Videócsokorral ünnepli a Mazda a Le Mans-i győzelmet

2021.04.12. 14:52
1 hozzászólás

A Mazda gyémánt-kontenttel ünnepli egyetlen, bolygódugattyús motorral aratott Le Mans-i győzelmének 30. évfordulóját. A márka hivatalos Youtube-csatornáján megjelent videókban többek között maga az 1991-es versenyt megnyerő Johnny Herbert megy egy kört a Le Mans-i pályán (legalsó videó), emellett a versenyen készült fotósorozattal mesélik el a győzelem sztoriját, ráadásként a legendák homályából előbújó, eleven japán mérnököket is láthatunk, amint az évforduló alkalmából blokkig bontják, majd újjáépítik a 787B-t. 

Közismert, hogy az autót hagyományos dugattyúk helyett bolygódugattyús Wankel-motor hajtotta, amelynek felépítéséből fakadó gyengesége, hogy alacsony fordulaton kicsi a nyomatéka. A szívócső hosszúsága viszont alapvetően befolyásolja a motor erejét: a hosszú cső a nyomatéknak kedvez  alacsonyabb fordulaton, míg a rövidebb a teljesítménynek, magasabb fordulaton - az elméletet a 787B esetében harsonára emlékeztető, változó hosszúságú csonkokkal valósították meg. A kevésbé sikeres elődben, a 767-ben használt J13-as motoron még csak kétállású volt a szerkezet, az R26B kódjelű motoron már több lépcsőben lehetett állítani a hosszúságot, a rendszer viszont a C-csoportos 787B-ben nyerte el legkifinomultabb formáját, amelyben már a fordulatszámtól függően folyamatosan változott a hosszúság. Csigák és elektromos motorok állították a hosszt, a folyamatot pedig az ECU vezérelte.

Az eredmény 690 lóerő lett 9000-es fordulaton, de ami fontosabb, már 6500-nál elérhető volt a 607 Nm nyomaték. Ez azonban még mindig kevés lett volna a győzelemhez, mivel a konkurens csapatok még így is jobb teljesítményt értek el a hagyományos motorjaikkal. A Mazda szerencsére kilobbizta, hogy csökkenthessék az autó maximális tömegét, így a 19. rajtkockáról végül sikerült a pódium tetejéig verekedni magát az 55-ös rajtszámú autónak. Érdekesség, hogy ott rajtuk kívül eddig csak a Toyota állt japán csapatként, ők is csak a közelmúltban. A videók az elektromos/akkumulátoros jelenben többszörösen alkalmasak a nosztalgia kiváltására, mivel a Mazda győzelme egyszeri teljesítmény a verseny történelmében, hiszen a Wankel motort betiltották, így soha többé nem sikerülhet hasonló. Főleg, hogy már a belső égésű motorok uralma is a vége felé közeledik.

Akit bővebben érdekel a téma, dedikált oldalt is működtet a Mazda, ide katt érte.

/Road and Track