Megjött a válasz a rendőrségtől

2009.02.13. 14:52
46 hozzászólás

Azt hittem, az ORFK sajtóosztálya már egyáltalán nem fog válaszolni a kérdéseimre, de egyszerűen csak türelmetlen voltam, hogy nyolc nap után már behisztiztem. Ma ugyanis, tíz nap elteltével megérkezett a válasz. Igazából nem is késve, hanem túl korán: ilyen esetekben az állami szervek 15 nap alatt kötelesek válaszolni, és úgy tapasztaltam, hogy ezt szinte mindig kihasználják. A válaszokon sok kommentálnivaló nincs, hiszen arra nem számíthatunk, hogy pont az illetékes sajtóosztály vallja be zokogva: mit csináljunk, a magyar rendőrség ma nagyjából a közúti ellenőrzésre és (most már) a szakképzett, csapaterős oszlatásra alkalmas.
(a válaszlevél helyesírását úgy hagytam)

Kedves Garamvölgyi úr,
 

Az ORFK Tájékoztató a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás ellenőrzéséről címmel megjelent közleménnyel kapcsolatban fordultam önökhöz. Munkatársuk, Turnáczki András úgy tájékoztatott, hogy kampányszerű ellenőrzésről szó sincs, ugyanúgy ellenőrzik az autósokat, mint máskor. Egyszerűen csak tájékoztatják az autósokat, hogyan is kell igazolni a KGFB érvényességét.

Gyanút fogtam, hogy lesz itt némi blikkfang a "kampányszerű" kifejezés hivatalos ORFK-értelmezésével kapcsolatban, így a biztonság kedvéért megpróbáltam belőni a fogalmat. Hogy például a mentőláda (elsősegélynyújtó felszerelés) 2008. május-júniusi ellenőrzése vajon "kampányszerű" volt-e. Munkatársuk tájékoztatása szerint nem. Nem ellenőrizték kampányszerűen a mentőládát. Saját szememmel láttam, hogy a suzukis nénivel – természetesen életveszélyes helyen, a Mozaik utcai felüljáró kanyarodósávjában – túratják a csomagtartót a mentőládáért, és az említett időszakban rengeteg olvasónk, meg más lapok olvasói is sok ilyen esetről számoltak be. Ami persze nekem speciel nem fáj, de akkor ne a kampányszerű szó jelentésén vitatkozzunk. Meg hogy tudom-e felméréssel bizonyítani, hogy több közúti ellenőrzés érintette a mentőláda-témát.

Kérdéseim tehát a következők:
– Van-e kampányszerű KGFB-ellenőrzés? Ha nincs, és csak a média félreértelmezéses felfújósdi történt, és a hétvégi híradók vágóképein KGFB-igazolást kérő rendőrök csak a tévéstábok kérésére ellenőrizték-e a csekkeket-szerződéseket-bizonylatokat?
– Miért van erre egyáltalán szükség? Nemcsak a rendőrségi adatbázisban van meg, hogy az adott rendszámhoz tartozó autó kötelező gépjármű felelősségbíztosítása rendezett-e, de az interneten, bárki számára hozzáférhetően is. Tehát egy CB-zés a rendőr részéről a számítógép előtt ülő kollégához hamarabb választ ad a kérdésre, mint hogy az autós előkotorászná a csekket. Ráadásul ha nincs igazolás, attól még vastagon lehet rendezett a KGFB. És akkor aztán a rendőr mérlegelhet, van rajta sapka – nincs rajta sapka alapon.
– Egyébként mi számít kampányszerű ellenőrzésnek? Volt már ilyen?
– Van a rendőrségnek olyan összesített statisztikája, amiből kiderül, naponta mennyi közúti ellenőrzést végeztek, milyen témakörben?

Válaszait előre is köszöni:

Winkler Róbert
Főszerkesztő
Totalcar.hu

Tisztelt Winkler Úr!
 

Megkeresésére válaszolva az alábbiakról tájékoztatom:

A gépjármű üzembentartójának kötelező felelősségbiztosításáról szóló 190/2004. (VI. 8.) Kormány rendelet értelmében minden gépjármű üzembentartójának rendelkeznie kell kötelező felelősségbiztosítással. Minden év elején, a biztosító váltásból adódóan problémát szokott okozni a fedezet igazolása. Tapasztalataink szerint, ilyenkor hasznos az érintettek számára, ha a Rendőrség a média és az Internet útján tájékoztatja őket az érvényben lévő szabályozásról. Így történt ez most is, több sajtómegkeresést, interjúkat, riportokat szerveztünk a fordulópont előtt és a félreértések elkerülése végett ismételten kihelyeztük a Rendőrség honlapjára ebben a témában tavaly megjelent tájékoztatót.

Az országos rendőrfőkapitány nem rendelt el semmilyen akciót vagy kampányszerű ellenőrzést a kötelező felelősségbiztosítás ellenőrzésére.

Megítélésünk szerint a kampányszerű kifejezés azért lehet megtévesztő ebben az esetben, mert arra utalhat, hogy a Rendőrség célzottan, módszeresen csak erre irányulag végez ellenőrzést az utakon. Bizonyára emlékszik arra a tavalyi esetre, amikor gyermekek szenvedtek balesetet, mert a busz nem rendelkezett a gyermekek szállítására alkalmas megfelelő biztonsági berendezésekkel. Az eseményt követően a Rendőrség kampányszerűen ellenőrizte a gyermekek szállításával kapcsolatos biztonsági berendezések meglétét. Vagy ismeretes lehet az is, hogy több, mint egy hónapon keresztül a gyalogos átkelőhelyeket és a kerékpározókat szintén előre meghirdetve fokozottan, kampányszerűen ellenőrizte a Rendőrség.

A gépjármű felelősségbiztosítás igazolására vonatkozó kötelezettség az év 365 napjában fennáll, ezért azt a Rendőrség egész évben ellenőrizheti.

Az Ön által említett elsősegélynyújtó felszerelés ellenőrzése, sem volt kampányszerű, azonban, mint ahogy a különböző nyilatkozatokból kitűnt valóban voltak kirívó esetek, amikor ellenőrizték azt. Ezzel kapcsolatosan az ORFK a Megyei Rendőr-főkapitányságoknak felhívta a figyelmét, hogy a sajtóban megjelent hírek ellenére ne kezdjenek tömeges akcióba.

Kollégánk tájékoztatása szerint nem merült fel annak az esete, hogy felméréssel kellene bizonyítania a mentőláda közúti ellenőrzésének tömegességét. A statisztikára Ön hivatkozott, amelyet kollégánk is szívesen megtekintett volna.

Továbbá tájékoztatom, hogy januárban a MABISZ azzal a kéréssel fordult a Rendőrséghez, hogy február hónapban fogadja el a fedezet fennállásának igazolásaként a biztosítási szerződést, illetve ajánlatot olyan esetben is, amikor a díjkifizetést a jármű vezetője nem tudja igazolni. Sajnos a törvényi szabályozás erre nem ad lehetőséget, azonban a rendőrnek mérlegelést követően joga van figyelmeztetni a gépjárművezetőt. Ezzel kapcsolatosan az ORFK ajánlást fogalmazott meg a Megyei Rendőr-főkapitányságok részére.

A járművezető azon kötelezettségét, mely szerint a biztosítási fedezetet tudnia kell igazolni, jogszabály írja elő.

Ezzel a témakörrel kapcsolatban kérem, szíveskedjen Kondorosi Ferenc az Új rend kormányzati program összehangolásáért felelős kormánybiztos urat keresni, aki a napokban nyilatkozott a jelenlegi helyzetről és az esetleges változásokról.

Utolsó kérdésére válaszolva, a Rendőrség nem vezet napi statisztikát a közúti ellenőrzések számáról.

Tisztelettel: ORFK Szóvivői Iroda