Az elfeledett Lada újra Ferihegyen

2012.08.03. 15:29
117 hozzászólás


Szürreális látványban lehetett részük a Budapest Airport felé járóknak a hétvégén - a kifutópálya betonján egy csillogó-villogó, vadonatúj maléves autó reklámfotózása zajlott éppen. Ráadásul nem holmi új Fabiáé, hanem egy ezerkettes kombi Ladáé. Micsoda? Malév? Lada? Akkor talán már nem is Liszt Ferenc, hanem Ferihegy? Hol járunk, nyolcvankettőben?

12,

A konkrét autó persze nem egy eredeti ferihegyi, ex-szolgálati jármű. Csak majdnem. Egy volt maléves dolgozó birtokában állt addig, amíg jelenlegi tulajdonosa és restaurátora, Somogyi-Tóth Dániel meg nem vásárolta a közelmúltban. A kocsi elkészítésének ötlete egy évvel ezelőtt vetődött fel. Akkor találta ki egy kis csapat, hogy a Malév légitársaság - azidőtájt úgy remélték, hogy szép jövő előtt áll - múltjára és hagyományaira emlékezve retrofotókat készítenek. Eredeti uniformisokkal, régi festésű gépekkel, korhű, Malév-színezetű autókkal.

15

Rá fél évre a Malév megszűnt, a régi - valamint az új - festésű repülőgépek visszaszálltak a hitelezők ölébe. A VAZ-2102, azaz Lada 1200 Combi pedig - hoppá - elkészült. Ha már elkészült, egy rakás lelkes ferihegyi dolgozó közreműködésével meg is valósították az eredetileg eltervezett fotózást. Gondolom, egyetértenek velem - megérte. Történelmi értékű képek születtek.

09

Érdekes, alig lehetett kinyomozni, pontosan milyen színű csíkok, hol húzódtak a kocsikon, mert ahány archív kép előkerült, annyiféle fényezést lehetett volna lemásolni róluk. Végül ügyes tervezéssel egy olyan, hiteles összhatású, eredeti villogókat, rendszámgrafikát mutató verzió született, amely tökéletesen mutatja a legutolsóként használt előtti Malév-arculatot. Aki több részletre is kíváncsi a sztorival kapcsolatban, kattintson az Indóház Online-ra, ahonnan a poszthoz az infókat kaptuk, az ott megjelent cikkben bővebben is olvashat az autóról és a létrehozásában résztvevő megszállottakról.

Az autó egyébként tényleg egy 1980-as évekbeli darab - a volt maléves dolgozó kocsijából, valamint egy másik, hasonló korú donorautóból készült. Ilyen Ladákat elsősorban a nyolcvana években használt a Malév, 1988 után kezdték őket kiselejtezni. Érdemes végigkattintani a galériát, a fotók prospektusba illő minőségűek, ilyen szintű képanyagot ritkán találni a magyar médiában. És telis-tele van korabeli öltözetű pilótákkal és stewardesekkel - naná, hogy a ruhák is eredetik. Hogy honnan lettek? Azt is megtudják odaát.