Imponálni akart a szőke rendőrnőnek?

2010.11.30. 16:58

Erre a levélre nincs mit válaszolni. Azt hinnénk, hogy a fiatal rendőrökkel egy új szemlélet honosodik meg a rendőrségnél - de ez nincs mindig így.  Íme a történet:

Hello Robi!

Szeretném veletek megosztani a sztorimat, ami most pénteken (11.hó 26-án) történt meg velem.

Én sofőrként dolgozom egy cégnél, ahol kisteherautókkal (max. 3,5 t) járom az országot. Pénteken jöttem kifelé Budapestről az M1-M7 közös szakaszán Székesfehévár felé. Elém keveredett egy Opel Movano típusú rendőrségi autó, benne egy fiatal rendőr sráccal és egy fiatal, szőke rendőrnővel. Mentek a legbelső sávban a teherautójukkal (ami eleve szabálytalan a KRESZ szerint, mert a harmadik vagy további belső sávokat csak személygépkocsi és motorkerékpár használhatja, kivéve bekanyarodás céljából). Én mentem utánuk, mert több mint 10 órája úton voltam és haza akartam érni. Jöttem kifele a megengedett legnagyobb sebességgel (tempomatot használva) és érdekes módon, ők távolodtak el tőlem (még mindig előttem jártak)!!! Aztán az érdi domb tetején utolértem őket és a "kedves" rendőr úgy gondolta, hogy kicsit megszívat. Ment előttem a belső sávban 110-120-szal, és nem tartotta be a jobbra tartási kötelezettségét, pedig a külső sávban sehol senki. Aztán nagy nehezen kihúzódott, akkor elkezdtem volna előzni, egyszer csak bevág elém, nem kicsit kellett fékeznem, ő meg csak nézi a tükrét és vigyorog. Aztán nagy nehezen csak meg tudtam előzni és belőttem a tempomatot szabályos 130-ra. Néztem a tükröt, elég jól lemaradtak, a végén már nem is láttam őket, és haladtam, előzgettem a kocsikat. Egyszer Pákozd magasságában feltűnt a belső sávban, hogy nagyon jön a rendőr Movano. Aztán beáll mellém, és néz át hozzám a rendőrnővel együtt. Aztán előrébb ment,de a belső sávban maradt, megint nem tartva be a jobbra tartási kötelezettségét, és visszalassított 110-120-ra. Jobbról nem előzhetem meg, ezért mentem a külső sávban, szorosan mögötte-mellette. Persze akadályozott a forgalomban, amit szintén tilt a KRESZ. Aztán lejöttem a Székesfehérvár agárdi lehajtójánál, ők meg utánam. A városba beérve megállít, köszönés, minden nélkül odajön és kérdezi, hogy "hová ez a nagy siettség?" Mondom neki, hogy nem sietek, szabályosan jöttem 130-al. Erre azt mondja, hogy "miért előzgetek teherautóval, mert kint van a tábla Bp-től Szfvárig, hogy teherautóval előzni tilos!" Mondom igen, az a 3,5T felettiekre vonatkozik. Erre azt mondja, hogy nem, az 2,5T felettiekre vonatkozik. Mondom, hogy 2010. jan. 1-től 3,5T felettiekre. Mondja ő, hogy ne vitatkozzak vele, ha ő azt mondja, hogy 2,5T, akkor az 2,5T! Ezek után nem voltam hajlandó vitatkozni vele, inkább csak nevettem magamban. Nem is tudtam, hogy egy fiatal (kb. 24-25 éves) rendőr fogja átírni önhatalmúlag a KRESZ-t. Aztán végül visszaadta a papírokat és annyit mondott, hogy ne siessek ennyire. Gondolom imponálni akart a szőke hölgynek mellette, de csak ő is mosolygott rajta, mikor vitatkozott velem. Azért megkérdeztem volna tőle, hogy a francban ért utol, ha én 130-al mentem és nem szabad a belső sávban menni teherautóval?

Aztán itthon neten utána néztem az NKH közleményében. Benne van, hogy 3,5t, de abban hibáztam, hogy 2010. jan. 1-e előtt is 3,5T felettiekre vonatkozott csak! Most vagy ennyire tudatlan volt a rendőr, vagy tényleg csak imponálni akart a rendőrnőnek? Miért nem tanítják meg a rendőröknek rendesen a szabályokat, ha már egyenruhát adnak rájuk? Vagy csak ennyire kell még a pénz a rendőrség kasszájába? Talán az volt a szerencsém, hogy látta rajtam, hogy tisztába vagyok a szabályokkal és ezért nem büntetett meg, de ha egy száját befogó, visszahúzódó, mimóza lelkű lennék, akkor ad egy helyszíni bírságot? Mert feljelenteni hiába jelent fel, a kukában landolt volna a papírja. Ki tudja lehet, hogy legközelebb valakit be tud palizni és megbünteti, amikor nem is volt szabálytalan.

Felháborító, hogy még mindig vannak ilyen rendőrök, akik a hatalmukkal visszaélve próbálnak meg érvényesülni.

Remélem nem sikerült túl hosszúra és unalmasra a levelem és remélem, hogy sok embernek tanulságos lesz.

Üdv: Egy lelkes olvasótok.