Hány amatőr kell egy autó feltöréséhez?

2021.07.20. 11:32
15 hozzászólás

Nincs véletlenül egy csavarhúzótok? Ezzel a kérdéssel fordult a Totalcar információs pultjához a Parkolóparádé egyik vendége. Mindjárt túrunk egyet, de mihez kell? Bezáródott a kulcs az autóba, megpróbálnám elfordítani a zárat - válaszolja. Hűha, ez nem jól hangzik, de Vászka nyomdájához tartozó készletből kibányászunk három szerszámot is, ami alkalmasnak látszik a feladathoz. Egy nyeletlen csavarhúzószárat, egy kis franciakulcsot és egy linómetsző kést. Egy közelben álló, és a beszélgetést halló másik látogató a svájci bicskáját ajánlja fel önzetlenül a nemes célra.

Így felfegyverkezve, egyelőre hárman támadjuk a Borát. Persze az első kérdés, mi történt, hogy történt? A centrálzár már vacakol egy ideje, van valahol egy zárlatra hajlamos rész a vezetékben – jön a válasz, de az önbezárásig még nem fajultak az események. Ezúttal a feleség nyitotta az autót, majd a kulcsot a műszerfal sarkába tette arra az időre, amíg az anyósülésen tisztába teszi a kisebbik gyereket. Pelenka kicserélve, gyerek vállra, ajtó becsuk. Csakhogy csattan a centrálzár is, a kulcs pedig ott vigyorog a szélvédő alatt, a műszerfal tetején.

Tehát Bora zárva, kulcs bent. A boldogságtól legkevésbé sem sugárzó tulaj előbb a csavarhúzóval, majd a svájci bicska fűrészével esik neki a vezetőoldali ajtó zárjának. Talán mondani sem kell, eredménytelenül. Egyik sem megy bele még annyira sem, hogy meg lehetne kísérelni az elfordítását. A zárpöcök felhúzása is hiábavalónak tűnik, hiszen az a VW-eken tövig süllyed az ajtókárpitba, a kiemelése reménytelen. Az üveg alsó szigetelésének kiemelése is felmerül, csakhogy senki nem tudja, hogy az ajtóban mit és hogyan kellene megmozdítani, vagy meghúzni ahhoz, hogy vagy kiugorjon a pöcök, vagy megmozduljon a kilincs.

218463982 513146099959802 7326338722799292699 n

A kísérletezést látva szép kis tömeg gyűlik a Bora köré. Már körülbelül tízen vagyunk. Szerencsére olyanok is akadtak, aki a jókedv fenntartását érezték feladatuknak. Mi ez, autófeltörő tanfolyam? A válasz érkezik azonnal: az hát, de ez még csak a belépő szint. Persze az ötletek is jöttek. Volt, aki a hátsó kis ablak betörését ajánlotta, mint bevált módszert. Végszükség esetén akár szóba is jöhetett volna, de egyrészt az anyagi következményekkel járt volna, másrészt a hátul ülő gyerekeknek nem biztos, hogy jót tett volna hazafelé a huzat. Hivatásos autókinyitót kihívni? - jött az újabb felvetés. Jó lenne, de biztosan drága, főleg így, vasárnap. Negyven, ötvenezer forintról szóltak a tippek, tehát ez sem játszik. Tartalékkulcs? Otthon van, Pakson, s nincs, aki elhozza.

Az időközben az FB-n kiposztolt vészjelzés hatására feltűnik egy Lada klubos kolléga. Amikor kiböki, hogy nem ez lenne az első autó, amit kulcs nélkül kinyit, tisztelete jeléül mindenki egy emberként hátrál egy lépést a Borától. Ő is azonnal levette, hogy bár az ablakkeret felső részének elhúzásával kis rést tudunk ütni az autón, akkorát nem, hogy a kulcscsomót kihúzzuk rajta. Marad a kilincs meghúzása, no, de mivel? Szerencsére valaki szerzett egy vastagabb kerítésdrót darabot. Én egy deszkadarabbal járultam hozzá az események alakulásához, ami alkalmasabbnak tűnt az ablakkeret távoltartásához. Az addig próbált ágakat úgy harapta el az ajtó, mint gyerekek a sós pálcikát.

217391873 227888649192372 626805668667047737 n

Sajnos a drótról kiderült, nem merev annyira, hogy a kilincset meg lehessen húzni vele. Talán a vezető könyöklőjén lévő központi zár gombot meg lehet nyomni vele? Nem, mert kihajlik. Mi lenne, ha megnyomnánk a távirányítón a gombot? - veti fel egy hang hátulról. Hogyan, hiszen a távirányító bent van, mi meg kint! Persze az ötlet annak szólt, hogy mi lenne, ha a távirányító gombját nyomnánk meg kívülről valamivel. És tényleg, a távirányító pont gombokkal felfelé áll!

218840616 529706811680031 8723945530412239301 n

A nagy kérdés csak az volt, hogy mivel? A kerítésdrót túl lágynak bizonyult már két alkalommal is... És ekkor egy újabb mentőangyal tűnt fel a színen, egy vékonyabb fajta, kétméteres betonvassal kezében. Ez már csak elég merev! Újabb ablakkeret feszegetés, kitámasztás, és a csodaszerszám csodát tett. Némi piszkálódás után sikerült megnyomni a gombot, kinyílt a zár! Érdemes volt ekkor egy oldalpillantást vetni a tulajdonos arcára. Leírhatatlan megkönnyebbülés látszott rajta. Már csak azért is, mert az anyagi kár elhanyagolható szinten maradt. Sem ablakot nem kellett betörni, sem szigetelést kitépni, sem az ajtó nem görbült el. Csupán az ablakkeret belseje karcolódott meg a feszegetés hatására.

Nem csodálkoznék, ha a Bora tulajdonosának első útja hétfőn egy központi-zár szerelőhöz vezetett volna. Hiszen, ha már akkor megjavíttatja, amikor észrevette az önzáródási hajlamot, akkor mindez nem történt volna meg. Igaz, mi is szegényebbek lennénk egy-két hasznos tapasztalattal. Bár profi autófeltörőnek többségünk továbbra sem válna be.

A következő Parkoló Parádé időpontja 2021.08.08. Írd be a naptárba! Részletek hamarosan!