Érdekes levélke Hummer ügyben

2008.06.17. 16:00
39 hozzászólás

Van olyan kolléga, aki szerint a cikkíró írjon, az olvasó meg olvasson, ez a dolgok természetes rendje. Nem osztom ezt a nézetet, mert bizony előfordul, hogy hibázunk, és az olvasó segít ki, vagy oszt meg velünk plusz információt egy autóval vagy egy témával kapcsolatban. Időnként azonban kapok olyan leveleket, hogy tényleg megáll az eszem. A gyűlöletlevél nem nagy ügy, ilyet mindenki látott már, hiszen a szeretet ünnepén mindig közzé teszünk belőlük egy szép csokrot. (Ha még nem látta, a linkekre kattintva megnézheti 2005, 2006 és 2007 legjobb gyűlöletleveleit.)


Vannak a „hé öreg figyejjé má szar a cikked” típusú levelek, melyben köszönés, elköszönés és aláírás nélkül általában mindössze annyit üzen a nyájas, hogy szar. Érvek nincsenek. Ők nem közvetlenül bántanak minket, mint a gyűlöletlevelesek, ők a cikket szapulják; ezeket is megszoktuk már. A H3 tesztre viszont jött egy egészen új típusú olvasói levél, nevezhetjük mondjuk harmadik típusú hozzászólásnak. Köszönni ő sem köszön, név sincs, csak ennyi:

A "give me a hummer" az USA-ban azt jelenti szopjál le! Ez a második jelentés, nézz csak utána.

Nem néztem utána. Nagyon szívesen bővítem az angol nyelvtudásom, de nem ebben az irányban. Nem is nagyon értem, miért akarta ezt közölni velem? Milyen információt hordoz ez számomra? Mi a fenét akart? Segíteni, hogy majd egyszer, ha Amerikába enne a fene, ne legyen gondom az ilyesmivel, és hiteles amerikai szlenggel kérdezgethessem a csajokat kedvesen, szimpatikusan, ahogy magyarul is szoktam: cica, lekajáznál? Nem hiszem, hogy rosszindulat mozgatta a levélírót, valószínűleg csupán annyiról van szó, hogy mást tartunk viccesnek, de nagyon hálás lennék, ha a jövőben megkímélne az ilyesmitől.