eddig hatszor nyert a Hungaroringen, háromszor a McLaren-Mercedes, és háromszor a Mercedes kocsijával. De hogy mi a titka?

Imádom ezt a pályát, igazi öreg, klasszikus a vonalvezetése, amilyen már nem nagyon készül. Sokat kell fékezni rajta, én pedig mindig sok időt nyerek a féktávon. Olyan pálya, amin lehet és kell is agresszívnak lenni. Minden azon múlik, mennyire sikerül a határhoz közel autózni
– véli a magyarországi sikereiről az ötszörös világbajnok.

Hatodik fejezet

Baumgartner Zsolt F1-szereplése

Említettük már Fernando Alonso körrekordja miatt a 2003-as Magyar Nagydíjat, a hazai közönség viszont nem a spanyol remeklése miatt zárta örökre a szívébe azt a versenyt, hanem azért, mert akkor versenyzett először magyar pilóta a Forma-1-ben. A bravúr, vagyis hogy hazai pályán indulhasson első F1-futamán, a 22 éves Baumgartner Zsoltnak sikerült, aki 2001-től Formula-3000-ben versenyzett, 2003-ban pedig a Jordan tesztpilótája volt.
Eddie Jordanéknek pedig kellett a tartalékpilóta, miután a csapat ír versenyzője, Ralph Firman félelmetesen nagy balesetet szenvedett a szombati szabadedzésen. Firman Jordanjéről egész egyszerűen leszakadt a hátsó szárny a viszonylag hosszú egyenes után a 4-es kanyar felé haladva. Az autó hatalmas erővel csapódott a gumifalba, Firman lába is megsérült, és az eszméletét is elvesztette rövid időre a balesetben, így az orvosok nem engedték indulni.
Baumgartner menedzsere, Frank Tamás villámgyorsan megállapodást kötött a Jordan csapattal, így Firman helyére beugorva a magyar pilóta folytathatta a hétvégét – Baumgartner otthon reggelizve kapta a hírt Franktól, hogy dolga lesz, siessen. Végül egy speciális, 14 napra szóló licenccel indulhatott el – az időmérőn a Minardival versenyző Nicolas Kiesát megelőzve 19. lett, a futamot azonban motorhiba miatt nem tudta befejezni, a 34. körben kénytelen volt kiállni.
“...arra a 2003-as futamra úgy emlékszem vissza, hogy jött a lehetőség, és aztán olyannyira felgyorsultak az események, hogy minden rendben menjen, hogy elég sok minden kiesett.

Sikerült elég jól kizárnom a külvilágot,
a felhajtást meg minden mást, és
egy kalandmentes rajtot csinálni,
ami szokatlan volt.

Ezeknél az autóknál a féktáv a legszembetűnőbb, olyan gyorsasággal közelednek az első kanyarhoz, hogy a következő pillanatban, amikor belegondolsz, már te is fékezel és annyira lelassul az autó, hogy nem tudod utolérni a másikat, de optikailag, vizuálisan ez nagyon szokatlan volt. A Forma-3000-ben és hasonló szériákban nem volt ez meg, részben a karbonfékeknek köszönhető. Az elején kicsit aggódtam, hogy ezt hogyan tudjuk jól menedzselni, de minden rendben ment ezen a fronton” – idézte fel a történelmi hétvége eseményeit 15 évvel később Baumgartner.

Firman nem gyógyult elég gyorsan, ezért a következő futamon, Monzában is Baumgartner vezetethette a Jordant, amivel tizenegyedik lett. Egy évvel később teljes szezonra szerződtette a Minardi – a magyar állam jelentős támogatással segítette Baumgartner F1-be jutását – így egy őrült Amerikai Nagydíjon a Forma-1 történetének első és máig egyetlen magyar pontszerzője lett nyolcadik helyével. Baumgartner azóta sem távolodott el a Forma-1-től, jelenleg az F1 Experiences csapatának tagja, és egy kétülésesre átalakított korábbi Tyrrell 026-t vezet az F1-hétvégéken a VIP-vendégek szórakoztatására.

Hetedik fejezet

Massa kis híján végzetes balesete

A Hungaroring történetének egyik legsúlyosabb balesete 2009. július 25-én, a Magyar Nagydíj időmérőjén történt, amikor egy leszakadó rugó találta fejen a nagyjából 240 km/h-val  haladó Felipe Massát, aki kis híján belehalt az ütközésbe. A Ferrari az ütközés után körülbelül 140 km/h-val csapódott a gumifalba az eszméletlen Massával.

A versenyzőt a Rubens Barrichello kocsijáról leszakadó 70-80 dekagrammos alkatrész találta el, ami bezúzta a sisakot, és súlyos koponyasérüléseket okozott Massának. A versenyzőt előbb a Hungaroring pályakórházába, majd a Honvéd Kórházba szállították, ahol azonnal megműtötték. Állapota életveszélyes, de stabil volt, majd gyorsan javulni kezdett, így egy hét után hazaszállíthatták Brazíliába, ahol egy titánlappal erősítették meg a sérült koponyacsontot a brazil bal szeme körül.

“...megtanultam, mi jelenti az élet valódi értékét. A 2009-es Magyar Nagydíj időmérője július 25-én volt, amire úgy tekintek vissza, mint egyfajta újjászületésre. Sokan kérdezték tőlem, hogy a baleset befolyásolt-e engem, mint pilótát, a válaszom az, hogy nem.

Amikor a pályán vagy, 100 százalékig a vezetésre koncentrálsz, és még akkor sem gondolok a 2009-ben történtekre, amikor ugyanazon a helyszínen vagyok, mert lekötnek a feladatok a kormány mögött” – idézte fel a balesetet Massa a Motorsport.com-on vezetett blogjában, ahol leírta, hogy egyedül az élet iránti tisztelete nőtt meg a balesettel, más nem változott benne.

A 2008-as világbajnoki ezüstérmes 2009-ben már nem ült autóba, 2010-ben viszont visszatért, és pályafutása legjobb eredményét érte el abban az évben a Hungaroringen egy negyedik hellyel.

Nyolcadik fejezet

Az új magyar csillag, Michelisz Norbert

2012-ben magyar világbajnoki futamgyőzelem miatt tombolhattak az emberek a Hungaroring lelátóin – Michelisz Norbert a Zengő Motorsport BMW 320-asával nyert a szezon ötödik versenyhétvégéjén hazai pályán, 35 ezer (mások szerint 50-60 ezer) néző előtt.
Ez volt Michelisz második futamgyőzelme a túraautó-világbajnokságon (WTCC) a 2010-es makaói siker után. Az ötödik helyről kezdte a fordított rajtrácsos futamot, a rajt után egyből az élre állt, onnan pedig nem lehetett megállítani, a Chevrolet-t vezető korábbi világbajnok, Alain Menu is későn kezdett a hajrába, így Michelisz 1,8 másodperces előnnyel megnyerte a futamot.
"A második futamon sikerült nagyon jól rajtolnom, és néhány kör alatt akkora lett az előnyöm, hogy már csak arra figyeltem, ne hagyjon ki a koncentrációm.
Igazából a 6. körtől kezdtem el visszaszámolni, s igyekeztem ésszel, a gumikat kímélve versenyezni.
A visszapillantó tükörbe már csak a leintés után néztem bele, a futam közben nem törődtem vele, hogy ki van mögöttem és mennyire közel” 
– értékelte futamgyőzelmét.
Michelisz 2012-ben már harmadik teljes szezonját töltötte a WTCC-ben, az volt az első idény, amikor komolyabban meg tudta mutatni, milyen lehetőség rejlik benne. Az évet a privát bajnokoknak járó Yokohama-kupát megnyerve zárta, ezt a címet 2015-ben is megszerezte, a legjobb eredménye a versenysorozatban eddig a világbajnoki második helyezés.

Kilencedik fejezet

Amivel itt nem versenyeztek, az nincs is

Kis túlzás, de nagyjából megállja a helyét a fenti állítás, hiszen egy-egy extrém sorozatot leszámítva nagyjából minden ellátogatott már a Hungaroringre az elmúlt 33 évben, az Európában meghatározó versenysorozatok közül. Ez részben persze a Forma-1-nek is köszönhető, hiszen azzal, hogy 1986 óta megszakítás nélkül minden évben volt itt nagydíj, más sorozatoknak is vonzó a pálya.
Az 1990-es években megfordult itt kétszer is a MotoGP mezőnye és a Superbike-világbajnokság is, a Forma-1-gyel jött a GP2 és GP3, majd az átalakítás után a Forma-2. Vagyis a jövő nagy formaautós tehetségeit is testközelből láthatja a Hungaroring közönsége, ahogy Forma-3-as és World Series by Renault-versenyeket is rendeztek már itt. 
A túraautós és GT-bajnokságok is rendszeres vendégei a mogyoródi pályának, ahol az oldalkocsis világbajnokság is megfordult, de összeforrt már a Hungaroring nevével a környező utakat, a tanpályát és magát a Hungarororinget is érintő Szilveszter Rallye is.
Bár versenypályáról van szó, néha a kerekeket szárnyakra cserélték a pályán. Így volt ez 2015-ben, amikor Besenyei Péter műrepülő-világbajnok egy Edge 540 V3-as repülővel szállt le a Hungaroring célegyenesében egy médiaeseményen, de kisebb repülő eszközökkel is birtokba vették már a pályát, hiszen az országos drónbajnokság versenyhelyszínei közé is bekerült a magyar F1-pálya (ráadásul a drónok még az aszfaltot sem koptatják).
A hungaroringi program egyik legszínesebb eleme a 2017 után idén visszatérő Hungaroring Classic, ami a világ legrangosabb veteránautós fesztiválja, az angliai goodwoodi parádé magyar megfelelője - igen különleges felhozatallal.
A Hungaroring Classic legnagyobb vonzereje a múltidézés, nyugodtan nevezhetjük időutazásnak az egész fesztivált. Egyrészt, mert olyan korszakok autóit hozza el a mogyoródi pályára, amik akkor szántották fel aszfaltot versenyeken, amikor a Hungaroring még csak terv formájában sem létezett, másrészt pedig, mert a korhű ruhák tökéletes hangulatot keltenek az eseménynek. 

A motorsport minden szerelmese 
találhat kedvére való, remek 
emlékeket felidéző legendákat 
a Ford GT40-től a Mercedes-Benz C11-en és 
Ferrari 250 GT-n át a Lola T70-ig bezárólag.

Tizedik fejezet

A nehezen betörhető csikó

A viszonylag nehéz vonalvezetés és a kevés előzési pont miatt a Hungaroring mindig is az egyik legnehezebb, de mindenképp a legkülönlegesebb volt a Forma-1-es pályák közül. Ráadásul ez klasszikusan az a helyszín, ahol nagyjából mindig történik valami váratlan, ezért is lehet, hogy az eddigi 33 nagydíjon összesen 17 különböző pilóta nyert, a ma is aktív F1-mezőnyből pedig csak négyen – Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo és Kimi Räikkönen – mondhatják el magukról, hogy győzni tudtak Mogyoródon.
Olyan világbajnokok és meghatározó pilóták, mint Alain Prost, Nico Rosberg, David Coulthard és Felipe Massa sosem győztek a Hungaroringen, igaz, Massa 2008-ban nagyon közel járt ehhez. 1986-ban Alan Jones és Keke Rosberg korábbi világbajnokok is indultak itt, így ők ia azok közé tartoznak, akik nem nyertek itt vb-címmel a zsebükben.
Hungaroring - Adatok

Átadás: 1986
Átépítve: 1989-ben és 2003-ban
Újraaszfaltozva: 2016-ban
Hossz: 4 381 méter
Kanyarok száma: 14
Abszolút és versenyen futott pályacsúcs:
        1:16,147, Ayrton Senna, McLaren, 1991.
A 2003-ban átadott pálya abszolút rekordja:
        1:16,170, Sebastian Vettel, Ferrari, 2018
A 2003-ban átadott pályán versenyben futott legjobb kör:
        1:19,071, Michael Schumacher, Ferrari, 2004.
Hungaroring - Rekordok

Legtöbb győzelem: 6 - Lewis Hamilton 
        (2007, 2009, 2012, 2013, 2016, 2018)
Legkorábban eldőlt világbajnoki győzelem: Nigel Mansell, 1992 
        (Michael Schumacher 2002-ben megdöntötte)
Legfiatalabb futamgyőztes: Fernando Alonso, 2003, 22 évesen             és 26  naposan (Sebastian Vettel 2008-ban megdöntötte, jelenleg         Max  Verstappen a rekorder)
Legfiatalabb versenyző: Jaime Alguersuari, 2009, 19 évesen és         125  naposan (Max Verstappen 2015-ben megdöntötte)
Nigel Mansellnek a korai években meggyűlt a baja a pályával. Az 1986-as, első Magyar Nagydíjon megközelíteni sem tudta a versenyen Piquet-t és Sennát, egy évvel később jött a hírhedt csavarelrepülés, majd 1988-ban bárányhimlősen állt rajthoz – a futam vége felé pont a betegség miatti kimerültség vezetett oda, hogy fel kellett adnia a versenyt, noha sokáig második volt Senna mögött.
Igaz, később megbékélhetett a Hungaroringgel, 1989-ben a 12. helyről indulva, óriásit versenyezve tudott nyerni, három évvel később pedig itt biztosította be világbajnoki címét, tehát szép dolgokra emlékezhet. Már csak azért is, mert az augusztus 8-i születésnapjának köszönhetően többnyire a Magyar Nagydíjon ünnepelhetett, ahol 1987-ben egy Skála nevű lovat is kapott ajándékba a születésnapjára – a Skála szponzorként bukkant fel a Williamsnél azon a hétvégén. Mansell jótékonykodásra használta fel a meglepetést, a Pető Intézetnek ajándékozta a lovat, hogy árverezzék el.
Hasonlóan szép emlékeket kapott Mogyoródon az első futamgyőzelmét itt szerző Damon Hill (1993), Fernando Alonso (2003), aki akkor a legfiatalabb futamgyőztes lett 22 évesen; Jenson Button (2006) és a Felipe Massa kiesése miatt 2008-ban első és egyben utolsó F1-győzelmét arató Heikki Kovalainen. A négy első futamgyőztes mellett négy F1-debütáló is kötődik a Hungaroringhez – a már említett, hazai pályán bemutatkozó Baumgartner Zsolt előtt egy évvel Anthony Davidson, később pedig Robert Kubica és Jaime Alguersuari is Mogyoródon vezetett először F1-autót versenyen, Alguersuari akkor a legfiatalabb F1-pilóta lett. 
Kubica számára duplán fontos lehet a mogyoródi pálya, hiszen a 2011-es, majdnem végzetes ralibalesete után hat évvel pont a Hungaroringen kapott tesztlehetőséget a Renault-tól, majd a Williams is a magyar versenypályán tartott privát tesztet a lengyelnek és Paul Di Restának, hogy könnyebben dönthessenek a 2018-as pilótafelállásról.
Jenson Button visszatér a pályaudvarra a 2006-os Magyar Nagydíj megnyerése után
Kép: Wikipedia.com
A nehéz megszelidíthetőség nem nagyon fog változni, azzal ugyanis, hogy 2016-ra újraaszfaltozták a pályát, eldőlt, hogy jó pár évig nem fognak hozzányúlni a vonalvezetéshez. Nem mintha ez aktívan napirenden lett volna, de tény, hogy nem az előzések dobják fel a Magyar Nagydíjakat. 2013-ban Wéber Gábor autóversenyző és F1-szakértő a pálya középső részét álmodta újra, pontosabban bővítette ki, plusz előzési pontokat létrehozva.
“A lehetőségek száma véges a domborzati viszonyok és a viszonylagos helyhiány miatt is. sikán utáni kanyarkombinációhoz semmiképp nem nyúlnék hozzá, technikás és nehéz, a pálya egyik lényege veszne el, ráadásul sokkal rövidebb is lenne. Lehetne terjeszkedni elméletileg a pálya belseje felé, de ehhez rengeteg fát ki kellene vágni, tehát környezetvédelmi szempontból is előnytelen és túl sok extra teret sem ad… 
Amin szerintem érdemes gondolkodni, az a Mansell utáni rész, a pálya bal oldalát övező terület, ahol az autósmozi is van.  Ide lehetne terjeszkedni.

 Én a Mansell után élesen lefelé vinném  a nyomvonalat egy kanyarkombinációval vagy egy rövidebb egyenessel. Innét újra jobbra, azaz felfelé fordulnék vissza egy egyenessel, ami vagy hajtűben vagy a malajziai hátsó egyenesre hasonlító ráfordítóban végződne.

A lényeg, hogy olyan kanyar vezessen aztán jobbra, vissza a mostani pályára, amit többféle íven is lehet venni: bemenet lehessen próbálkozni kifékezéssel, de aki belülre kerül, az utána hátrányban legyen a sikán felé tartó – most már hosszú – egyenesben” – vázolta fel akkori elképzelését Wéber.
Ilyen, vagy más hasonló átalakítással a közeljövőben nem fogunk találkozni a vonalvezetés kapcsán. Ami viszont hamarosan megújulhat, az az F1-gyel 2026-ig érvényes megállapodással rendelkező Hungaroring környezete, a lelátóktól kezdve az épületeken át a parkolókig, legalábbis ha végre tényleg elindul az évek óta ígérgetett felújítás, ami után jó eséllyel csak a Hungaroring Classic marad múltidézőnek, az épületek és a környezet már nem.
Fotók fejezetenként


Cover:                                 Hungaroclassic / Szabó-Jilek Ádám  
Első fejezet:                         Fortepan / Urbán Tamás 1986
Második fejezet:                   Fortepan / Urbán Tamás 1986,1987
Harmadik fejezet:                 TotalCar / Sipos Zoltán 2015
                                          Fortepan / UVATERV, Urbán Tamás 1986
Negyedik fejezet:                  Wikipedia / Flickr / Arrows 1997
                                          Getty Images 
Ötödik fejezet:                     Wikipedia / Rzrober89 2006
                                          Wikipedia / Derzsi Elekes Andor, 2011
                                          Getty Images 
Hatodik fejezet:                    Wikipedia / Rick Dikeman
Hetedik fejezet:                    Wikipedia / Michal Grabowsi 2008
Nyolcadik fejezet:                 MTI / Sóki Tamás 2019
                                          Wikipedia / Morio 2011
Kilencedik fejezet:                Hungaroclassic / Szabó-Jilek Ádám
Tizedik fejezet:                     Wikipedia, Flickr / WorldVoyagr

A cikket a Brand&Content készítette, nem a Totalcar szerkesztősége.


Szerző:                                                         Koroknai Gergő

Szerkesztő:                                                 Papp Tibor

Head of Content:                                      Terray István

Projektmenedzsment:                            Cserép Tamás

Képszerkesztő:                                          Vékony Orsi

Gyártó:                                                         Dialogue. | Creative Company