A Tesla előtt is égtek már le nyilvános bemutatón

2019.11.22. 18:00
32 hozzászólás

Ha a Tesla részvényei nem is esnek tőle dögkútba, minimum kínos, amit a hipertrendi vállalat összehozott az este új akármicsodája, a Cybertruck bemutató show-ján. Röviden: a törhetetlennek mondott üveg a világ szeme láttára tört be egy nekidobott vasgolyótól. Ritka, de nem példátlan az efféle bemutatós leégés, összeszedtünk párat a múltból. 

7NndCorUDbiDCG6va.gif

Putyin és az UAZ-kilincs

Az orosz ipar minden nyomorúsága ott van ebben a három éve történt bakiban. Vlagyimir Putyin orosz mindenhatóság jelent meg egy hazai hadipar termékeinek tartott szemlén, ahol nem mellesleg az orosz katonai felszerelések kiváló minőségét méltatta, majd behuppant egy kiváló UAZ-ba. Vagyis huppant volna, mert megadta magát a kilincs a vezér kezei között. A segítségére siető Alexander Shevchenko tábornoknak kellett erőt mutatnia, akinek - miután kezében maradt az átkozott kilincs - az ablakon benyúlva kellett kinyitnia a kiváló ipari termék ajtaját. A felvétel szerint az sem sikerült.

Volvo és az automata fék

Avagy így égesd be magad tucatnyi kamera és egy sereg újságíró előtt. 2010 volt az év, a svédek az akkor új S60-assal promózták az akkor még új automata vészfékező rendszert egy aszfaltozott placcra parkolt kamionnal. Az efféle önfékező rendszerekben az évtized kezdetén csirájában sem létezett a közbizalom, az ügynek pedig sokat ártott a Volvo felsülése. A terv az volt, hogy az S60-as 35 km/h-s sebességgel megy a vontatmány felé, majd a baleset-előrejelző rendszer kapcsol és az ütközés előtt állóra fékezi a Volvót. Nem sikerült:

Az Infiniti QX útja a színpadra

Idei termés, az Európából épp eltűnő Infiniti mutatta be Amerika legnevesebb autószalonján, Detroitban. A QX Inspiration egy elektromos tanulmány a Nissan luxusmárkájától, amit épp a világpremiert jelentő színpad felé vezető úton kapott el a lámpaláz. Az autót váró közönség ezután az üres színpadon ácsorgó márkaigazgató kellemetlen magyarázkodását volt kénytelen hallgatni, akinek ennek ellenére képes volt elhagyni a száját a következő mondat: Nem látják, de itt van. Hihetetlenül büszkék vagyunk erre az autóra.

Volvo és az automata parkolás

Szegény Volvo hiába tette fel teljes arculatát a balesetbiztonságra, a vészfékező rendszerük bakija 2015-ben is végigszaladt a neten. Ez ugyan nem egy központi bemutatón történt, az infók is ellentmondásosak voltak arról, mi volt bekapcsolva az XC60-ason és mi nem, de ettől még nagyot szólt ez a videó. Egy dominikai kereskedésben demonstrálták kis közönség előtt az automata parkolást, amikor ez történt:

15744365112716570.gif

Asimo a lépcsőn 

A Honda évek óta haknizik saját fejlesztésű humanoidjával, Asimóval, akinek egy korábbi verziója hozta kínos helyzetbe fejlesztőit egy 2006-os bemutatón. Messze voltunk még akkor a szaltózó, tornázó robotoktól, egy lépcsőre felmászás terminátori mutatvány volt a műfajban tizenhárom éve. Egy ilyet mutatott volna be Asimo a világnak, de ez lett belőle:

15744328302716536.gif

Moveo, a magyar táskarobogó

Egy hazai kiválóság az archívum mélyéről. Nyolc éve már, hogy Papp Tibi elment ennek a hazai fejlesztésű, összecsukható robogónak a premierjére, ahol szándék szerint azt demonstrálták volna, hogy a 200 millió forintból fejlesztett villanyos egy Csepel bicikli praktikumával csomagolható el vagy ki. A videó kicsit más dramaturgiai elképzelés szerint lett megvágva, de talán átjön belőle, hogy az a kétpercesre ígért üzembeállítás mekkora pokoljárás. Ezt újranézve nem sírunk, hogy nem lett semmi a Moveóból. 

Nekünk ezek ugrottak be hirtelen, kommentfalra jöhetnek a kimaradt klasszikusok.