Miért ne gyalogolj az úton este feketében?

2015.02.05. 17:34
52 hozzászólás

Viszonylag jól adja vissza ez a videó, hogy miért retteg minden autós attól a pillanattól, amikor egy közepesen kivilágított utcán nem vesz észre egy fekete ruhás gyalogost. (A való életben valamivel jobban látszott az ember, mint a videón, ezért picit világosítottunk a felvételen, ezért ennyire szemcsés.) Simán elüthettem volna, ha nem figyelek. Az ember figyelmét némileg elaltathatná, hogy az utca mindkét oldalán van rendes járda.

Ami a videón történik: megyek, és valami azt súgja, hogy ott mozog valami, villantok egyet, és látom, hogy tényleg egy fekete ruhás ember megy az úton. A másodszorra be is karikáztuk: a cipőn lévő fehér foltok látszanak akkor, amikor a közelébe érek, és felmegy a járdára, miután észlelte a villantást.

Értem én, hogy kell vigyázni a gyengébbekre, mint gyalogos meg bringás, de az emberi érzékelésnek is vannak határai. Aki nem vezet, talán nem fogja fel, hogy az autóból világos és sötét foltok váltakozását látja a vezető, sokszor már szürkületkor is elvész a foltokban egy bicikli, ebből vannak aztán az olyan balesetek, mint a múltkori szomorú gázolás. Hát ezért kell némi fényvisszaverő felület a ruhára, és olyan hátsó lámpa a bringára, amely messziről is észlelhetően, rendes fényerővel világít. Ja, és be is kéne kapcsolni, már akkor is, amikor még nincs tök sötét.

------------------------------------------------------------------

Az alábbi videót a poszt megjelenése után kaptuk. A helyszín az M5-ös autópálya 54-es útra kanyarodó lehajtója. A videón pont annyira látszik a gyalogos, amennyire élőben láttam anno, pedig kék kabátban volt. Sötét éjszaka, belső íven baktat jobb kanyarban, a fényszórók a külső ívet terítik fénnyel, kellőképpen veszélyes helyzet írja Varacskos, a beküldő.