10 popkult járgány Mad Max kocsijától Mágenheim mentőjén át KITT-ig

2023.05.10. 13:57

Bud Spencer és Terence Hill Dune Buggy-jától kezdve a Szellemirtók mentőautóján át a Mad Max -filmek tuningolt Ford Falconjáig se szeri, se száma a filmekben és a tévésorozatokban az ikonikus járgányoknak.

1. Max Rockatansky tuningolt Fordja

Aligha kell bárkinek is bemutatni a Mad Max-filmekben látható, felturbózott rendőrségi autót, ami egy 1973-as Ford Falcon GT volt. Ezzel eredt a címbéli őrült zsaru, Max Rockatansky ( Mel Gibson) az anarchiába süllyedt Ausztrália kihalt útjain a lakosságot terrorizáló motorosbanda, és annak elvetemült vezére, Toecutter után. A kocsi érdekessége, hogy George Miller rendező azért választotta pont ezt a típust, mert leselejtezett ausztrál rendőrségi autóként fillérekért meg tudta szerezni. Nagyon nem volt ugyanis mindegy a költségvetés: eredetileg westernt akart forgatni, de miután kiderült, hogy túl sokba kerülne a vadnyugati díszlet, a lovakat motorokra és roncsautókra cserélte, a cowboykalapok és mellények helyett pedig csak néhány motorosdzsekit meg szado-mazo boltból hozott bőrcuccot kaptak a szereplők. Ironikus módon az olyan low budget Mad Max-filmes kellékek, mint a tuningolt autószörnyetegek és a szegecselt bőrcuccok azóta is kötelező elemei minden posztapokaliptikus történetnek.

Ha a Fordot nem is, de a Parkoló Parádéra olyan autót hívtunk el, amit biztos nem dobtak volna ki a forgatásról!

2. A Vissza a jövőbe-filmek DeLoreanja

Robert Zemeckis rendező és Bob Gale forgatókönyvíró az utolsó utáni pillanatban úgy döntöttek, hogy Marty McFly ( Michael J. Fox) és a Doki ( Christopher Lloyd) időgépe egy Coca Cola-meghajtású hűtőszekrény helyett egy DMC, azaz a John DeLorean által alapított DeLorean Motor Company egyik sportkocsija legyen. Így lett a DeLorean DMC–12 mostanra az egyetemes popkultúra része, filmek, tévésorozatok, animációk, képregények és videojátékok kedvelt hivatkozási alapja, egy olyan kultikus járgány, amelyet méltán emlegetünk ma is egy lapon Mad Max fekete Ford Falconjával, és amelyről pár éve egy külön dokumentumfilm is készült. (Ezt a verdát a május 14-i Parkoló Parádén is megnézheted!)

3. A Szellemirtók kiszuperált csotrogánya

1

A leharcolt tűzoltó laktanyában berendezkedett Szellemirtók-csapat kultikus autója, az Ecto-1 egy kiszuperált, 1959-es Chevrolet mentőautó volt, a 2016-os remake-ben viszont lecserélték egy 1983-as Cadillac halottaskocsira, mivel a sztori szerint a csupa csaj szereplőgárda csak ezt tudta olcsón megszerezni (a 2021-es Szellemirtók – Az örökségben viszont visszatért a régi mentőautó). Az Ecto-1 mellett persze voltak más hivatalos és nemhivatalos Szellemirtók-járgányok is: a '90-es évek merchandise termékek közt például nagy népszerűségnek örvendett a Szellemirtók Volkswagent, ami szörnnyé tudott átalakulni!

4. Az Ötvös Csöpi-filmek Fiat 500-asa

Miközben a A Pogány Madonnában és az Az elvarázsolt dollárban feltűnő, jellemzően külföldi állampolgárságú Balaton környéki bűnözők (hiszen ugye a szocializmust építő becsületes ember nem sért törvényt!) már állólámpás Mercedesekkel és egyéb nyugati álomautókkal furikáztak, Ötvös Csöpi (Bujtor István) és az emberei csak a kocka Ladákba pattanva eredhettek utánuk „Tűz, Csucsu!” -felkiáltással. Vagy be kellett érniük a jó Kardos Doktor (Kern András) egérkamionjával, egy Fiat 500-assal... (Ezt a verdát a május 14-i Parkoló Parádén is megnézheted!)

5. James Bond Aston Martinja

A Bond-filmek legendás Aston Martin DB5-je őször az 1964-es Goldfingerben tűnt el, és egészen addig hűen szolgálta a 007-es ügynököt, amíg A kém, aki szeretett engem-ben le nem cserélték egy Lotus Espritre. érdekesség, hogy az Aston Martin DB5 a rajongók filmes autóadatbázisa, az IMCDb szerint benne lett volna az 1999-es A világ nem elégben is, ám a jelenetet végül kivágták, mert a Pierce Borsnan-éra első három filmje idején a BMW volt a produkció hivatalos partnere. Daniel Craig viszont már újra a jellegzetes alakú, 1963-as Aston Martin DB5-össel furikázott a Casino Royale-lal megkezdett új korszakban – ráadásul ebben a filmben derült ki, hogy lényegében ugyanúgy kártyán nyerte a kedvenc járgányát, ahogy Han Solo a Millennium Falcont!

6. Mágenheim doktor mentőautója

Ha a Szomszédok szereplői között Vágási Feri volt „Gazdagrét Batmanje”, akkor Mágenheim Ádám (Kulka János) „a magyar Superman”, a jó doktor ugyanis fáradhatatlanul mentette a betegeket 331 részen keresztül a hófehér Nysa522S-ével (amit persze mindenki Barkasnak hitt). De nem csoda, hogy a morózus doktor mindig feszült volt otthon a családja körében, hiszen kissé komikus módon nemcsak Gazdagréten, de az egész országban ő látta el egyedül a mentőszolgálat feladatát: még a balatoni fuldoklókhoz is Mágenheimet riasztották! (Ezt a verdát a május 14-i Parkoló Parádén is megnézheted!)

7. Starsky és Hutch Fordja

Az eredeti, '70-es évekbeli Starsky és Hutch tévésorozaton manapság már csak röhögünk a ciki barkók és trapézgatyák, meg a béna bűnügyek miatt. Pedig mozgóképtörténeti mérföldkőről van szó: David Soul és Paul Michael Glaser párosa nélkül valószínűleg sosem készült volna el a 48 óra, a Halálos fegyver, a Tango és Cash, meg a többi, közönségkedvenc film. Vagyis lényegében az egész buddy cop műfaj Starsky és Hutch farmerdzsekijéből bújt elő! De legalább ilyen ikonikus lett a sorozatbéli, tűzpiros Ford Gran Torino a fehér csíkkal az oldalán – érdekesség hogy ezt az autót mindössze egyetlen ember utálja a világon, a Starskyt alakító Paul Michael Glaser, aki minden alkalmat megragadott, hogy bucira törhesse...

8. Bud Spencer és Terence Hill Dune Buggy-ja

Az 1974-es Különben dühbe jövünk című klasszikusban Kid (Terence Hill) és Ben (Bud Spencer) sör-virsli párbajt is vívtak amiatt, hogy eldöntsék, kié legyen a korszak álomautója, a piros Buggy. Érdekesség, hogy ez a Puma Dune Buggy a zeneszerző Guido de Angelis saját kocsija volt. Több jelenetben is ő száguldozott vele a forgatáson, de később inkább eladta egy olasz Buggy-rajongónak. 

9. A Taxi-filmek Peugot 406-osa

Természetesen a nyugat-európai filmiparban vannak más híres autók is, nemcsak Bond Aston Martinja: ott van például a Taxi-filmek ikonikus, 1996-os Peugot 406-osa, ami három mozifilmet is kiszolgált. Ez a típus azonban a 2007-ben mozikba kerülő Taxi 4 idejére már picit elavultnak számított, így a márkahű készítők lecserélték inkább az áramvonalasabb Peugot 407-esere. (Ezt a verdát a május 14-i Parkoló Parádén is megnézheted! Innen is drukkolunk, hogy összeálljon addigra!)

10. A Knight Rider tévésorozat KITT-je

A Knight Rider maga volt a furcsa és abszurd '80-as évek kvintesszenciája, főszerepben az alighanem már a maga korában is nevetséges, szőrös mellkasú macsóval, David Hasselhoff-fal. Az viszont tény, hogy a beszélő szuperautó, KITT (vagyis: a Knight Industries Two Thousand) sokak fantáziáját megmozgatta, és egy egész generáció szeretett volna magának ilyet. A kultikus járgány (ami persze a valóságban nem tudott se beszélni, se parancsszóra odagurulni az órájába beszélő Michaelhez) egy 1982-es Pontiac Firebird Trans Am átalakított verziója colt, amiből a Universal stúdiónak összesen 23 példánya volt a forgatás idején, de mára csak 5 eredeti maradt belőle az egész világon - a többi a zúzdában végezte. (Ezt a verdát a május 14-i Parkoló Parádén is megnézheted!)

A posztot Szűcs Gyula, a port.hu újságírója (és nem mellesleg a Cafe Postnuclear szerzője) készítette, köszönjük!

Ezekkel és nem csak ezekkel is találkozhatsz a május 14-i Parkoló Parádén, a Hungexpón!

A Parkoló Parádéról egyébb információkat lejjebb vagy IDE kattintva olvashatsz!

2024 első Parkoló Parádéja április 28-án, vasárnap nyitja meg kapuit!

Idén az első Parkoló Parádé tematikája az autós túrázás, terepezés, off-road veretés. Ha éled a sarat, a terepen járást, vagy csak tervezed, hogy a jövőben te is velünk lapátolod a homokot majd valahol Afrika alsón, gyere! Várunk minden épített terepjárót, extrém túrára felkészítetett motort, quadot, oldtimert, de ha tevével jössz, azt is megetetjük!

2024.04.28-án, vasárnap lesz a Hungexpo területén.

Belépés: autóval a 6-os, gyalogosan a 3-as kapun, 12:00-tól, jegyet elővételben lejjebb kattintva vehetsz. (így olcsóbb, csak szólunk!).

IDE kattintva mindjárt fontos infókhoz (jegyvásárlás, stb) ugorhatsz!

Tervezett programok (folyamatosan frissül):

Budapest-Bamako Rally 2024 After:

Idén megjártuk a Bamakót, túléltük a futamot és számtalan új baráttal, elképesztő sztorival lettünk gazdagabbak. A legmenőbb Bamakós autókat most kiállítjuk, ahogy a 2026-os induló autónkról is lerántjuk a haláli leplet. Jön Tibi a Jeeppel, a vontatások szakértője Levente a Cayennel, a W123-as Merci és a többiek, sőt még Nívás Matyi is nagy eséllyel tiszteletét teszi.

A fő téma az off-road és az autós túrázás:

A vadon szavát végül mi is meghallottuk, osztóműveinket a magasba emeltük, de előtte jó lenne egy kicsit ihletet gyűjteni, tapasztalatot szerezni és bandázni veletek, vagyis a mondás most az, hogy: terepek járói, dagonyák gyalázói, portáltengelyes sziklamászók, expedíciós világutazók gyülekezzetek és mutassátok meg magatokat a világnak, ez a ti hívójeletek!

Klubbok és nagyobb társaságok írjatok levelet az rendezveny@mail.totalcar.hu címre és igyekszünk közös helyet találni nektek!

Mesterkurzus előadások:
Helyszín: 3-as fogadó, 15 órától.

Díszvendég:

Villám Géza a Budapest-Bamako Rally megálmodója sztorizgatást tart Őrült fazonok, kemény pillanatok, embert próbáló kihívások - címmel. Megelevenedik a Budapest Bamako Rally története, de ismerve őt valószínű, hogy csajozásról és főzésről is ontja majd az igét rendületlenül. :)) 

Villám Géza fogadott testvérei körében ünnepel valahol az afrikai szavannán.
Villám Géza fogadott testvérei körében ünnepel valahol az afrikai szavannán.

16:00-tól pedig a színpadon Bunkoczi László, Bunkozi Soma és Szentkuti Ákos

Ákosék a 2024-es Africa Eco Race raid kategóriájában teljesítettek, budapesti indulással egészen Dakarig, több ponton érintve az eredeti Dakar Rally versenyútvonalát. A rendkívül hangulatos Marokkó után Mauritánia sivárságával és Szenegál sokszínűségével találkoztak, de azt is elmesélik, hogyan lehet egy nemzetközi kompon lencsét főzni, miért kell a marokkói éttermesnek a hentestől nyers húst vinni, lehet-e AdBlue-t kapni egy modern dízelbe, van-e internet a világ végén, és hogyan válik a Coca-Cola az egyetlen civilizációs mentsvára az embernek egy 3,5 hétig tartó folyamatos autózás során.

Élményautóztatás a passzázson:

Imádod az érdekes és izgalmas autókat és szívesen beülnél a kedvencedbe egy körre? Sexy autód van és megosztanád az élményt sok csillogó szemű rajongóval? Vár az élményautóztatás a Hungexpo területén!

A jelentkezés lezárult! A jelentkezőknek köszönjük a lelkesedést, mindenkit emailban tájékoztatunk!

Büntetésvégrehajtás bajnokai:

Börtön ablakában kazettájukat visszacsévélve várnak titeket újra nyitott bilincseikkel a BV bajnokai, hogy rabszállítójukkal csapassanak majd körbe-körbe a passzázson veletek. Nagyon lelkesek, a szirénát kérésre tuti felkapcsolják!

Nagyvasak nagy napja:

Ebben még van anyag, vagyis vasból most sem lesz hiány, állandó tűzoltó csapatunk a Szomjoltók is kicsit mozgalmasabbra veszik ezúttal a figurát, és megjáratják a 69-es Mercedes 710-est, de érkezik a KPST parkból a nyerges IFA, sőt egy V8-as Scania is! 

Gyerekeknek:

Valójában a PP-n mindenki gyerek még egy kicsit, de a legkisebbeknek most is lesz ingyenes gokartozás a Kalandozóparktól a 3-as fogadó előtti díszkövön és persze a Szomjoltóknál is olthatnak igazi tüzet!

Autódoki live

Ingyenes élő diagnosztika és tanácsadás Autódoktorunktól, kollektív pingvinezés nyitott géptetők mellett. Hozott krehácsra ingyenes ráolvasás, szakértő hümmögés évtizedes rutinnal!

Fontos infók

A rendezvényen előre (az alábbi gombra kattintva) vagy a helyszínen megváltott belépővel lehet részt venni. A jegy elővételben 2024.04.28. 11:30-ig 1990 Ft/fő, a helyszínen váltva 2600 Ft/fő. A rendezvényre 14 éven aluli gyermekek nagykorú kísérővel, 18 év alattiak kísérő nélkül is ingyenesen léphetnek be.

A jegy egyszeri belépésre illetve behajtásra jogosít a Totalcar Parkoló Parádéra és annak minden kiegészítő programjára a Hungexpón (Bp. 1101, Albertirsai u. 10.).

Látogatói kapunyitás 12 órakor.
Belépés: autóval az 6-os, gyalogosan a 3-as kapun.

A rendezvényre bármilyen gépjárművel ingyen be lehet hajtani, amennyiben az abban tartózkodó személyek érvényes jeggyel rendelkeznek.

Amennyiben gyalog jönnél, a MÁV járatai a Keleti pályaudvarból 5 perc alatt Kőbánya felső megállónál vannak, ami majdnem a Hungexpo 3-as, gyalogos bejáratnál van. A vonatot Budapest bérlettel is igénybe veheted. 

A motorosoknak külön parkolót jelöltünk ki, amit táblával is jelzünk. Kérjük, lehetőleg oda parkoljatok.

A PP-re kutyák és egyéb háziállatok ingyenesen hozhatók, a látogató gazda felelősségére. A helyi házirend értelmében legyen nálatok az állat oltási könyve és szájkosara (feltenni nem kell). Ezt a bejáratnál szúrópróbaszerűen ellenőrizhetik!

A rendezvény szervezői fenntartják a jogot a belépők és behajtók számának korlátozására, tekintettel a helyszínek befogadási képességére és az aktuális szabályozásra.

Az eseményen bármilyen marketing tevékenység, árusítás csak a rendezőség engedélyével történhet!

A rendezvény területén nyílt láng használata tilos!

A rendezvényt "szinte" minden időben megtartjuk!

A rendezvény sajátosságaiból adódóan külön felhívjuk a látogatók a figyelmét a kulturált autó- és egyéb járműhasználatra!

unnamed

Az autós rendezvény veszélyes üzem. A szervezők törekednek a biztonságos keretek biztosítására és betartatására, de ennek ellenére történhetnek balesetek. A jegy megvásárlásával ezt tudomásul veszi, és lemond minden kártérítési jogáról a szervezőkkel szemben.

Amennyiben ezt nem képesek betartani, a rendezvény szervezői fenntartják a jogot, hogy a további rendezvényekről kitiltsák a szabályok megszegőit!

Előjelentkezés árusnak (élelmiszert és italt árusítók sajnos nem tudnak jelentkezni!), szponzornak, stb.: rendezveny@mail.totalcar.hu

A rendezvényre a Totalcar Általános Szerződési Feltételei érvényesek.

A Totalcar adatkezelési tájékoztatója itt olvasható.