2017.04.20. 19:26
36 hozzászólás

Hogy aszongya a közlemény: 1987 - 2017 40 éves a Ford Sierra. Nana, pontosítsunk, több dolog sem stimmel.

A szerkesztőség Sierra-ügyi felelőseként nem tehettem meg, hogy ne emeljem mutatóujjamat az égbe: nem úgy van az. Eleve, 1987 és 2017 közt csak 30 év telt el. De ez a kisebbik gond, ha minden rosszul végzett kivonás után fenéken billentettek volna, már rég a Marson járnék, a sok seggberúgás erejével leküzdhettem volna nem csak a Föld tömegvonzását, de a bolygók közti távolságot is. Meg aztán azóta javították a közleményben a negyvenet harmincra. Hanemhogy. A Sierrát nem 1987-ben dobták piacra, hanem 1982-ben. Itt minden le van írva, még korábban összeszedtem az összes Sierra-ügyi fontos adatot.

Persze, ha elolvassuk a teljes közleményt, közelebb kerülünk a valósághoz: „Az 1987-es év sok dolog miatt emlékezetes maradt. Hogy mást ne mondjunk, ez volt a nagy Wall Street-i összeomlás éve, amit mindmáig Fekete Hétfőként emlegetnek, s aminek hatására 50 milliárd angol fonttal zuhant a londoni tőzsdén forgó részvények összértéke.

Ez volt az az év, amikor egy amatőr pilóta, a német Mathias Rust kedélyesen landolt apró Cessna repülőgépével a moszkvai Vörös Téren, közvetlenül a Kreml előtt.

És ez volt az az év, amikor a Ford bemutatta Európában a felfrissített Ford Sierrát, méghozzá immár négyajtós változatban is, amit Ford Sierra Sapphire néven árultak az Egyesült Királyságban.”

Na, kérem, akkor ünnepeljünk, kétszeresen is okunk van dicsőíteni az utolsó hátsókerekes, középkategóriás Fordot. A legelsők idén 35 évesek, az 1987-ben bemutatott négyajtós forma pedig most 30 éves. És mi is kínálhatna jobb alkalmat a típus magasztalására, mint a hétvégi Totalcar Parkoló Parádé: én magam az első szériás űrsiklóval érkezem, így hajtok fejet Patrick le Quément és Uwe Bahnsen tervezők munkája előtt. Remélem a típus rajongói hoznak más izgalmas darabot is, jöjjenek a Cosworth szedánok, a P100-asok (ez a Sierra pickup változata). Titkon abban reménykedem, még egy RS500 is eljut a Hungexpóra, ha minden igaz, van belőle egy példány itthon is.