8 dolog, amit nem hagyhatsz ki az Agrárgép Show-n

2016.01.29. 13:56
6 hozzászólás

Ha valaki azt hiszi, az agrárszektorban dolgozók gumicsizmás tulkokként tekintenek önmagukra és a munkájukra, elég nagyot téved. Évek óta a precíziós gazdálkodás, és a centiméter pontos GPS a sláger, meg persze az, amit ez a szövegösszefüggésből kiragadott plakátrészlet is hirdet, hogy bizony a földművelésben gyakran előbbre tart a csúcstechnika. De nézzük inkább nyolc önkényesen kiválasztott érdekességet. 

A Fendt egyszerre a traktorok Mercedese és Rolls Royce-a. A csúcsmodell, az 1050 Vario ráadásul az idei Év Traktora, nem is annyira a szigorú nézés, meg az irtózatos méret miatt, hanem a technikai újdonságaiért. a 12,4 literes dízellel hajtott monstrum már 750-es fordulatszámmal is tud dolgozni. A Fendtek régóta a fokozatmentes automata váltóról híresek, de ebben most megjelent a függetlenül osztott nyomatékú összkerékhajtás is. A D pavilon rémálma emiatt is képes 15 méteres átmérőjű körben megfordulni, és menet közben állítani a keréknyomást. Kedvenc részletem a 3,2 tonnás orrsúly, ami akkora csak, mint egy bőrönd, és a felhelyezéséhez szerencsére nem kell külön targonca, mert magától felveszi.

Mi másról lehetne elnevezni egy traktormárkát, mint valami nagy és lassú tárgyról, mint amilyen a Foton? Jó, a kínai Foton valójában nem csak traktort, de teherautókat is gyárt, nemrég mi is írtunk egy Foton-közeli német luxusmárka bizarr utóéletéről.

Egyszerűen retinán vágja az embert a látvány: csak bambán csoszogunk, és hirtelen BANG!, ott van előttünk egy 60-as évekbeli forma. Ha megkocogtatjuk a lemezeket, folytatódik az elképesztő élmény: minden vasból van, ami máshol évtizedek óta műanyag. Ráadásul nem éppen spórolósan felfújt metál fényezéssel. Két napja kiraktam róla egy képet a Facebookomra, és elég hamar volt kommentelő, akinél van ilyen a családban, képzeljék, szeretik!

Ez a traktor ha hiszitek ha nem már közel a 6000 üzemórához közelít nagyapáméknál,és ha időben van cserélve az olaj meg a szűrők ez agyonverhetetlen és erős( ! ) egy végtelen leegyszerűsített gép és baromi jó gép! ugyanígy néz ki az övé is csak az már 3éves körül van, de ugy látom sokat nem változott a kinézete.

(C pavilon 211)

Na ez az, amit azonnal stoppoltam a Totalcar TV tavaszi szezonjába: távirányítható fűnyíró! A pápai AS Motor által forgalmazott eszköz vezethető ülésből is, de a távirányítás sem puszta úri huncutság. A német manufaktúra tulajdonosa eredetileg borász, és a szőlőhegy adta nehéz terepviszonyok borították ki annyira, hogy megtervezte ezt a kiváló célszerszámot, mellyel a meredekebb rézsűk is könnyedén kaszálhatók. A lényeg, hogy bizonyos meredélyre már nem lehet feltolni egy kézi fűnyírót, az önjáró kistraktornak viszont túl magasan van a súlypontja. Mármint vezetővel. Nélküle már sokkal nehezebben borul fel, főleg, hogy van felhajtható bukókeret. Biztonsági öv nincs, úgyhogy a keret egyértelműen a távirányítós üzemmódra szolgál, hogy a gép mindig talpra érkezzen. Istencsászár, még mindig nem tértem magamhoz.

A Belarus Kft standját (C pavilon 207) nem csak a klasszikus piros traktorok miatt érdemes megnézni, bár nyilván nem is engednék enélkül haza az egyszeri Agrárgép Show-látogatót. Az MTZ-k a szokásosak, viszont a magyar forgalmazó kirakott néhány elképesztő fanyűvő rettenetet, amilyeneket halandó csak fakitermelős reality-műsorokban láthat. Illetve ilyeneket még ott sem. Az Amkodor a Belarushoz hasonlóan belorusz cég, de egy teljesen másik, és bár még az angol Wikipedián sincs kidolgozott szócikke, már 1927 óta gyárt építőipari és erdőgazdasági gépeket. Jól néznek ki, na.

Aki nem nézi meg a Huntractor standját (C pavilon 002), nem rendes magyar ember. Folyamatos a csődület, hiszen egyrészt a nemzeti büszkeség, másrészt a gusztusos optika, harmadrészt meg, mint tavalyi cikkünkből kiderül, a teljesen felújított Rába-Steigerek verhetetlenül jó vételt jelentenek a nehéztraktorok között. A karbon géptető-matricákért biztos nem dicsérnék meg őket a Pininfarina forma&funkció osztályán, de az Agrárgép Show-n látni ilyenekkel Belarust is.

A C pavilon sztárja természetesen a legnépszerűbb traktormárka, a John Deere. Mármint nem abból fogy a legtöbb, de olyan, mint a Ferrari a Forma 1-ben: gyakorlatilag neki van valódi rajongótábora. Nem véletlen, hogy Magyarországon sokfelé zsondérnak hívják a traktort. Aktuálpolitikai kuriózum, hogy a John Deere magyar forgalmazóját nemrég szerezte meg Lázár János legkedvesebb oligarchája, Csányi Sándor. Őt sajnos nem láttam a Kite standján, de egyébként óriási a tömeg, és a kiállított áru sűrűsége is, a sima tologatós fűnyíróktól óriástraktorokon át a kombájnokig.

A minimum művelés azon szakkifejezések közé tartozik, melyeket tíz perc alatt nem tudtam elmagyaráztatni magamnak. Mármint az megvan, hogy a megművelt földnek csak a lehető legkisebb részét macerálják, így később merül ki a föld, de ahogy én elképzelem, a nagyüzemi mezőgazdaságban kit érdekel ez? Műtrágyázunk, gyomirtózunk, és hadd szóljon. Kishantost is beszántottuk, nem igaz? Persze a francia központú Kuhn sem létezhetne már 1864 óta, ha eladhatatlan termékeket gyártanának, ez a vontatott, precíziós vetőgép pedig közelről elég állatul néz ki. És ha nemrég jártunk Belarusok közelében, akkor a precíziós jelleg is eléggé kidomborodik.

Nem tehettem róla, ahogy sorra kerültem, azonnal trollkodnom kellett. „Ez ugye a tökéletes házi marihuánatermesztéshez készült rendszer?” A Florachem termékmenedzserei (C Pavilon 4e) szerencsére nem kaptak szívbajt, csak elmondták, hogy elsősorban precíz üvegházi termesztéshez, mármint paradicsom, és hasonló unalmas növények, szóval ahhoz való a mérlegre függesztett, nedvességérzékelős, automata öntözős, üveggyapot gyökérzsákos, napfénylámpákkal is ellátott precíziós pakk. És hogy igen, volt már olyan vevőjük, aki kis tételben vásárolt. Biztos újraforgatják A ravasz, az agy és két füstölgő puskacsövet.

Bónuszként ne feledkezzünk meg a gyűjtögetésről sem; egy mezőgazdasági gépkiállításon egész más szóróajándékok vannak, mint az autószalonokon. Tavaly a Lamborghininél hólapátokat osztogattak, idén ilyet nem láttam, hó híján talán nem is akkora katasztrófa. Leltárt nem készítettem, de szalmakalaptól kék vödörig sok mindent lehet harácsolni, ráadásul előbbi szépen belefér az utóbbiba, így pedig már önmagában tökéletes, csomagolt születésnapi ajándékot képez, aminek mindenki örül.