Elon Musk szerint 30-40 év múlva járhat mindenki villanyautóval

2021.10.10. 08:43
11 hozzászólás

A részvényeseknek tartott éves beszámolón a Tesla Inc. vezetője, Elon Musk arról beszélt, hogy még legalább három-négy évtized, mire minden hagyományos, belső égésű motorral hajtott autót tisztán elektromossal válthat le a világ. Hogy ez mennyire reális, ahhoz tudni kell a jelenlegi állapotokat: 2 milliárd jármű fut az utakon, ezeknek egyelőre kevesebb mint egy százaléka villanyautó.

musk

Amennyiben teljesen villanyos kínálattal számolunk, évi százmillió forgalomba helyezett villanyautó kellene ahhoz, hogy 20 év alatt megtörténhessen a világ gépparkjának teljes leváltása. Ám ez a színtiszta matematikai lehetőség, jelenleg az új autóknak is nagyjából 5 százaléka tisztán elektromos, de a plug-in hibridekkel együtt is csak közelíti a 10 százalékot.

Sok neves gyártó és több ország is a harmincas éveket tűzte ki célul a belső égésű motorok betiltására, de mivel ez még mindig nem globális elhatározás, a kizárólag elektromos autókból állló kínálat még így is messze van. Döntő tényező lesz, hogy milyen ütemben sikerül majd csökkenteni a villanyautók árát, mivel a jelenlegi árszinten a fejlődő országok lakói biztos nem lesznek képesek a váltásra. 

Segítheti a folyamatot az autonóm járművek elterjedése, mivel ez a magántulajdonú autók számát csökkentheti, a vállalatok által működtetett flották pedig már egész biztosan nem vásárolnak majd belső égésű motorral hajtott autókat.  

via insideevs.com