Parkolni csak érzéssel!

2008.10.28. 17:07
83 hozzászólás


Drága Budapestünk, lassan a pénzes nyugati utazók is elhiszik rólad, hogy turisztikai látványosság vagy. Minden az idegenvezetőn múlik: ha kellő hipnotikus képességgel következetesen az épületek gyönyörű oromzatára tudja irányítani a rábízott csoport tagjainak tekintetét, és csak kellően kitakarított, kiemelt helyen engedi őket letekinteni a városra, az illúzió tökéletes. Odalenn klasszicista épületek messziről gyönyörűnek tűnő sorfala, balra a Budai Vár, kicsit látszik az Országház, ott a sok káprázatos híd, jobbra a Duna hömpölyög, a Citadellán gyönyörű nőalak markolja görcsösen a szabadság elröppenni készülő pálmaágát. Nálunk ezt a szabadság dolgot ugyanis már 1947-ben is ironikusan kezelte Kisfaludi Strobl Zsigmond. A képi gyönyör mindazonáltal torokszorító, Budapest a legszebb város, hát.

De jaj, annak a turistának, aki engedélyezetlen helyen leveszi tekintetét a magasból! Egyrészt azonnal észreveszi, hogy egész délelőtt kutyaszarral mesterien elegyített szeméthalomban gázolt, mely koktél jó része most az ő cipőjét ékesíti. Még jó, hogy a repedezett, hullámos gyalogjárda réseiből öklömnyi göbökben burjánzik mindenféle gyom, van mibe megtörölni hát a nemes Salamander lábbelit. Másrészt észreveszi, hogy a felújítottnak tűnő épületek földszinti ablakai az évtizedes mocsok miatt átláthatatlanul koszosak, a lábazatok mindenütt mállanak, ha éppen nem pőre téglák szemérmetlenkednek a graffitik alól. És a Halászbástyán, ami viszonylagosan rendben van, a látóterébe kúszik ez.

 

Egy Opel Corsa. Pasztellzöld. Koszos. Békésen parkol Magyarország talán legkiemeltebb turisztikai látványosságának kellős közepén. A díszburkolaton, a díszkővel kirakott díszágyás tőszomszédságában. Keresztben elállja az egyik fő gyalogosfolyosót, tehát mindenki átesik rajta. Távol áll minden egyéb épülettől, tehát nem valószínű, hogy árut hozott volna bárhová. Ő a fő attrakció. Teszünk egy kört a gyerekekkel, itt a várfal fiam, ez a Hilton szálló, gyerekkoromban még valami rom állt a helyén, krémes, kávé a Ruszwurmban, ki a friss levegőre. A Corsa még mindig ott áll. Valószínűleg Halászbástyán ittapirosholapirosozó három csapat közül az egyik érkezhetett vele. Rajtuk kívül egy óra alatt ugyanis a teljes néptömeg kicserélődött, aki odafönn lebzselt, tehát jóindulatú tippem, az idős, szívbeteg, újhartyáni házaspár alternatívája is semmivé foszlott.

Éljenek a turisztikai bevételek, éljen a rendőrség, éljen a közterület-felügyelet, Ön is szeresse velünk Budapestet!