Ez egyre jobban hangzik

2010.04.26. 17:30
99 hozzászólás


Újabban nagy divat lett az autóiparban a különféle évfordulók hangzatos, nagy csinnadrattával beharangozott ünneplése. Persze aki kicsit is járatos az autóipar történelmében, az csak elhúzza a száját. Az Audi - persze - száz éves, na jó, oké, fogadjuk el, de a Peugeot 200 éve már azért kicsit meredeknek tűnik (megremegett az újság a kezemben a hétvégén), főleg az autóiparban, hiszen 1810 körül maximum velocipédeket, kávédarálót és tésztanyújtó gépeket raktak össze a sufniban, de mindegy. Ha egy márka megítélésénél az számít, mennyire képes feltúrni a világ összes archívumát, csak hogy nyomát lelje önnön gyökereinek, akkor már rég rossz.

Persze vannak olyanok is, akiknek nem kell trükköznie. Ilyen pl. az Alfa Romeo is. A Darracq-ból 1910. június 24.-én A.L.F.A. (Anonima Lombarda Fabbrica Automobili) lett, majd Nicola Romeo vezetése alatt nyerte el végleges, mai nevét.

Na, ez tényleg 100 éves, minden trükk nélkül, világosan, tiszta vérvonallal. Az Alfa Amore közösség idén nagyszabású ünnepet rendez, láttunk is már tőlük egy videót, melynek kapcsán leginkább a két titkárnővel való személyes kontaktus került előtérbe.

Most itt egy másik, véleményem szerint sokkal jobb, 3D-ben renderelt darab, melynek elkészüléséről itt olvashatnak. Ezúton szeretném megkérni minden kedves olvasónkat, hogy a kommentözön ne forduljon ismételt olasz autó vs. bármilyen más autó-harcba, mert teljességgel meddő vita.

Az autógyártás, a történelem sokkal szegényebb lenne Alfa Romeo nélkül. Mert ezek szerethető dolgok, még akkor is, ha sokszor messze nem tökéletesek. Mi imádjuk őket és ott leszünk május 29.-én. Az idei AlfaCity megér egy látogatást.

(Apróbetűs: Srácok! De miért 8C? Annyi minden van ebben a 100 évben, ami ezerszer kifejezőbb. Tipo 33? Fangio vagy Farina 158-159-esei? No offense, remek lett cucc így is.)