2022 tavaszától jön az elektronikus ügyintézés a jogosítványszerzésben

Hirdetés
2021.06.24. 18:36
Ezt a cikket nem a Totalcar szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

2022 tavaszától jelentősen könnyebb lesz a folyamat azok számára, akik jogosítványt szeretnének szerezni. Jövőre már új, egységes elektronikus rendszerben jelentkezhetnek vizsgára a leendő gépjárművezetők, ráadásul a vizsgahelyszínt is szabadon választhatják meg az autósiskolákon keresztül. Az új rendszer a személygépkocsik mellett további közlekedési területeken is (hajózás, vasút- és légiközlekedés) egyszerűsíti és digitalizálja a vizsgaidőpontok foglalását, valamint a teljes ügyintézési folyamatot.

A fejlesztés a Közúti gépjármű-, vízügyi és légügyi közlekedési-, engedélyezési és vizsgáztatási folyamatok ügyfélközpontú elektronizálása projekt keretében, teljes egészében vissza nem térítendő uniós támogatásból, 1,8 milliárd forintból valósul meg. 

Jövő tavasztól ott tehetünk közlekedési vizsgát, ahol akarunk

A digitalizációnak és az elektronikus ügyintézésnek köszönhetően egyszerűsödik a jogosítvány megszerzésének a menete. A vizsgázók 2022 tavaszától sokkal kényelmesebben és rugalmasabban, akár otthonról, elektronikus úton is intézhetik a vizsgajelentkezést, valamint a vizsgadíjak befizetését.

Az adminisztrációs kényelmeken túl maga a vizsgázás is lényegesen rugalmasabb lesz, hiszen az országosan meghirdetett vizsgaidőpontok bármelyikére regisztrálhatnak a vizsgázók autósiskolájukon keresztül, ráadásul ehhez nem is kell átjelentkezniük másik iskolához.

KÖFOP banner 640x360px logok v1

Jön az elektronikus vizsgaűrlap

A vizsgáztatás során a teljes vizsgadokumentáció is elektronikus formában áll elő és kerül nyilvántartásra az új rendszerben. A gyakorlati vizsgáztatás menete a vizsgabiztosok számára is egyszerűbb lesz, ugyanis a vizsgáztatás alatt használt, korábbi papíralapú dokumentumokat ezentúl tabletek segítségével, elektronikusan tudják elkészíteni, így a vizsga eredményét közvetlenül az online rendszerbe tudják feltölteni. Ez jelentős könnyítés, hiszen így nem lesz már szükség plusz kézi adatrögzítésre, ráadásul a digitalizációnak köszönhetően maga a vizsgáztatási folyamat is gyorsabbá és átláthatóbbá válik.

Az új, elektronikus rendszeraz autósiskolák számára is jelentős könnyebbséget hoz majd. Az egységesített jelentkezéssel, kiértékeléssel és az engedélyek, okmányok kiadásával az ügyintézés egyszerűbbé válik. Így több figyelem juthat a képzések és vizsgák érdemi részére, lehetővé válik az elektronikus fizetés is.

A „Közúti gépjármű-, vízügyi és légügyi közlekedési-, engedélyezési és vizsgáztatási folyamatok ügyfélközpontú elektronizálása” (KEVIFEL) projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a KTI Közlekedéstudomány Intézet, valamint Kormányzati Fejlesztési Ügynökség megbízásából, az Európai Strukturális Alap (ESZA) támogatásával valósul meg, a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program (KÖFOP), a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP), és a Magyar Állam társfinanszírozása mellett.

Ezt a cikket nem a Totalcar szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.