Lóerők és gigabitek száguldása a Hungaroringen

Hirdetés
2015.07.21. 11:52 Módosítva: 2015.07.24. 16:16
Ezt a cikket nem a Totalcar szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Elképesztő technológia a FORMULA 1 PIRELLI MAGYAR NAGYDÍJON

Végre idén is elérkezett a nagy nap, és aki egy kicsit is vonzódik a száguldáshoz, az bizonyára szabaddá tette magát erre a hétvégére, hogy az idén harmincadik születésnapját ünneplő

Magyar Nagydíj egyetlen pillanatáról se maradjon le. A világszerte milliókat lázba hozó technikai sport rajongói már megszokhatták, hogy a csapatok mérnökei évről évre lenyűgöző újításokkal rukkolnak elő. Nincs ez másképp a versenypálya informatikai hátterének esetében sem.

IT-kulisszatitkok a pályáról

Akik nem voltak olyan szerencsések, hogy testközelből szurkolják végig a Magyar Nagydíj három napját, azok az MTVA közvetítésének köszönhetően a kanapéról, egy hideg sör társaságában is élvezhették a szabadedzéseket, az időmérőt és persze magát a futamot. Műholdon keresztül? De nem ám! Hogy semmilyen fennakadás ne történhessen a közvetítés során, a köztévé 2013-ban átállt a sötétszálas optikai hálózatra (ami természetesen nem a kultikus filmeposzról kapta a nevét).

A hálózat redundáns, ami azt jelenti, hogyha valamelyik kábelt véletlenül megtaposná egy 400 km/h-val száguldó pilóta, a több millió sportrajongó továbbra is zavartalanul élvezheti a közvetítést – a világ minden pontján. Az Invitel által kiépített adatkommunikációs hálózatot ugyanis olyan világhírű cégek is igénybe veszik, mint az AT&T, a TATA vagy a PCCW. És mindezt egy hazai szolgáltató biztosítja, évek óta a legkisebb fennakadás nélkül!

A Nagydíjon még dolgozni sem lehet rossz

Azért persze váratlan helyzetek mindig adódhatnak, ezért az Invitel mérnök csapata idén is 24 órás ügyeletet tartott a teljes futam alatt, egészen addig, amíg az utolsó kamionok el nem hagyták a boxutcát.

A közvetítések mellett persze sokan a népszerű sport- és hírportálokat is böngészik a telefonjukon, hátha elcsípnek egy-két exkluzív sztorit is a Nagydíjról.

Egy időben általában 120-140 újságíró és fotós nyüzsög a bővített WiFi lefedettségű Médiacenter területén: őket 3 helyszínen összesen 8 munkaállomás várta nyomtatási lehetőséggel, internet hozzáféréssel, valamint teljes körű technikai támogatással.

Egy kis nosztalgia

A mai, okos kütyükhöz szokott ember számára szinte felfoghatatlan, hogy 2001-ben még 50 Mbit/s sávszélesség is képes volt kiszolgálni a hazai versenypályát (nem éppen az Űrodüsszeia világát idézi). Bár a Forma 1-es autók átlagsebessége a 2001-es évhez képest a szigorúbb szabályozások révén – és a rajongók nagy bánatára – nem igazán nőtt, addig az adatok az akkori sebesség kétszázszorosával száguldanak. Egész pontosan akár 10 Gbit/s sebességgel hasítanak végig az Invitel által kiépített kábelhálózaton, ami egyébként közel 25 km hosszú. És míg 2000-ben a számítógépek összeomlása miatt aggódtunk, addig 2015-ben sikeresen túléltük a szökőmásodperc miatt júniusra jósolt „internetes káoszt”.

 

Ezt a cikket nem a Totalcar szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.