Kis autó, nagy rutin – így leszel pro az utakon

Hirdetés
2021.08.05. 14:49
Ezt a cikket nem a Totalcar szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Gyakorlat teszi a mestert, tartja a mondás, és igaz ez az autóvezetésre is. A gokart pedig nemcsak nagyon izgalmas tevékenység, de elképesztően hasznos is, vezetési gyakorlatodra nézve. Nem lehet véletlen, hogy a nagy autóversenyzők is gokarttal kezdték anno.

Beülsz az apró kis gépbe, kigyulladnak a lámpák és te nyomod neki. Mész, mint a meszes, manőverezel, kanyarodsz, ráhúzod, kicsit hagyod a popsit is táncolni, és imádod minden pillanatát. Hiszen nem kell attól tartanod, hogy összetöröd a saját autódat, vagy egy drága versenyautót. Csak hajtod és élvezed. De gondoltál már arra, hogy az egyébként szórakozással töltött percekkel milyen hasznos tudást is felszívsz? Mert bizony, a gokartpályán eltöltött idő a hétköznapokban is jobb sofőrré tesz!

Tudjuk, hogy gokart és személyautó között hatalmas különbség van, de a reflexek, amik egy gokartban ülve beléd ivódnak, nagy hasznodra lesznek a közutakon is, amikor melletted ül Ica, hátul meg a gyermekek, és ámulnak majd, hogy apa milyen patentul kijött ebből a szituból.

A manőver a véredben lesz, reflexeid automatikusak

Minél több időt töltesz a gokartpályán, annál jobban megtanulsz manőverezni, reflexeid pedig egyre gyorsabbak lesznek. Fejlődik a döntéshozatali képességed, na nem olyan szinten, hogy mi legyen az ebéd, hanem a közúton, saját autód kormányát szorongatva nem fog gondot okozni egy olyan feszített helyzet, ahol tizedmásodperc alatt kell dönteni és cselekedni. A gokartban remekül tudod ezt gyakorolni – és hozzászokatni magad a stresszes szitukhoz, így nem fogsz bepánikolni az utakon, ha esetleg olyasmivel szembesülsz, ami ezt amúgy indokolná.

DSC3793

Érezz engem!

Egy másik nagyon fontos és hasznos képesség, amire a gokart megtaníthat, az, hogyan érezd az autót. Misztikusnak hangozhat, de nem az, mert ez a képesség egy gokartban ülve alapból elengedhetetlen. És ez is egy olyan képesség, amit elviszel magaddal. Érzed, mit bír el a kocsi, a kezedben lesz a rutin, hogyan kanyarodj, mert pontosan tudod és érzed, hogyan viselkedik az autó alattad. Megérzed majd, ha rossz a fék vagy lapos a gumi, mert a kis gokart megtanít erre, úgy, hogy észre sem veszed.

És mindezek, kedves barátaim, olyan képességek, melyek a biztonságos vezetés alappillérei.

A gokartban megtanulod, hogyan használd a féket, és azt, hogyan kanyarodj magabiztosan. Esetleg mindkettőt egyszerre, hogy biztonságosan kikeveredj egy helyzetből – épségben, egyben, biztonságban, mint egy profi.

20200701 141805 (1)

Ne feledd viszont, hogy az utak nem versenyzésre valók. Használd okosan a tudásod és vezess biztonságosan!

Ha pedig kiélnéd a benned rejlő Schumachert, akkor irány a drivingcamp gokartpályája!

Ezt a cikket nem a Totalcar szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.