Jobb a prémium benzin a sima 95-ösnél? Tényleg árt az E10?

2020.03.22. 14:19
37 hozzászólás

Március 8-án tartottuk az idei első, összesen pedig a huszonkilencedik Totalcar Parkoló Parádét a Hungexpón. Ezúttal is volt sok jó arc, végtelenül sok érdekes autó és persze Mesterkurzus a fogadóépületben.

Az előadássorozatot néhány éve azért találtuk ki, mert szerettünk volna időről-időre olyan témákkal gazdagítani kedvenc autós programunkat, melyekről talán mindenki olvas, de sokszor alaptalan állításokat, félrevezető forrásból. Az üzemanyagok tudománya tökéletes példa erre. Mindenki szeretné, ha az autója később romlana el, ha erősebb volna, és közben kevesebbet is fogyasztana, egyúttal kevésbé szennyezné a környezetet.

Az üzemanyaggyártók értik a lakosságot, ezért manapság legalább négy-öt töltőpisztoly közül választunk a kutakon. A dízel és benzines autók gazdáit nem csak a tankoláskor éri kísértés, de az utólagos adalékok irányából is. Vajon hogyan tájékozódik valaki, aki évtizedeket töltött motor- és üzemanyagfejlesztéssel? Mit tanácsol a ma autósának és egyáltalán, miből van a benzin és a gázolaj? Számtalan fontos kérdésre ad közérthető választ Dr. Zöldy Máté a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Járműgépészeti kutatócsoportjának vezetője, az alábbi előadásban.