Ennyit tud a drága rendőrautó

2016.06.03. 16:35
91 hozzászólás

A Police.hu remek videót publikált egy autós üldözésről, ahol egy bedrogozott csávó menekül egy lopott Nissan Terranóval. A tudatmódosító szerek alkalmazása már abból is nyilvánvaló, hogy az ember nem húzott el a rákba a réten, pedig látszik, hogy amikor a kis árkon átment, máris megáll a tudomány a rendőröknél. Amúgy ez valójában nem egy üldözés, hanem követés, és reménykednek, hogy nem megy le az aszfaltról. Mert ha igen, akkor végük. (Ugyanez igaz a bankrablókra/-robbantókra, akimég véletlenül sem háromszázzal tépő Suzuki Hayabusákkal mennek, hanem terepmotorral.)

Teljességgel érthetetlen, hogy ha már összkerekes autót vesznek a rendőröknek, az miért pont B osztály, hiszen a Mercedes kínálatában is van jobb autó a feladatra, a GLA. (Persze tudom, a B-t itt gyártják, de hát a Suzuki Splasht is itt gyártották, és még sem kellett a rendőröknek azzal akcióznia.) Némi magyarázat lehet a kétliteres, benzines turbómotor, de az látszik, hogy ezen a szinten az Astrák is tudnak követni. A B osztály leginkább egy olyan kocsi, amit akkor veszel meg anyucinak, ha gyakran esik felétek a hegyen a hó. A Vezess.hu információi szerint ezek a kocsik egyébként 5,3-6,4 millióba kerültek, vagyis a listaárhoz képest jó vétel volt, csak hát ügyintézéshez/járőrözéshez túl jók; talán az autópálya-üldözés lehetne még megfelelő feladat nekik, de arra meg inkább Octaviákat használnak. Talán nem lett volna baj, ha vásárolnak néhány Dustert vagy Vitarát is vidékre.

Az árok, ami megfogta a kilőtt kerekű Terranót
Az árok, ami megfogta a kilőtt kerekű Terranót

Végül egy kis lövöldözéssel oldódott meg a dolog, de a közleményből kimaradt a hős rendőr neve, aki egyből eltalálta a Nissan Terrano első kerekét, amikor az autótolvaj el akarta ütni.

A Police.hu teljes közleménye

Egy férfi tett bejelentést 2016. június 1-jén 15 óra 16 perckor a rendőrségre arról, hogy aznap a hajnali órákban egy hajdúszoboszlói panzió előtt leparkolt gépkocsijával, amit ismeretlen tettes ellopott. A rendőrök a helyszínen adatgyűjtést végeztek, amelynek eredményeként azonosították a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 31 éves helyi lakost. A Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság elfogatóparancsot adott ki Cs. Norbert ellen, valamint elrendelte a Nissan típusú terepjáró körözését.

A helyi körzeti megbízottat 2016. június 2-án 18 óra körül egy állampolgár arról tájékoztatta, hogy Hajdúszováton látott egy férfit, aki azzal a gépkocsival közlekedett, amit előző nap Hajdúszoboszlón elloptak. A rendőrök ellenőrizték a környező utakat, amikor meglátták a velük szemben közlekedő körözött gépkocsit, amit követni kezdtek. Az egyenruhások hangosbemondón keresztül többször felszólították a sofőrt, hogy álljon meg, ő azonban ennek nem tett eleget. A 4805-ös számú úton a menekülő gépkocsi egy földútra kanyarodott, ahol a szántóföldre lesodródott, majd megfordult és elindult a rendőrautók irányába. Az egyik járőr a szolgálati gépkocsiból kiszállt és többször felszólította Cs. Norbertet, hogy álljon meg, aki ekkor gázt adott és a gépjárművel a rendőr irányába hajtott. A járőr az ütközés elkerülése érdekében hátralépett, majd saját élete és testi épsége védelme érdekében egy lövést adott le a menekülő autó jobb első kerekére, amelyet el is talált. A lövés következtében személyi sérülés nem történt. A gépkocsi 31 éves sofőrje még ekkor sem állt meg, hanem próbált elmenekülni, de egy vízelvezető árokban elakadt. A járőrök ekkor Cs. Norbertet elfogták.

A Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányságra előállított férfival szemben alkalmazott kábítószer gyorsteszt pozitív értéket mutatott. A nyomozók a terepjárót lefoglalták, majd Cs. Norbertet lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kihallgatták és bűnügyi őrizetbe vették. A nyomozóhatóság megállapította, hogy korábban a bíróság a gyanúsított elővezetését rendelte el szabadságvesztés-büntetés letöltésének megkezdése miatt, ezért a rendőrök a férfit átadták a büntetés-végrehajtási intézet munkatársainak.

Cs. Norberttel szemben hivatalos személy elleni erőszak bűntettének és közúti veszélyeztetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt a Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség jár el.