Egy időre bezár a drift szentélye, az Ebisu Circuit

2021.02.15. 14:18
0 hozzászólás

Hetes erősségű földrengés rázta meg Japán észak-keleti részét február 13-án. Bár a 2011-eshez hasonló katasztrófa nem történt, a driftvilágot azért érte némi megrázkódtatás: földcsuszamlás rongálta meg a sport Fukushima prefektúrában található szentélyét, az Ebisu Circuit-et.

Fotó: sponichi.co.jp
Fotó: sponichi.co.jp

Az Ebisu hét külön pályából áll, közülük a leghosszabb, 2 km-es “Nyugati pálya” melletti domb oldala indult meg, helyenként mély repedések keletkeztek az aszfalton, valamint 4-5 autót is eltemetett a föld. Bár a 2011-es földrengés is megrongálta a pályát, akkor a mostaninál lényegesen kisebb károk keletkeztek. A koronavírus miatt egyébként is visszaesett a versenykomplexum forgalma, ezt tetézi most a földrengés miatti bezárás. A földcsuszamlás az éttermet magában foglaló épületet is megrongálta, de szerencsére nem sérült meg senki.

A pálya borzasztóan híres és fontos a drift kedvelőinek, évente 2-3000 külföldi turistát vonz csak a tengerentúlról. Rendeznek rajta az FIA által elismert versenyeket, a D1 Grand Prix egyik állomása is az Ebisu, tanfolyamok és drift-taxizás a napi program része, emellett évente három drift-matsurit is tartanak, amit egy tematikus vigasságnak/búcsúnak/falunapnak kell elképzelni. Szerencsére a régió másik pályájában, a SUGO Sportsroundban csak kisebb károk keletkeztek, aki épp az Ebisura készült volna, nyugodtan üsse be az útvonaltervezőbe azt, alig másfél óra a különbség.