2016.05.10. 13:44
37 hozzászólás

Minden probléma és nyűg ellenére élveztem a Nagy Futamot – élőben látni ezeket a gépeket bármikor nagy élmény, az meg ha egy DTM Mercedesszel mehet az ember városnéző körútra, különösen odaver. Ha a problémákat betudjuk a gépházból kiszűrődő próbaüzemi zakatolásnak, ami majd a hibák elhárítása után elül, én azt mondom, legyen csak ilyen rendezvény. Ha nem akarják elütni az emberfiát, kimondottan szórakoztató egy ilyen erődemonstráció. De.

Sajnos már május elsején, a rendezvény napján, tehát bő egy hete az volt az érzésem, a Ferenciek terére felfartatott gumicsíkokról meg fognak feledkezni az illetékesek. De ültem a seggemen, kivártam, nehogy valaki azt mondja, nem bírtam nyugton lenni, amíg valaki intézkedik. De így nyolc nap elteltével azt hiszem, érdemes egy kicsit nyafogni: tessenek már valamit csinálni, mert ez így nem csak csúnya, de veszélyes is.

Az a baj ugyanis, hogy az aszfaltra felhordott gumicsík szárazon ugyan tapad, de esőben csúszhat, mint a szappanos takony. Én csak tudom, volt olyan hungaroringi pályanapom, amikor a szalagkorlát fogott meg, mert nem voltam tisztában vele, hogy a versenyhétvégén felgumizott pályán a szemerkélő esőben még egész jól lehetett menni, de ahogy egybefüggően vizes lett az aszfalt, úgy elkezdett csúszni, mint a ledöngölt hó. Most, hogy pont a Frenciek terének viszonylag új zebrájához telepített lámpa előtt vastagon fel van gumizva az úttest, egy esős napon egy hirtelen fékezéssel elkerülhető baleset jó eséllyel nem lesz elkerülhető. Vagy esetleg éppen egy nagyobb lassítás miatt fog eltaknyolni egy motoros vagy robogós.

A terelővonalakra, buszsáv-felfestésre és a forgalom elől elzárt területet jelölő útburkolati jelekre felkent fekete gumi nemcsak csúszhat, de a felezővonalat a fekete csíkok megszaggatják, egyes jeleket láthatatlanná, értelmezhetetlenné teszik, esetleg valaki félreértelmezi a víztől csillogó úttesten (nem)látható jelzéseket – hasonlóból történt már sok baleset és majdnem-baleset. Csak remélni tudom, hogy az illetékes szakemberek még azelőtt gatyába rázzák a Ferenciek terének felfestéseit, hogy valami baj történne. Meg aztán, ha már olyan sok pénzből ilyen szépen kicsinosították a területet, ne nézzen már ki Budapest belvárosának közepének egyik legforgalmasabb, frissen felújított útszakasza, mint a város szinte bármelyik területe.