Havon csúszkálni egy Saab mögött

2014.03.03. 15:22
20 hozzászólás

Ki ne látott volna gyerekeket egy autó mögé kötött szánkón vihogni, kanyarban felborulni, fékezésnél a lökhárítónak csattanni? Egyik haveromat a családi Skoda mögött húzta az apja -az enyém azt mondta, hogy kizárt, hogy a fékezetlen, rendesen kormányozhatatlan szánkót, rajta engem és öcsémet a Dacia mögé kössön. Nem nyafogtam, éreztem én is, hogy van ráció abban, amit mond. 

Mindenki viszont nem lehet kockázat kerülő, így aztán mióta autó létezik, kötik a szánkót, Ladák, Wartburgok, Fordok, Volkswagenek, Chevyk, szóval minden mögé. De a svédeknél mi más mögé kötnék a sítalpas, kormányozható szánt, mint egy szürke Saab mögé. De nem 9-3-ast, 9-5-öst, 900-ast, vagy 9000-est használnak. Nem ám.

Hogy fordulhat ilyesmi elő, hogy havon eszetlenkedjenek egy Saab J37 Viggennel? A svéd légierő úgy van kitalálva, hogy szinte bármilyen körülmények között működjön, repülőik akár normál országúton is le- és fel tudjanak szállni. A Viggen ráadásul a tolóerő-fordító segítségével akár tolatni is tudott (múlt idő, mert a Viggeneket 2005-ben kivonták a forgalomból, szóval ez a felvétel is lehet, vagy tíz éves). Egy kis hó meg nem jelenthet problémát, északon elő szokott fordulni olyan, hogy télen esik a hó. És úgy tűnik, a katonás fegyelmet a svédek nem pont úgy értelmezik, mint mi. A lenti hangulatos, 1980-as kisfilm dögös funkyval és jazz-zel aláfestve mutatja meg, milyen is volt a hidegháború skandináviában. Szőke, hosszú hajú srácok, méretes barkóval két bevetés közt focizgatnak. Ilyen abbás hajviseletért bármelyik korabeli magyar bakát ordítva ítéltek volna örök laktanyafogságra.

Érdemes figyelni a részletekre: James Bond filmeket megszégyenítő, ahogy a gigantikus méretű, guruló, több szintes karácsonyfatalpakba szúrt fenyőfákkal pillanatok alatt betakarják a vadászgépeket. A lőgyakorlatot tartó katonák gépfegyverére egy kis zsák van húzva, hogy a kirepülő töltények ne heverjenek szanaszét. Egyrészt szemét, aminek az erdőben semmi keresnivalója, másrészt meg nyersanyag, csak a hülyék dobálnak ki ilyesmit. Aztán ott az erdő közepén, szó szerint a fák alól előbukkanó, de a fák koronája fölé emelkedő radar. Meg még egy rakás részlet, ami miatt az ember azt gondolja, svédországban még a hidegháború is jobb volt, mint bárhol máshol.