Vödrökbe, zacskókba tankolnak az üzemanyaghiányos amerikai államokban

2021.05.14. 12:46
20 hozzászólás

Érdekes fotókat szült az Egyesült Államok keleti partvidékének államaiban kialakult üzemanyaghiány. Konkrétan az attól kialakult félelem okozott pánikszerű felhalmozást a napokban, ami sokszor nem szakszerű, nem ritkán pedig ön- és közveszélyes. 

185259211 10225196797137718 7826281857894760156 n

Az ügy előzménye, hogy egy zsarolóvírusos kibertámadás miatt az egész üzemanyagvezeték-hálózatát napokra lezárta a Colonial Pipeline. A cég csaknem 9000 kilométeres vezetékhálózatán benzint, gázolajat, repülőgép-üzemanyagot és egyéb finomított kőolajszármazékokat szállít naponta mintegy 2,5 millió hordó mennyiségben, és összeköti a Mexikó-öböl partján fekvő finomítókat a déli és a keleti parti államokkal. A cég múlt pénteken kapcsolta le a hálózatot, miután tudomást szerzett a támadásról. Emiatt az üzemanyagszállítás az egész hálózaton leállt, és a cég informatikai rendszerét is részben le kellett kapcsolni.

20210513-145911613-3606


A nyomozás egyelőre még korai szakaszában van, de egy kormányzati illetékes szerint profi kiberbűnözői csoport állhat az incidens mögött. Mint mondta: a hatóságok azt próbálják megállapítani, hogy a DarkSide-nak nevezett kiberbűnözői csoport követte-e el az akciót. A DarkSide rendszeresen hajt végre zsarolóvírusos támadásokat, és rendre elkerüli az egykori szovjet blokk országait. A Reuters hírügynökségnek két forrás is megerősítette, hogy a Continentalt zsarolóvírusos támadás érte. A zsarolóvírusok zárolják és titkosítják a kiszemelt áldozat számítógépes rendszerét, és pénzt követelnek azért, hogy tulajdonosaik visszakaphassák az ellenőrzést informatikai rendszereik, számítógépeik, hálózatuk felett.

vrw

Tudva arról, hogy a kutakon nem biztosított az utánpótlás, a lakosok egy része pánikszerűen halmozásba kezdett Virginiában, Floridában, Észak- és Dél-Karolinában, valamint Georgiában. A többség szakszerűen, benzineskannákban, esetleg hordókban hordta haza a benzint, de a netet nyilván nem a róluk készült képek lepték el, hanem azokról a vásárlókról, akik abba tankoltak, amit értek: vödrökbe, zacskókba. Az Egyesült Államok Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottsága az első ilyen fotók után kiírta a Twitterére, hogy "csak üzemanyagok számára engedélyezett palackokba tankoljanak az állampolgárok”, egyúttal megjegyezték, hogy a polietilénből készült szatyrok a statikus feszültség miatt külön tűzveszélyesek. A közléshez ezt a 2019-ben hírhedté lett fotót tettek ki:

tveev

A lakossági halmozásnak egyelőre egy áldozatáról tudni. Szerencsére az is csak egy autó volt, ez a Hummer H2-es, amit egy floridai kúton pakoltak tele benzines kannákkal.

hummer-h2-gasoline-fire-exterior