Zsíros riffre reng a duda

2009.10.07. 11:55
19 hozzászólás

A hot rod nem a pénzről szól, pont fordítva, annak hiányáról. Az eredeti ősök kevés dollárból, de sok munkával készültek. Fogtak egy alvázat meg egy böszme motort, a festés már nem számított: nem véletlen a matt bordó vagy szürke fényezés – a legolcsóbb alapozóval kenték le a kocsit.

A kultúra gyökerei a harmincas évekbe nyúlnak, de igazi lendületet az ötvenes években vett. Annak ellenére, hogy ma istenítjük a bőrdzsekis srácokat és minimalista gépeiket, akkoriban ugyanolyan társadalmi megvetés övezte a roddereket, mint ma a koppányrezós zsigásokat vagy az ész nélkül gyorsuló Civic-es hordát.

Ennek ellenére nem adták fel, kibekkelték, míg az utálat elmúlt: mára a hot rod kultúra és építés virágzó üzletággá változott. A Discovery-n látott giccs mellett hála az égnek megmaradt a tradicionális irányvonal is – sokaknak nem csak csicsáról és krómról szól az autóépítés.

Akik nem egy burkolat nélküli pléhdobozban ülnének, azok street rodot építenek. Kényelmesebbek, csinosabbak és nem annyira zsigerien bunkók, mint az old school vasak. Ennek az irányzatnak az egyik kulcsfigurája az amerikai ZZ Top zenekar – október 15-én Budapestre jön a két szakállról és a vokuhila frizuráról elhíresült hármas, akik maguk is több street és hot rod tulajdonosai.

Zsíros riffek, penge basszusalapok és a tökéletes kettő-négy alapritmus: erre mozdul a csípő, ettől reng a sok duda. Mint a Miatyánkot, úgy hisszük, hogy ha La Grange bömböl a hangszóróból, még a V8 is könyebben fölpörög. Mi ott leszünk a Papp László Budapest Sportarénában – remélem, a szőrös gitárok is.