Menet közben rögtönzésre már nincs idő

2009.06.29. 15:33
98 hozzászólás


Balázs Viktor küldte át az alábbi prospektust, termékismertetőt. Nem is lenne ebben semmi érdekes, ha nem a talán legsikeresebb hazai raliautóról lenne szó. Úgy bizony, a Vilnius Fabrik Tuning Sport gyártmánya, na és persze az azóta (nem csak) idehaza született VFTS-ek mind a mai napig megdobogtatják a rali-rajongók szívét. (Persze a vérbeli fanatikusoknál már kering egy ideje.)

Annak idején azonban, mivel ez egy legitim, megvásárolható termék volt, így kellett készíteni egy kis vevőcsalogatót. Ez látható itt alant.

Na most, ha VFTS, akkor Budai Béla, a raliban kicsit is járatosak tudják nagyon jól, hogy övé az egyetlen-egy gyári VFTS az országban. Felhívtam Budai urat, aki készségesen elmesélte az egész autóbehozatal-sztorit. Maga a procedúra két évig tartott, a MOGÜRT-Brundza Motorsport-Avtoexport és természetesen Moszkva főszereplésével. Bilinszkij elvtárs, a MOGÜRT moszkvai képviselője is tevékenyen részt vett a szervezésben. A sztori nagyon kacifántos, néha már-már tragikomikus, a múlt rendszer minden apró csavarja és sanyarúsága benne van. A legnagyobb gond a nyugati alkatrészekkel volt. A Weber karbik és a Sachs kuplung Ikarus alkatrészként érkezett Vilniusba és így szerelték be őket. Akkoriban egyedül Maruzsi Lászlónak akadt használható trélere, azzal mentek le az autóért. Két év után.

Persze mindez csak nagy vonalakban, ígéretet kaptunk Budai úrtól, hogy meglátogathatjuk kamerával, fényképezőgéppel felszerelve. Mi pedig élünk a lehetőséggel.

De ha már így szóba került ismét a rali, akkor bizony egy szomorú évfordulóról is meg kell emlékeznünk, még ha kicsit megkésve, akkor is. Június 16-án volt immár nyolc éve, hogy nincs köztünk a magyar rali örökös bajnoka, Ranga László. A végsőkig kitartott szeretett sportja mellett, nyugodjék békében a Mecsek császára.