Porsche: ez művészet, kérem szépen

2011.03.08. 11:09
39 hozzászólás

A traktor mellett a régi plakátokat szerettem legjobban a zuffenhauseni Porsche múzeumban. Amíg a bütykös gumis, áramvonalas mezőgazdasági munkagépet alaposan körbejárhattuk, addig a gyönyörű grafikákat nem sokáig csodálhattuk: az idegenvezető pikk-pakk kiterelt minket a teremből.

Régebben grafikusként is dolgozgattam. Nem sokat, de ahhoz elég volt, hogy megtanuljam becsülni a régi idők mestereit, akik nem fotosoppal fostak valamit képet, hanem krétával, ecsettel, tussal, linómetszéssel, fényképezéssel és ezek kombinációjával állítottak elő művészi értékű alkotásokat.

A Porsche a kezdetektől adott erre: a legjobbakkal dolgoztatott, majd mindent elraktak – ez az alaposság általános érvényű náluk, hisz az összes újságpublikációt és megrendelőszelvényt is gondosan archiválták.

Hosszú kutakodás után sikerült összeszednem rengeteg plakátot, amelyek 1950 és 1972 között történt sportsikereknek állítanak emléket. Megosztom önökkel is; nagyok, sok van belőlük, akár nyomtatásra is alkalmasak – böngésszenek, tegyék szebbé a garázs vagy a nappali falát. Jobb ez, mint valami bazári reprodukció.