2012.09.24. 21:53
34 hozzászólás


Szeptember 21-e bevonul a Totalcar Autósmozi történelmébe. Ez a nap, pontosabban az este vetített Dögkeselyű hozta az első másfélszeres teltházat és biztos vagyok benne, hogy nem ez lesz az utolsó!

Ez még nem a sor vége, csak Csikósék előtt ennyien álltak -az utcán

Mindenkinek köszönjük, hogy ott volt, tökéletes megkoronázása volt egy egyébként is zseniális pénteknek. Egész nap lázasan készülődtem - előtte csak nagyon -, valami franc vírusnak majdnem sikerült kiütnie egész napra, de nem hagyhattam magam, egész nap tablettákat nyeltem. Pista elhozta a szerkesztőségből Hammer ceruzarajz repróit, Tibby készült Totalcar DVD-kkel, én pedig folyamatos telefonálgatásban voltam, a beígért meglepetéseket megállás nélkül szerveztük.

Valahogy mindenkinek jutott hely

Bármennyire is szerettük volna, a Dögkeselyű-tribute filmünket nem tudtuk levetíteni, a mozi analóg technikájával nem lehetett a vászonra varázsolni a digitális anyagot, a megfelelő kivetítő pedig horror pénzbe került vagy/és nem volt szabad aznapra. Ennél sokkal fontosabb volt, hogy a kisfilmben szereplő Lada taxikat, a rendőrautót, a piros Ladát és a Zapót is hívtuk, úgy terveztük, a legelső sorba állítjuk őket, hogy mindenki jól megnézhesse a gépeket.

A díszvendégeknek díszkíséret jár, amit az egyik díszvendég ad

Itt jött közbe az este nagy gebasza, ami miatt sajnos erősen megcsúsztunk a kezdéssel. Az egészen titkos terv az volt, hogy Cserhalmi György is megtisztel bennünket, ezt még péntek délután is szerveztük. Taxival érkezett volna, természetesen Lada taxival, de sajnos technikai okokból nem jött össze a dolog, ez viszont az utolsó utáni pillanatban derült csak ki. Emiatt a Volán és a Főtaxi komoly késéssel tudott csak elindulni a Nagykőrösire. Igaz, hogy a 80 helyett 120(!) autó szakszerű elhelyezése, beengedése miatt is volt némi csúszás, de ez önmagában nem lett volna több mint 20-30 perc.

A taxik, és a látványos bevonuló nélkül nem akartunk kezdeni, így pattanásig feszített idegekkel vártuk, hogy Peti és Szabolcs messziről is jól látható szabadjelzője feltűnjön a bejáratnál. Közben sajnos elvesztettünk két nézőt, egy srác és a barátnője nem várta meg a kezdést, igaz, ő volt az, aki beguruláskor nem azt kérdezte, hová állhat, hanem hogy ha nem tetszik a film, hol tud kimenni. Nem volt jókedve, az ajándék DVD-t felé nyújtva pontosan olyan gesztussal rázott le, mint a kannásbortól és vizelettől bűzlő hajléktalant, aki Fedél nélkült kínálgat. Remélem később találtak maguknak megfelelő programot, amire tényleg szívesen mentek, péntek este nekik is jár egy kis vidámság.

Makk Gabi torinói (!) Fiatja hogyismongyam magának, beszarás

Majd’ egy órás csúszással ugyan, de megvolt a fény- és hangjátékkal kísért ünnepélyes bevonulás, mindenki szemügyre vehette a kocsikat. Én pedig végre körülnézhettem, mi van a nézőtéren.

Atya. Úr. Isten. Olyan szorosan álltak az autók, hogy majdnem összeértek a lökhárítóik. Szinte egybe lehetett nyitni a kocsikat, hogy egy nagy moziteremmé változzon a placc. Azt hiszem, pontosan a tarkómig ért a vigyorom. Veteránok, youngtimerek, sőt, kiemelten Ladák mindenfelé. És bitang hideg. Remélem mindenki készült pokróccal, nem levesedett meg senki orra a vetítés végére. Közben elindult a film, amit Csikóssal, Göbivel és Pistával néztük együtt, pontosabban én úgy belealudtam, mint ha fejbe vertek volna. Na ja, a láz, meg a gyógyszerek megtették a hatásukat.

Ahogy ez a gép bugyborgott...

Sajnos Cserhalmival nem tudtunk találkozni, de a filmet remélem mindenki élvezte. Aki lemaradt volna az eseményről, esetleg megnézné még egyszer, vagy szeretne találkozni a mű operatőrével, az most hétvégén megteheti. Lelkes rákosligetiek ugyanis a helyi Maros moziban szerveznek Ragályi Elemér tiszteletére egy ingyenes vetítést, ahová mindenkit szeretettel várnak:

2012.09.28. péntek
15:00 és 16:00 óra között Ladák gyülekezője a keresztúri TESCO parkolójában, az üres részen 16:00 körül elindul a "LADAVÁN" Rákosligetre, a Maros Mozihoz
16:30 és 18:00 óra között kötetlen Lada-börze és nyáladzás az autócsodák körül,
közben 17-17:30-ig felvonulunk Ladákkal a ligeti utcákon, Ragályi Elemért körbevisszük fiatalkora helyszínein
18:00 órától a Dögkeselyű film vetítése a Maros Moziban (1172 Bp.-Rákosliget, IX. utca 2.)
(A vetítés ingyenes, adományokat a Mozi felújítására és működtetésére köszönettel elfogadunk!)
Film után beszélgetés Ragályi Elemérrel (a film Kossuth-díjas operatőre), akit nem kell bemutatni senkinek, gondolom.
20:00 órától a Blue Hats jazzformáció zenél, improvizál a MovIng képzőművészeti csoport vetítésére
22:00-ig jó idő esetén a Mozikertben tűzrakás, sütögetés.

Szeretném mindenkinek megköszönni, aki eljött: óriási élmény volt! Megint megmutattátok, milyen fergeteges közösség a Totalcar olvasótábora, aminek egyrészről öröm tagjának lenni (pontosan úgy várom a kollégák cikkeit, mint korábban), és megtiszteltetés írni nektek.

Ne feledjétek, most pénteken is Totalcar Autósmozi!

Köszönet Ribes Attilának és Boda Józsefnek a rendőrségi Ladáért, Smiglag-nagy „Polírpeti” Péternek a Volántaxiért, Németh Szabolcsnak a Főtaxiért, Vajtu Zsoltnak a piros Ladáért, Szabó Istvánnak a Zaporozsecért.