Mi került 180 millióba a volt macedón elnök Mercedesén?

2018.11.15. 17:33 Módosítva: 2018.11.15. 17:34
11 hozzászólás

Pár napja pörögnek a hírek Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnökről, akit azért ítéltek otthon két év börtönre, mert törvénytelenül utasította a belügyminiszterét arra, hogy szerezzen neki egy Mercedest – privát használatra. Mármint egy 580 ezer eurós, azaz 180 millió forintos Mercedest. De mi a rosseb kerülhet egy bármilyen Mercedesen 180 millióba?

Ez nem lehet az, a Brabus 6x6 még drágább. Figyeljék meg az ízléses belteret
Ez nem lehet az, a Brabus 6x6 még drágább. Figyeljék meg az ízléses belteret

Ezen a ponton (tudom, Mercedes a téma, de aki pontonos szóvicceket küld, azt le fogom vadászni) éreztem, hogy ismét oknyomozásra van szükség, hogy tisztán lássunk.

A veteránokat kizárhatjuk, Gruevszki nem egy Csikós-alkat, és mivel 2012-es az ügy, a Mercedes-Maybachok rommá extrázott csúcsváltozatai is felejtősek, hiszen azok forgalmazása 2015-ben indult. Persze lehetne mindenféle őrült Brabus átépítés is, soktengelyes G-osztály, tényleg bármi, de egy Google keresés megmutatja, hogy ez volt az az autó:

Azon felül, hogy a környék macskái futópályának használták, nincs rajta semmi feltűnő, első ránézésre előző szériás S 600-nak tűnik, tehát ha nem fake news az 580 ezer eurós ár, akkor ez nem lehet más, mint egy S 600 Guard, a páncélozott változat, amelyből az aktuális változat alapára 470 ezer Euró, amire ráugrik a 18%-os macedón áfa (így már 550 ezer EUR), meg némi extra és egyéb forgalomba helyezési költség, és máris stimmel a matek.

Jó, de honnan tudhatjuk biztosan, hogy Guard modellről van szó? Ez a videó segíthet, amiben a kamera megmutatja Gruevszki autóját, és 2:30 körül egy pillanatra látszódik a nyitott ajtó széle. Látják ott azt a rátétet, vagy toldatot, vagy mit?

Na, olyan csak a Guardokon van, ugyanis azokban 4-5 centi vastag biztonsági üveg és páncélzat van, az Auto Motor und Sport fotóján látszik is, miről van szó:

Tehát a Gruevszki-Mercedes egy W221-es S 600 Guard.

A címlapi képen pedig egy 2016-os Mercedes Pullman Guard hátsó üléssora látható.