EZT EGYSZER MINDEN MÉRNÖKNEK LÁTNIA KELL!

Hirdetés
2015.10.14. 16:21 Módosítva: 2015.10.14. 16:21
Ezt a cikket nem a Totalcar szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Csurgai István az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. munkatársa gyártástechnológia-tervezés területen.

A szakember rendhagyó módon került a vállalathoz: nem egy álláshirdetésre, hanem egy toborzási célú rendezvényre jelentkezett, a Szakértők Napjára. Mitől különleges ez a rendezvény? Mivel foglalkozik a gyártástechnológia-tervezés tulajdonképpen? István többek közt ezekre a kérdésekre is választ adott.

Miért döntött úgy, hogy jelentkezik az Audi Hungaria Szakértők Napja rendezvényére?

Szerettem volna közelebbről ismegismerkedni az Audi Hungariával, mivel korábban is vonzó volt számomra a világ legnagyobb motorgyára. Ezelőtt egy kisebb, szenzorgyártó cégnél dolgoztam Veszprémben. Nem voltam aktív álláskereső, de a meghirdetett szakmai tartalmak, mint a gyárlátogatás, az előadások, a gyártástechnológia-tervezés szakterület megismerése felkeltették az érdeklődésemet. Örülök, hogy a rendezvényen ezt a témakört jelöltem meg érdeklődési területként, később ide is vettek fel.

Milyen volt az első benyomása a vállalatról, a választott szakterületről a rendezvény alapján?

A Szakértők Napja számos érdekességet kínált a szakmai tartalmak megismerésén túl, emellett jól szervezett, professzionális volt. Leginkább a workshopok és az audis életből kölcsönzött feladatok tetszettek. A gyárlátogatás alkalmával egyedülálló élmény volt először látni a komplex gyártósorokat. A gyártástechnológia-tervezéssel kapcsolatban a projektek mérete és a szerteágazó feladatok nyűgöztek le leginkább. A részletes szakterületi bemutató alapján – és a későbbiekben a munkám során szerzett tapasztalatokat összefoglalva – elmondhatom, hogy egy rendkívül összetett szegmensről van szó. Korábban is hasonlóval foglalkoztam, de lényegesen kisebb léptékben.

Ezek szerint megérte részt venni a Szakértők Napján.

Igen, szakmai szempontból egyértelműen meggyőzött a rendezvény. A családomat tekintve azonban mérlegelnem kellett. Végül 2014 nyarán közösen döntöttünk úgy, hogy elhagyjuk Veszprémet, és Győrbe költözünk. Az eltelt idő során bebizonyosodott, hogy jó döntést hoztunk, gyorsan sikerült beilleszkednünk. Győr nagy váltás volt, de véleményem szerint az emberek nyitottak, adottak a jó lehetőségek a kikapcsolódásra, sok a családi és a kulturális program. Fejlett az oktatási rendszer is, családos emberként ez sem elhanyagolható szempont. Az Audi Hungaria közössége is nagyon befogadó, kezdettől fogva segítőkész volt mindenki, a német kollégák partnerként kezelnek minket.

Pontosan milyen munkakörbe nyert felvételt a rendezvényt követően, mik most a feladatai?

Gyártástervező mérnök vagyok, új motorverziókhoz tervezem meg a gyártástechnológiát, a gyártósorok kialakítását és telepítését a költségek kalkulációjától az új berendezések felépítésén át a szériabevezetésig. Így az adott projektet minden fázisában, az első motor elkészültéig nyomon követhetem. Ehhez szoros együttműködésre van szükség, mind a külföldi kollégákkal, mind a beszállítókkal, partnerekkel. Az Audi Hungarián belül is számos szakterülettel dolgozom együtt. Átlagosan havi 1-2 alkalommal utazom a külföldi telephelyekre is, általában Németországba. Itt egyeztetünk a külföldi munkatársakkal, akár konstrukciós kérdésekben, akár közvetlenül a gyártósor mellett, a gyakorlatban szemlélve a folyamatokat. De többször látogattunk már el beszállítókhoz is. Ezt nagyon hasznosnak érzem, hogy mindent a saját szemünkkel láthatunk.

Eddig szerzett szakmai tapasztalata alapján Ön szerint milyen kompetenciákra van szüksége egy mérnöknek, aki a gyártástechnológia-tervezés szakterület iránt érdeklődik?

Kompetenciák terén kiemelném a komplex gondolkodást, a jó szervezőkészséget, a csapatszellemet, a jó kommunikációs képességet és a német nyelv ismeretét, hiszen napi szinten kommunikálunk a külföldi munkatársakkal és a beszállítókkal. Rugalmasságot is igényel a munkánk, illetve fontos, hogy megfelelően tudjuk érvényesíteni érdekeinket a partnereinkkel szemben. Meg kell találni ezen a téren az egyensúlyt.

Végezetül, miért ajánlja másnak is a Szakértők Napja rendezvényt?

Az Audi Hungaria gyárát egyszer minden mérnöknek látnia kell! Az ember hallhat, olvashat róla, milyen óriási, de amikor élőben láthat egy modern motorgyártósort – az egészen más. Fontosnak tartom a sokszínűséget és a szervezettséget is, amely ezzel a nagysággal párosul. A Szakértők Napja élményt nyújt szakmai szempontból is. 2015 tavaszán én is részese lehettem ennek a rendezvények – immár az Audi Hungaria oldaláról –, a gyártástechnológia-tervezést bemutató szakterületi előadást én tartottam. Jó érzés volt mesélni arról, hogy annak idején az én audis karrierem is itt indult!

Ezt a cikket nem a Totalcar szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.