Külföldre vágyik, de szerelmes

2012.09.11. 17:34
53 hozzászólás

tc mozi autoversenyzok-17

Késve érkeztem. A Fővárosi Autósmozi kapuja előtt nyolckor már sorban álltak az autók, mögöttem egy újszerű Wartburg Tourist kadmiumsárga fényei zárták a sort. Bent a parkoló majdnem megtelt, ezért csak valahol hátul sikerült leállítanom a Swiftet. Nem baj, onnan is éppen elég jól lehetett volna látni az óriási mozifalat. Végül mégis úgy döntöttem, átülök Bende, majdnem legelöl álló teszt-Jaguárjába. A nézőtéren két Citroen BX, a távolban egy csodálatos állapotú Zaporozsec, 124-es kupé Mercedes, és persze még hetven-nyolcvan Totalcar olvasó az autójával, a jobb egyen mozipartnerével.

tc mozi autoversenyzok-24

A pattogatott kukorica váratlan népszerűsége miatt kis késéssel kezdődött a vetítés, ám amikor mindenki beállította az autórádióját a mozi 101,2 megahertzes frekvenciájára (bár 101,3-on is jól működött) és ebben a sok autóban egyszerre szólalt meg az 1980-as Autóversenyzők című magyar film pergő főcímzenéje, valami egészen különleges dolog történt.

Pista mindig lelkesen szervez

Ez a különleges élmény - a Totalcar autósmozi - folytatódik most pénteken, szeptember 14-én. Ezúttal Zsombolyai János, A kenguru című filmjét vetítjük, 1975-ből. Varjú a mai ember számára is ismert dilemmával küzd: menni vagy maradni. Mert ugyan egész nap úton van, mégsem pont arra tart, amerre szeretne: nyugatra vágyik.  

199700 galeria a kenguru 01

A húszas éveiben jár, kék-fehér Zillel hordja az építőanyagot Paksra, az atomerőmű építkezésére, lógatja a kezét a kormányon, a kabinban süt a forróság, ő csak nézi a stoppos csajok fenekét és közben jobb életről álmodozik. Farmert szeretne, márkás cigarettát, Volvo kamiont, de főként egy leheletnyit abból a szabadságból, amelynek csodáival TIR-es barátja, Jocó tömi a fejét.

Csakhogy a dilemma nem volna az igazi, ha nem lenne ott a képben Zsozsó, akivel épp a nagy kiugrás előtt kezdnek komolyra fordulni a dolgok. Maradni rossz döntés, menni lehetetlen. Így őrlődik a szemünk előtt Varjú, kápráztat szépségével a női főszerepet játszó Vándor Éva, és szólnak a slágerek mások mellett Frenreisz Károly, Somló Tamás és Szörényi Levente hangján.

Nyitott tetővel tökéletes

A vetítést ezúttal is este kilenckor kezdjük, de már nyolckor kinyitjuk az autópiac Nagykőrösi úti kapuit (cím: Budapest, Nagykőrösi út 162), hogy az időben érkezők a legjobb parkolóhelyről élvezhessék a filmet. A belépőjegy személyenként 1500 forintba kerül. Ezért nem csak a hagyományos moziknál izgalmasabb vetítési élményt adjuk, hanem egy azonnal fogyasztható zsíros deszkát, és persze egy Totalcaros bögrét ajándékot, de nem bögrét, valami mást.


Nagyobb térképre váltás

Aki az utolsó pillanatban érkezik, pórul járhat, mert a vászon előtti területre legfeljebb nyolcvan autó fér el. Múlt pénteken tökéletesen sikerült a vetítés, reméljük, most is így lesz. Az autópiac lelkes szervezőin nem fog múlni, és a kengurun sem. A kedvencem, talán az egyik legjobb magyar film amit láttam. Jöjjenek el, nem fogják megbánni. A filmeket egyenesen a Magyar Nemzeti Filmarchívumtól kaptuk az öt pénteken át tartó mozizáshoz, köszönet érte.