Vérkomoly játék

2008.07.26. 14:32
6 hozzászólás

A selejtezők utáni szünetben Becze Zoltánnal beszélgettem, aki Szabó Gergellyel és Krupp Zoltánnal közösen szervezik a Castrol Edge Rally Show-t. A pályacsúcsot e sorok írása közben Asi tartja, 2:04:55-ös idővel. Egyébként sokszor tizedek, sőt századok döntenek, nagyon szoros volt a küzdelem, már a selejtezők idején is. Az indulók névsorát az interjú után közlöm.

TC: Milyen apropóból hoztátok létre ezt a rendezvényt?

BZ: Krupp Zolival N4-ben versenyzünk, így a rali iránti szerelem és a sportág ismerete adott. A környező országokban nagyon népszerűek az ehhez hasonló versenyek, úgy gondoltuk, Magyarországon is jó fogadtatása lesz ennek a bajnoki tornának. A nevezők névsora meghívásos módon alakul, azaz a szervezőség dönti el, hogy ki indul.

TC: Mennyire apropója ennek az eseménynek a hazai rali életben előforduló botrányok, vádaskodások?

BZ: Feltétlenül benne van. Bár a versenyzők korábban jó mókának és szórakozásnak nevezték a versenyt nyilatkozataikban, látszik, hogy vérre menő, komoly csatákat vívnak. Centiket számolgatnak. Most az egyik versenyző kisétált a pályára, gyalog nézegetett egy kanyart. Született versenyzők, a vérükben van a rivalizálás, máshogyan nem is lehetnének élmenő ralisok. Képtelenek arra, hogy ne száz százalékot adjanak bele egy ilyen megmérettetésbe.

TC: Milyen a hangulat?

BZ: Nagyon jó. Fontos megjegyeznem, hogy a magyar bajnokságban nem csak a fentebb említett ki hogy megy viták vannak állandóan jelen, hanem van egy kis széthúzás is, amit mi aggodalommal figyelünk. Azt is el szeretnénk érni ezzel a versennyel, hogy az élmenő magyar versenyzők között az összetartást erősítsük.

TC: Tényleg egyenlő esélyekkel zajlik a küzdelem?

BZ: Minden versenyző elégedett az autók egyenlőségét tekintve, még azok is, akik annyira kukacosak, hogy már napokkal korábban is jelezték aggodalmaikat. Tíz-húsz kiló különbség lehet az autók között, amit akár egy pótkerék behelyezésével is lehet korrigálni. Emellett mindenki megy egyik és másik autóval is. Az eredményekben sem látszik, hogy valamelyik autónak előnye lenne, így teljesen egyenlők az esélyek.  

TC: Korai még ilyet kérdezni, de szerinted ki lesz a bajnok?

BZ: Magánvéleményem és számomra nagyon kellemes meglepetés, hogy Bútor Robi két futamból kettőt megnyert. Ő versenykörülmények között kevés tapasztalattal rendelkezik az N-es autókkal de szerintem ott lesz a döntők végén.

A 12 induló névsora: Bútor Róbert, Asi, Botka Dávid, Matics Mihály, Benik Balázs, Spitzmüller Csaba, Turán Frigyes, Turi Tamás, Vaclav Pech, Jarkko Miettinen, Gregor Grzyb, Jan Kopecky