Biztos, hogy nem gyertya. Akkor meg mi?

2008.03.09. 22:00
141 hozzászólás


Ezt kaptam az apósomtól titkolózós mosoly kíséretében (kötözködők kedvéért: a bal oldali tárgy).

Ha kitalálod mi ez, a tiéd lehet! - mondta.

Rágódtam rajta egy csomót, lassan körvonalazódott egy tuti tippem, meg egy halvány, bizonytalan. Amikor az első nem jött be, kiderült, hogy a második jó. Ha így állunk, asszem veszek lottószelvényt is. Utólag tudom, hogy ha biztos akartam volna lenni a megoldásban, élnem kellett volna már a második világháború környékén. Mindenesetre ez egy működő izé, nem csupán vitrinbe való mütyür.

Na de tudja-e valaki, micsoda? Nem gyújtógyertya, amint azt a méretéből is látják, ott van mellette a 9 voltos elem összehasonlításul. És legalább hatvanéves cucc, de inkább hetven. Az is hozzátartozik, hogy a végéből hiányzik valami, de ne képzeljenek oda valami nagy dolgot, épp csak akkora, hogy síkban legyen az alja a menet végével. Az nincs meg, én sem tudtam a létezéséről, csak sejtettem.

Egy napjuk van gondolkodni rajta. Holnap este megírom, micsoda. Bár addigra simán kitalálják.

 

Megfejtés:

Nem feszítem tovább a húrt, hiszen este van, elárulom mi ez a kis izé. Dave találta el a poszt élesedése után 46 perccel, de ha akkor lelövöm, egy pompás hétfői szórakozásnak vetek véget, inkább hallgattam.

Ez egy repibe adott Bosch-öngyújtó, nagyjából a múlt század harmincas éveiből. A végéből a tűzkő hiányzik, az valamikor elkallódott az idők során. A feleségem nagymamájáé, Klári mamáé volt, amikor bridzselni indult vendégségbe, és csak kis retikült vitt magával, ez éppen elég volt három cigaretta meggyújtásához.

Nagy nehezen szétszedtem, jobban látszik így. Oda, a kis üregbe kellett tölteni a folttisztító benzint (a seb- nagyon könnyen elillan), a kanócnál pedig azt a kis kifényesedett, sarkos, fém fület kellett húzogatni a kövön, mint valami örökgyufát. A szikrakeltés ezen módját a háború után már nem nagyon használták, akkor már szinte minden öngyújtó kis tűzköves, recés kerekes volt. Hát ezért is lehetett nehéz a megfejtés.

Egyébként gyönyörű tárgy, a fényképezőgépes vitrin legszebb részén, a Rolleiflex előtt lakik. Dave, gratulálok, nyereményedet, a forró vízben felfúvódó, instant kompakt tűzkövet faxon postáztuk. Ha nem ért oda, a sávszélességgel lehet probléma...