91(!) éves versenyző is nevezett a hétvégi rali-világbajnoki futamra

2021.06.23. 14:37
0 hozzászólás

1930-ban született és most hétvégén versenyzőként ott lesz a rali-világbajnokság következő versenyén a lengyel Sobieslaw Zasada. A világbajnokság új korrekordere fénykorában Európa egyik legjobbja volt, most egy R3-as Ford Fiestával indul a Szafari-ralin.  

Zasada és mellette felesége, Ewa, aki korábban néhány futamon a navigátora is volt
Zasada és mellette felesége, Ewa, aki korábban néhány futamon a navigátora is volt

Zasada szerencséjére nemcsak sikeres pályafutást és hosszú éveket kapott a sorstól, de a kilencvenes éveit olyan jó erőben tölti, hogy nekiindul egy világbajnoki versenynek a forró kenyai murván. Zasada ráadásul nem egy felvezetőautót vezet majd a Szafari-ralin, hanem a mezőny sűrűjében, a 36-os rajtszámmal indul majd egy összkerekes Fiesta R3-mal. Ez a Ford relatív megfizethető áru belépőautója a nagypályás ralizásba: bukócsővel együtt is csak 1210 kiló, 1,5 literes EcoBoost motorja pedig 215 lóerőt és 400 Nm nyomatékot tud. Egy ilyet terelget majd ki tudja hogyan a 91 éves lengyel, aki utoljára 67 évesen, még 1997-ben indult nemzetközi raliversenyen. 

Zasada teszteli a Fiestáját a kenyai versenyre
Zasada teszteli a Fiestáját a kenyai versenyre

Zasada legnagyobb sikereit még azelőtt érte el, hogy a ralisportnak világbajnokságot szerveztek volna. A hatvanas években jobb híján európai (főleg kelet-európai) versenyekből nyert sokat, 1966 és '71 között három bajnoki címet szerzett az Európa-bajnokságon. Az aktív versenyzéstől a 70-es évek végére visszavonult, ezután előbb egy autószerelő műhelyt vezetett, majd vállalkozása, a Sobieslaw Zasada Centrum SA több kishaszonjármű összeszerelő üzemet is épített. Ő volt az első Kelet-Európában, aki liszenszengedéllyel gyárthatott Mercedeseket: Vitókat épített a cége, valamint volt több alkatrészgyára is, amivel a Wikipédia szerint Lengyelország egyik legsikeresebb üzletemberének számított a 90-es években. 

Amennyiben Zasadának sikerül elrajtolnia a hétvégi Szafari-rali első szakaszán, hivatalosan is ő lesz a rali-világbajnokság valaha volt legidősebb indulója. A norvég Leif Vold-Johansen rekordját adhatja át ezzel a múltnak, aki 82 éves korában indult az 1994-es Monte Carlo-ralin. A hétvégi verseny egyébként azért is lesz érdekes, mert 19 év után tér vissza az afrikai verseny a világbajnokság naptárába. Ugyan a korábbi maratoni szakaszoknak semmi nyoma nem lesz, a régieknél sokkal visszafogottabb lesz ez a kenyai verseny, mégis érdekes lesz újra Afrikában látni a ralisport legjobbjait, na meg az új korrekorder teljesítményét.