Példakép vagy őrült?

2016.08.25. 14:05
4 hozzászólás

Mikor valakinek elmondom, hogy összesen négy csőrös Transitom van, az emberek elhűlnek. Egynek sincs semmi értelme, na de négynek? Ráadásul benzines, gazdaságtalan öreg szarok, mire jók ezek? Hát, akinek magyarázni kell, annak inkább nem magyarázom, mert minek. Esetleg csak annyit mondok, hogy ezek az autók lassan ritkábbak, mint egy korabeli SL Mercedes, minden darabjuk egy darab igazi történelem, nem is olyan nagy túlzással ezekkel a kisteherautókkal tartották mozgásban a gazdaságot a világ sok országában.

A munkásosztály kerekeken guruló hősei ők, akiket szerencsére még vannak, akik nem felejtenek el, nem dobnak szemétre, miután ledolgozták az életüket. Felújítják, ápolják őket. Nem mellesleg a legpraktikusabb veteránok, lehet velük külföldi börzére járni, a szirénázó tűzoltóval csillogó szemű gyerekeket furikázni, másik veteránt a raktérben fuvarozni, meg ilyenek.

Na, Peter Lee ilyen megszállott, sőt, nála megszállottabbat még nem is láttam. Van kilenc igazi Transitja, kimondott ritkaságok gazdája, meg egy eszméletlen gyűjteménye, amiben 6000 darab modellautó, makettek, prospektusok, ajándéktárgyak és minden van, aminek a Transithoz köze van.

BRENTWOOD, Anglia, 2016. augusztus 25. – A padlást a legtöbb ember dolgozószobává vagy vendégszobává szokta átépíteni – nem úgy, mint Peter Lee. Az ő házának tetőtere a világ legnagyobb Transit-gyűjteményét rejti.

Peter a ’60-as években kezdett dolgozni az angol Langley üzemben, ahol Transit haszongépjárműveket gyártanak – ő pedig a szabadidejében ugyanennek az autónak a modellváltozatait gyűjti, és a kollekciója már több mint 6000 darabot számlál. Ráadásul egy éven át lakott egy áruszállítóban, tavaly pedig könyvet is írt a legendás haszongépjármű ötvenedik születésnapja alkalmából.

Minden Transit-ereklyét megvettem, amibe csak belebotlottam, és egy idő után mindez az életem fontos részévé vált,” mesélte Peter, akinek ma már mintegy 23.000 ilyen tárgya van, a frizbiktől kezdve a gumilabdán át a süteményes dobozig. Emellett kilenc izgalmas – és persze valódi, működő – Transit is áll a garázsában, köztük egy különleges, személyre szabott változattal, amelyben még bárpult is található. Szerencsére Peter hobbijában a családja is partner.

Nagyon szerencsés vagyok. A családtagjaim szívesen járnak el velem az autókiállításokra, az unokám pedig imádja a játék teherautókat.”

Emberünk nevéhez kötődik a www.transitvanclub.co.uk oldal is, amiért nem győzöm áldani vagy átkozni a nevét, lassan tíz éve már, hogy rendszeresen olvasom a fórum posztokat, bújom a képeket. Nem csoda, ha őt még a hivatalos Ford eseményekre is hívják. Jó lenne egyszer élőben látni a gyűjteményét, ötven év alatt izgalmas cuccok kerülhettek a kezébe.

Pár Transit-modellem nekem is van, de Istenem, egyszer nekem is kell egy transitos szélkakas, mint amilyen a videóban is van!

A csávó egy...