Feljelentgetjük egymást a videóra vett szabálysértésekért, jól van ez így?

2021.06.12. 12:45
156 hozzászólás

A tahó közlekedőket összegyűjtő videó az elmúlt évek egyik legnépszerűbb netes trendje, hisz a rutinszerű agyérgörcs után perverz extázis a kommentfolyam. Ez eddig szokásos ügymenet, ám a Baleset-megelőzés Facebook csoport e héten feltöltött videójában már az látszik, hogy a jónépnél betelt a pohár, és a saját civil kezébe vette a jogart, meg a pallost, meg a mindent: elkezdték szépen feljelentgetni a videókban szabálytalankodókat. Hogy ez a házmesterség és házmesterség-ellenesség mennyire megosztja az országot, mi sem mutatja jobban, mint hogy a szerkesztőségen belül is éles vita alakult ki a témáról. Az olvashatóság kedvéért formailag szerkesztve, de tartalmi változtatás nélkül közöljük a belső levelezést, vitaindítónak szánjuk.

Rézmonyó

Én valahogy azt hittem, hogy erről csak szó volt, hogy ez valami nagyot mondás, de nem, tényleg megy a Feljelentve...

PappTB

Baszki.... gyors publi, valaki?

Assur

Jó, hogy ez a feljelentős pecsét súlyos rosszfejség (vagy az, ami a jófejség ellentéte), de a konkrét esetek közt alig van, ami ne tűnne nagyon durván életveszélyesnek. Ez az, amiről _nagyon nem kéne publi_, mert itt mindkét oldal védhetetlen.

Lendvai Zsolti

Egyébként itt zárójelben mondanám, hogy vannak olyan tuskóságok, amikor szívem szerint én is átmennék házmesterbe.

Rézmonyó

Assur, ezt egy pillanatig nem vitatom, ezeknek a jogsiknak valóban darálóban a helye. A legritkább esetben állatkodom, alapvetően guruló akadály vagyok az úton, és ha tök egyedül vagyok, akkor is indexelek a körforgalomban. Ettől még pöppet azért nyomaszt a fékezett habzású orwellisége ennek a pecsétes intézménynek. A jogi oldala, egész pontosan a bizonyíthatósága viszont egy érdekes része ennek, ugyanis ezek nem hitelesített berendezések, a time code-ot pedig még bukott bölcsészként is tudnám mókolni.

Bolla Gyuri

Arról van szó, hogy a magyar állam rendvédelmi szerve nem látja el a feladatát, ezért dühös állampolgárok megpróbálják ellátni helyettük.

Ez óriási nagy baj, és nagyon messzire vezető precedenst teremt, ha elfogadhatóvá válik. Teljesen függetlenül attól, hogy a feljelentett közlekedők közveszélyesek-e, vagy sem, egy ilyen magánvideó alapján semmilyen jogi következménynek nem lenne szabad jönnie.

Kivizsgálni persze nagyon is lehet feljelentés alapján, sőt, az áldásos lenne. Tanúk meghallgatása, esetleg a helyszínen létező hivatalos kamerák képe alapján akár még büntetés is kiszabható, ha bizonyítható a tett. Ez ok, és megmondom őszintén, nem teljesen értek egyet a "feljelentés" mint intézmény bemocskolásával, hiszen hogy másként szerezzen tudomást a rendvédelem a bajról, mint állampolgári bejelentés alapján?

Viszont ha a rendőrségnek nincs kapacitása vigyázni a közlekedést, hogyan lenne kapacitása kivizsgálni a sok ilyen bejelentést? Szóval mégiscsak az van, hogy az állampolgárok dolgoznak helyettük, amit már csak egy paraszthajszál választ el az önbíráskodástól :-(

Assur

Nem látom, hogy hogyan lehet olyat hamisítani, hogy valaki több záróvonalat átlépve előz a leállósávban, egy ilyen helyzet nem kérdéses, akkor sem, ha hamis a time code. A felvételek alapján azért gyanús, hogy csak olyanokat válogattak be, ahol nem nagyon kérdőjelezhető meg a helyzet jogilag.

A pecsétezés tényleg elég undi, de azért én nem látom ezt a helyzetet orwellinek, kicsit sem. Van olyan feljelentés, ami szükséges: nem hiszem, hogy lenne egy szemernyi kétséged, ha valaki kilőne feléd egy tárat egy gépfegyverből, úgy, hogy minden lövedék csak centikre a fejedtől süvítene el, hogy erről jó lenne értesíteni a rendőröket is. Én nagyjából ebbe a kategóriába sorolnám a látottak nagy részét, és egy másfél tonnás, száz felett száguldó vasdarab van olyan veszélyes, mint egy Kalasnyikov. (Mondom ezt úgy, hogy csak egyszer jelentettem fel valakit, azt, aki ellopta az autómat - őt is ismeretlenül.)

Robertó

Végülis a Magnum erejében is bejött az önbíráskodás :-)

De egyébként tényleg mi a ferde faszt tehet az ember, mikor napi szinten találkozik ilyen tűrhőkkel? Jelentse fel a rendőrséget, mert nem végzi a dolgát? De ez itt valami néplélek kérdése is szerintem.

Hiszen nekem ilyen problémáim vannak azzal is, mikor családok örökbe fogadnak egy játszóteret és kifestik meg karbantartják. Az nem az önkormányzat dolga? Mi a tökömért csinálják maguk? Azért fizetem az adómat, hogy karbantartsák, meg lefessék, és ennek nem az a megoldása, hogy majd akkor inkább én.

Bár igazából az önkormányzatot is felhívom, hogy balesetveszélyes a játék, szóval a rendőrségnek is szólhatok, hogy ez a buzeráns itt majdnem elbaszott egy kismamát, fel is vettem. Szóval lehet, én vagyok a rosszfej kispolgár, de összességében ezt nem tudom elítélni.

Zombi

Annyit tennék hozzá, hogy egymás kényszeres feljelentése bizonyos kultúrákban teljesen elfogadott, például Svájcban teljesen alap, és hát basszus, ott rend is van. Ugyanakkor nálunk ennek van egy rossz emléke, tudjátok, Rákosi, feljelentgetés, fekete Volga, III/III. És emiatt azt mondom, hogy nálunk a társadalmi emlékezet miatt ez nem oké. Hasonló miatt van az, hogy bár a világ egyes részein tök oké, hogy az állampolgárok azt mondják, hogy nyugodtan figyeljen mindenkit a hatóság a többiek biztonságának érdekében, míg máshol - mondjuk Németországban - történelmi okokból azt mondják, hogy inkább ne figyelgessen a hatóság csak úgy, még ha emiatt esetleg kevésbé lesz biztonságos az ország.

Aztán az is lehet, hogy csak azért vagyok ennyire ellene ennek a vamzer alapállapotnak, mert pár éve basztak meg lakossági dashcam feljelentés alapján.

Sipi Úr

Öklendezhetnékem van az ilyen mószerelésre buzdító akcióktól. Most persze faszásan olyan eseteket vágtak be a videóba, amikre mindannyian azt mondjuk, vérlázítóak, kirívóak, durvák, esetleg tényleg kurva veszélyesek. De ne legyenek kétségeink, lesz jó pár takonygerincű, aki minden lehetséges faszságért fel fog jelenteni. Persze, tudom én, ha feljelenthet érte, és meg is basznak, akkor szabálytalan voltál. És ugye rajtam kívül mindig mindenki minden szabályt betart, se véletlenül, se szándékosan nem szeg meg még egy picikét sem. Istenem, de gyönyörű lesz, amikor besavanyodott faszok abban lelik az örömüket, hogy majd minden ültetett autót, stop táblánál csak _majdnem_ lelassítót, indexelés nélkül sávot váltót, körforgalomban seggét megcsúsztatót feljelent. Lesz itt végre rend, hurrá. Gyomrom fordul ki az ötlettől.

A másik feljelentése...