Csak egy modell. De senki nem csinálja utána

2019.08.26. 17:05
20 hozzászólás

Csávó ékszerész, a neve Russel Lord. Angol. Rettenetes a tájszólása. És csinált egy autót.

Picikét.

dgb.png

Ez itt minden, ami kijött kábé kétökölnyi ezüstből. Meg egy kis egyébből, mert a kerékagyak, a zsanérok és a karburátorok aranyból vannak. A tűték fehéraranyból. A maszk is. A fényszórók gyémántok, a hátsó lámpák rubin- és smaragdszemek. Már majdnem kész van vele, a legvégén jár a munkának, talán 300 munkaóra, és készen lesz. Majdnem harminc évvel ezelőtt kezdte faragni.

Ami létrejött, az felfoghatatlan. Igen, még fogasléces kormányművet is készített. Keresztstabilizátort is. A vezérlés fogai is működnek. A motorházfedél zsanérjainak elkészítése volt a legrosszabb, mert a géptető a valódin nem simán felnyílik, hanem előre és felfele mozdul. Hát akkor itt is. Lord tökéletesen ismeri a típust, mert ilyeneken kezdte az autózást, a saját kezével többször szétszedte és összerakta egyes példányaikat. Igen, itt az üveg is valódi üveg, és számtalan összetört, tönkrement, illeszkedni képtelen elem után most már a duplán ívelt szélvédő is a helyére fér. Ezen a ponton kapunk egy halvány, arcon átvillanó, diadalmas mosolyt, de tényleg csak villanásnyit.

Nem, a kocsi nem egy Ferrari, de még csak nem is Aston Martin. Csak egy Ford Escort, de azok közül sem egy korai Piskóta, hanem a szögletes, második széria. Pont az az autó, amit Ari Vatanen 1976-ban győzelemre vitt raliban.

Ha készen lesz, eladja, pár ezer fontot biztos megadnak érte, szerinte. Szerintem sokkal több lesz. A pénzt pedig jótékonyságra ajánlja fel. Úgy van, az egészet, de lehetőleg több helyre, hogy olyan fiatalok, akiknek nem adatik meg a lehetőség, hogy elinduljanak az életben, el tudjanak.

Az egészet csak azért csinálja, hogy a gyerekei, az unokái esetleg tudják, hogy volt ott egy nagypapa, papa, aki művelt valami furcsát.

Le a kalappal. Nem jutok szóhoz.

A videó nem teljesen friss, az autót egészben pedig azóta meg is lehet már nézni ide kattintva - ahogy Noszek Zsolt olvasónk erre rámutatott. Sőt, árverésre is bocsátották, ahol nem érte el a minimálárat - az a pár ezer font, amiről Lord beszélt, konkrétan 38 darab lett, de még nem vitte el.