Szálljunk fel, én is akarok!

2017.08.06. 07:27
16 hozzászólás

Nemrég érkezett Autójogászunkhoz egy érdekes levél: hogyan lehet legálisan hátsó szárnyat felszerelni egy autóra? Szabályos tuninggal mi is gyakran foglalkozunk, az idei Automobil és Tuning Show-n két felkészült vendéggel előadást is tartottunk. Amikor ehhez az olvasói kérdéshez kerestem megfelelő címlapképet, Papp Tibi szeme megakadt a monitoromon. Rögtön meg is egyeztünk abban, hogy hasonló ámokfutásokból összerakok egy lapozgatót. Aztán Karottával inkább úgy gondoltuk, az öncélú szórakozás mellett vigyünk egy kis ismeretterjesztést is a történetbe. Át is dobta az Opposite Lock kiváló cikkét a témában, amely hosszan magyarázza, mi is a különbség spoiler és szárny között. Ez ki is váltott egy kis vitát a szerkesztőségen belül, hírszerkesztőnk, a tekintélyes háttértudással rendelkező Assur pedig vállalta, hogy körüljárja a kérdést.

exuai4ws9dpxypbpy5iv

Miközben az indokolatlan méretű és formájú hátsó szárnyak fotóit gyűjtögettem, nagyon gyorsan nálam is tovább tagolódott a kérdés. Az világos, hogy a legtöbb utcai autón pusztán esztétikai szerepet töltenek be a spoilerek, legyen szó első vagy hátsó toldatról, vagy éppen pici szárnykezdeményről. Annak idején én is úgy vettem a Kiscápát, hogy volt rajta egy diszkrétebb darab. Durvább sportkocsiknál azért funkciója is van egy ilyen megoldásnak, de a méretet azoknál sem szokták túlzásba vinni. A Bugatti Veyronnál például 220 km/h-nál nyílik az egyébként sem óriási szárny – kisebb tempónál inkább túl nagy légellenállást jelentene, mintsem plusz leszorítóerőt.

2002-bugatti-16.4-veyron-preproduction 4

Ahogyan az autóipar számos vívmánya, úgy a szárnyak is a versenysportban gyökereznek. A sokszor félelmetes erejű gépeket valahogy oda kell ragasztani az útra, és hiába vagyunk gyorsak egyenesben, ha kanyarban instabillá, kezelhetetlenné válik a versenyautó. Az alábbi galéria néhány profi megoldást sorakoztat fel a hegyi felfutóktól a Forma-1-ig. A képalákban van a vitamin.

És ahonnan az egész poszt ötlete eredetileg indult: vannak a háztáji barkácsmegoldások, amiken sokszor elszörnyülködünk, vagy csak mosolyra húzzuk a szánkat. Kifogyhatatlan a merítés, az „ugly spoiler” és a „dumbest rear wing” csak két keresőkifejezés azok közül, amikre a végtelennél valamivel több képet dob fel az internet. És itt most ne a Need for Speed: Underground vagy éppen a Halálos iramban-filmek ihlette, sokszor merőben indokolatlan, de legalább igényesen megépített autókra gondoljunk. A következő galéria szereplőinek jár az „Ezt meg így hogy?” különdíj.

Ez mind smafu, te ezeknél sokkal durvábbat is láttál? Ha van kedvenced a témában, ne tartsd vissza, mutasd meg itt lent, a kommentfalon.