Benzintartállyal és akkumulátorokkal is felszerelt töltődrónt csinálna a Toyota

2021.01.09. 16:17
3 hozzászólás

A Volkswagen töltőrobotjához hasonló megoldásban gondolkodik a Toyota, de a japánok egy lépéssel tovább mennének: olyan önvezető autóról szóló szabadalmi kérelmet adtak be, ami nem csak akkumulátorokkal, de hagyományos tüzelőanyag-tartályokkal is fel lenne szerelve. Ezzel nem csak az elektromos, hanem a belső égésű motorral ellátott autókat is ki tudnák szolgálni, sőt, ha már a Mirait forgalmazó Toyotáról van szó, a hidrogénes verzió sincs kizárva. Elképzelni sem tudunk bizalomgerjesztőbb tárgyat a guruló hidrogén-benzin-akkumulátor szendvicsnél.

A drón GPS-szel és a szokásos önvezető szenzorok segítségével keresné és közelítené meg az utántöltést kérő autókat. Bár a szabadalmi dokumentum nem tér ki arra, hogy a tulajdonosnak közbe kell-e avatkozni, de valószínű, hogy ez a koncepció is ugyanazzal a problémával küzd, amivel a Volkswagen robotja: ahhoz hogy a töltőfedél/tanksapka kinyíljon, a két járműnek kommunikálnia kell egymással, az erre vonatkozó szabvány pedig még nincs kidolgozva.

Az ötlet egyébként nem teljesen légből kapott, mivel Japánban elterjedtek a mobil benzinkutak. Ezek olyan, kisebb teherautók, esetleg platós kei-carok, amikre egy töltővel ellátott üzemanyagtartály van felszerelve, és úgy járják a falvakat/nyugalmasabb környékeket, akár a fagyis autók. A csilingelő hang és a tartály mellett onnan könnyű felismerni őket, hogy kötelező rajtuk egy nagy “危”, azaz “veszély” feliratú tábla, ez valószínűleg a Toyota drónjain is feltűnne. A szigetország lakossága tehát hozzá van szoktatva az alapötlethez, így ha technikailag kivitelezhető, emellett gazdaságosan és biztonságosan üzemeltethető a rendszer, nem teljesen kizárt, hogy a nem túl távoli jövőben tényleg elterjed.