Jóravaló klub keresi a helyét

2008.10.24. 06:00
23 hozzászólás


Nem szoktam ilyet tenni, nem hiszem, hogy épp a Totalcar egyik jelentős felületén kellene magánügyeket bonyolítanom. De most baj van, képtelen vagyok egyedül megoldani.

Van ez a veterános klubunk, a kemény mag nagyjából húsz fő, a hébe-hóba előforduló látogatókkal együtt összesen talán 100-120 ember ismeri, alkalmanként 30-40-en vagyunk. Miközben minden hasonló klub feloszlik, egymásnak mennek a tagok, leváltják a vezetőséget, elsikkasztja valaki a kasszát, frakciók válnak le róla, s az új frakciók gyilkolják az eredetit, nos, eközben a miénk működik, senki nem veszekszik senkivel, béke van, röhögés, rozsdapor, ámulat, kritika, motor-, busz-, prospektus-, modell- és autóbuzulás.

A titka az egésznek: nincs tagdíj (pontosabban illik hozni valami löttyöt, meg zsíros deszkától tálcányi süteményen át zacskó pogácsáig valami kaját), nincs elnökség, nincs pénztáros, nincs program, semmi sincs, spontán happening az egész. Aki jön, jön, aki nem, nem, számonkérés sincs. És a klub még így is akkora lett az utóbbi időben, hogy már csak hébe-hóba hívunk meg új embereket, mert sehol nem férünk el. Ami egyben tartja az egészet ilyen felhőtlen boldogságosságos működés mellett, az két dolog – az időpont és a hely.

Az időpont: hó utolsó péntekje. A hely. Nos, ez a probléma. A hely régebben a korábbi újságom szerkesztősége volt Zuglóban, aztán a Hajógyári-szigeten, aztán amikor onnan menesztettek bennünket, a budaörsi reptér mellett a Superbike szerkesztőségéhez mentünk át, majd amikor a Superbike átalakult, továbbléptünk egy virágnagykerbe Csepelen, aztán az is megszűnt, a nyarat egy pátyi hangárban csináltuk végig. Tragikus hirtelenséggel most az is megszűnt.

Legutóbb a Lágymányosi-híd mellett, az ELTE parkolójában tartottuk jobb híján a gyűlést, a végén az egyik tag becsempészte a bagázst az egyik előadóba, amikor nagyon hideg lett. De ez csak eseti megoldásnak volt jó.

Az a probléma, hogy néha busz is megfordul a klubban, az autók létszáma 15 és 25 között ingadozik, tehát kell a nagy parkoló. Az is baj, hogy senki nem iszik, ráadásul kifejezetten kispénzűektől is vannak a csoportban, tehát oldtimereseket szívesen látó sörözőbe se tudunk menni, mert nem generálnánk elég forgalmat. Viszont télen megfagyunk a szabad ég alatt, tehát önmagában egy praktikeres parkoló sem jó, mert túl későn kezdődik a klub, olyankor már hideg van. Művelődési házakat is próbáltam, de azok bezárnak 10-11 táján, mi meg néha hajnali 3-ig vagyunk, de minimum 1-ig.

Kész, volt már brainstorming, megmozgattuk a kapcsolatrendszert, kifutottunk ötletekből. Legközelebb Tatán lenne egy helyünk, de a távolság miatt egy-két hónap alatt szétmorzsolódna a klub, ennyire tisztában vagyok a helyzettel.

Nincs valakinek ötlete, hol van olyan ipari park, raktár, hétvégén (péntek este 7-től) használaton kívül álló terem, üres szoba, vagy akármi, ahová elmehetnénk? Egy nagyobbacska parkoló, valami fedél, gyenge fűtéssel, egy konnektorral, mindez havonta egyszer, este 19 órától hajnali 3-ig – nagyjából. Ennyi, amit keresünk. Az a baj, hogy nagyon fizetni sem tudunk, mert egyszerűen nem olyan a klub felépítése, hogy lenne kasszánk, hogy egyszerre érkezne, vagy menne el a banda. Ott helyben, valamennyit biztosan össze tudunk kalapozni, de tudom, hogy ha elszáll az összeg, egy csomóan a nem túl tehetősek közül elmaradnak.

Tizenegy éve viszem a klubot, elmebeteg, de rendes emberek alkotják, mindenkit ismerek régóta. Bár kicsit morzsázunk a kajákkal, szemetet sose hagyunk magunk után, ha zajosak is vagyunk, ivászat nincs, tönkre soha nem tettünk semmit azokon a helyeken, ahol eddig előfordultunk. De ha nem lesz állandó placcunk, úgy néz ki, megszűnünk. Már most, 31-én sem tudjuk, hol lesz, egy utolsó lehetőség épp tegnap úszott el. Segítség!