Ismerik a Malacok és Fordok nevű versenyt?

2019.07.25. 12:29
8 hozzászólás

Bár a YouTube-on elég sokszínű tartalomba lehet belefutni, de még így is ritka az a fajta tanácstalan döbbenetet, amit a Pig N Ford nevű verseny rövid összefoglalója láttán érez az ember.

Az első néhány képkocka még rendben van. Öt feszül versenyző várja a startpisztoly, a kép szélén pedig egy lecsupaszított, kurblis Ford is látszik. Bizonyára földutas verseny lesz, Le Mans-i rajttal. Az első gyanús jel, hogy a versenyzők egyáltalán nem az autókra összpontosítják a figyelmüket, és amikor elkezdődik a verseny, ügyet se vetnek rájuk, csak keresztbe szaladnak a pályán, hogy veszett tempóval kikapjanak egy-egy szerencsétlen malacot a ládájukból.

Screenshot 2019-07-25 12.01.57.png

A gyanútlan nézőnek ideje sincs érdemben feldolgozni a látványt, így csak az értetlenség tompa másodperceit követően kezdenek záporozni a kérdések. De hogy? Mi ez? Kik? Miééért? Egy rövid keresés után kiderül, hogy a versenyt 1925 óta minden augusztusban megrendezik a Tillamook County Fair nevű eseményen. Eredetileg két helyi farmer kergette kényszerűségből a szökött állatokat T-Modellel, és olyan jól mulattak, hogy úgy döntöttek a következő évben versenyt rendeznek.

A szabályok egyszerűek: Le Mans-i rajt után fel kell nyalábolni egy szabvány tíz kilós malackát, majd körönként új malaccal összesen három kört teljesíteni. Aki leghamarabb befut malacelhagyás nélkül, az nyer. Tudom, hogy ez még mindig nem válasz a fenti kérdésekre, de ennél többet nem tudok hozzáfűzni a jelenséghez.