Kínában Mini a karácsonyfadísz

2008.12.24. 13:26
26 hozzászólás


Van-e Kínában karácsony? Állítanak-e fenyőfát? Éneklik-e, hogy ó Tannenbaum? És öreg kung fu-mester szakálla van-e a Mikulásnak, vagy náluk is Jézuska jön, és csak mandarinillat marad utána? És tényleg: ismerik-e arrafelé a Minit?

 

A kínai télapós szokásokról keveset tudunk meg a képek alapján, de az biztos, hogy Pekingben van Mini, van karácsonyfa, utóbbinak a létéből pedig viszonylag óvatos következtetést vonhatunk le, hogy talán a karácsonyt is megünneplik.

 

Az önmérséklet viszonylag idegen egy olyan kultúrától, mint a poszt-maoista kínai, amelybe mostanában turbókompresszorral nyomják a pénzt a négy sarka felől. Micsoda szépséges világhatalmi, a kultúrákat olvasztótégelyként kezelő szimbólum az óriásfenyő, a ráaggatott három darab Minivel, mellette pedig az ötágú csillagos munkásmozgalmi emlékmű! A télhez illő stílusban természetesen hófehérben…

 

És ne aggódjanak, a kínaiak is kezdenek már vigyázni a környezetre. Hiába kapaszkodnak a boákkal kirakott forgalmi sávokba közel oldalukra fektetve a Minik, egy csepp olajra nem kell számítani az alant fekvő óriáscsomagok masnijain. Ugyanis egyik Miniben sincs benne a hajtáslánc. Persze lehet, hogy csak azért, mert így könnyebb volt őket felemelni és rögzíteni, de így, a szeretet ünnepén szavazzunk meg a pekingieknek egy jó pontot.